6:4
(3:0, 3:3, 0:1)

Hlouch odvrátil debakl, porážku však ne!

19.02.2003 / Pavel Kouba

Čtvrtfinálová série se po nedělním a pondělním utkání přesunula z Jihlavy do Písku. Zde Dukle úvod prvního zápas vůbec nevyšel, ve dvacáté páté minutě prohrávala už 0:5! Hosté z Vysočiny však ani za tohoto stavu nesložili zbraně a dvěma góly Romana Hloucha snížili za 137 sekund na 5:2. Domácí vzápětí znovu zvýšili své vedení a poté pouze už kontrolovali hru. Dukla pomocí branek Maleny a Hloucha, jenž tak dokončil svůj hattrick, ke kterému přidal i asistenci, pak už výsledek zápasu jen kosmeticky upravila na konečnou podobu 6:4.
19.02.2003, 1. liga ČR - 43. kolo

IHC Králové Písek

Pinkas - Všetečka, Pindiak, Bartoň, Němeček, Neckář, Jareš - Nouza, Mazanec, Hřebejk - Nedorost, Bouz, Míka - Kořánek, Jelen, Mácha - Šimek, Vondrka
6

HC Dukla Jihlava

Sáblík (12. Suchan) - Staněk, Ficenc, Šefčík, Morava, Duben, Malena, Vrábel, Šmarda, Klapka - Rytnauer, Bakus, Hlouch - Adamčík, Altricher, Jantovský - Zdráhal, Kaňkovský, Říha - Čachotský, Vlk
4
Branky: 7. Všetečka (Pindiak), 9. Nedorost (Mazanec), 12. Mácha (Bouz), 22. Jareš (Šimek), 26. Vondrka (Bouz, Němeček), 31. Nedorost (Bouz) - 29. Hlouch (Rytnauer, Šmarda), 31. Hlouch (Kaňkovský, Ficenc), 32. Malena (Hlouch), 54. Hlouch (Altrichter, Ficenc). Rozhodčí: Würtherle - Havlín, Kureš. Vyloučení: 9:9, navíc Bakus 5 min. plus do konce utkání, Malena 10 min., Morava 10 min. plus do konce utkání (všichni Jihlava). Využití: 1:2. Oslabení: 0:0. Diváci: 3200.

nejlepší hráč: Martin Bouz (Písek)

Průběh utkání

Dnešní velmi důležité utkání mezi Pískem a favorizovanou Jihlavou vyznělo zcela jednoznačně pro Jihočechy. Ti o obrácení celého vývoje série rozhodli takřka již v první třetině, kterou zaslouženě vyhráli 3:0. Opět svému publiku předvedli rychlý kombinační hokej, který obraně Jihlavy vůbec neseděl. Oba týmy k utkání přistoupily s maximálním důrazem, který však bohužel často přerůstal za hranici pravidel. Rozhodčí tak nezřídka musel jinak pohlednou hru vylučováním narušovat. Nutno podotknout že s jeho výkonem nebyly spokojeny oba dva tábory.

S Duklou to nejhůře vypadalo ve 26.minutě, když prohrávala 5:0. Jen málokdo by čekal, že se ještě dokáže vrátit do zápasu, ale stalo se tak. Přesto snížení v 53. minutě na rozdíl dvou gólů bylo maximum, se špatně rozehraným zápasem Jihlava víc udělat nedokázala.

Již od úvodního buly se oba soupeři do sebe s vervou zaklesli. Hrálo se stejně jako v Jihlavě velmi tvrdě, nikdo nikomu nic nedaroval. Horké hlavy často chladil až hvizd rozhodčího. Písečtí v první třetině předvedli svůj tradiční nástup, potvrzovali svoji velmi dobrou formu, lehce se dokázali uvolnit a připravit si šanci. Jihlavští se také snažili, ale prosadit se přes těsnou a zodpovědnou obranu Písku – to byl velký problém. Sáblík se musel ve své bráně otáčet, dlouho odolávat však nevydržel.

V 7.minutě našlápnul od modré Pindiak, obešel tři bránící hráče, posunul Všetečkovi a ten poprvé překonal Sáblíka. Jihlavu první varování neprobralo, za další dvě minuty vyrobila velkou chybu v rozehrávce a Písek trestal. Mazanec zachytil puk a krásnou nahrávkou „udělal" gól Nedorostovi.

Písek byl při chuti – 12. minuta a drze hrající mladík Mácha nevídaně našlápl, spanilou jízdu přes celé kluziště zakončil přesnou ranou a Sáblík jel střídat. Zápas se mu příliš nevyvedl, což potvrdil také domácí trenér Slabý při hodnocení zápasu. „…Asi je taky pravda, že dneska neměl Sáblík svůj den, vyhnali jsme ho z branky poměrně brzy…" Jihlavská jednička přenechala svůj post Suchanovi, který už byl v souboji s píseckými střelci, alespoň v první třetině, úspěšnější.

Hned po zahájení druhé části se domácí cpali před Suchana, Mazanec ještě nepochodil, ale za krátko lehké nahození Jareše za Suchanem skončilo. Ten byl bez viny – přes chumel před ním nic vidět nemohl. Liberecký obránce se za Písek trefil vůbec poprvé. Jihlava byla silně otřesena, nezvyk na hru pod tlakem se opět projevil za čtyři minuty, kdy Bouz našel u vzdálenější tyče volného Vondrku. 5:0.

Až hrozivé skóre přimělo hosty k činům, Jihočeši jim to svým mnohdy pasivním přístupem v obraně značně usnadnili a asi se divili, jak Jihlava v útoku zabrala. Ta totiž nastřílela během čtyř minut tři branky, ovšem jednou také inkasovala.

V 29. minutě Šmarda projel celým útočným pásmem, od Rytnauera se puk dostal k volnému Hlouchovi a ten zůstal u tyčky sám. 5:1. Podobná situace se opakovala o dvě minuty později. Tentokrát nahrával Kaňkovský a Hlouch se ze stejného místa zase neminul. Brankové dostihy pokračovali gólem Nedorosta - 6:2, odpověď si přichystal Malena, který skákavou střelou ze schrumáže prostřelil Pinkase. 6:3.

Hosté se vrátili do zápasu, ale v této třetině, tak bohaté na šance i na góly již gól nepadl. A to ani při četných přesilovkách obou stran.

Ve třetí části předvedl Písek především zabezpečenou obranu, rychlý přechod do pásma již postrádal počáteční přesnost. A tak se uchýlil k vyčkávání. Soupeř si ale při tvorbě hry nepočítal nejlépe. Absence Bakuse, centra první řady a jednoho z mozků týmu, vyloučeného do konce utkání za faul loktem, byla znát.

Poslední úprava ve skóre přišla v 54. minutě při přesilovce Jihlavy, kdy střelec večera Hlouch dovršil svůj hattrick.

Žádné drama ale již nepřišlo. Písek si dvougólový náskok již udržel a výrazně se přiblížil vidině semifinále. Jihlava, od které se čekalo minimálně finále první ligy, tak musí zvládnout dva zápasy za sebou, což proti houževnatému Písku nebude jistě jednoduché.

Ohlasy trenérů

Jiří Režnar (trenér Jihlavy) :
My dnes nehráli tak špatně jak může napovídat pohled na průběh zápasu a na výsledek. Dokonce bych řekl, že jsme podali nejlepší výkon v sérii. Chtěl bych poděkovat hráčům, i když to může přes prohru vypadat zvláštně, a to za to, že ani za stavu 5:0 nesložili zbraně a hráli a chtěli vyhrát. Dneska to bylo slabé v defenzívě, udělali jsme hloupé chyby, ale hráči chtěli. Je to škoda. Zítra se hraje dál a my budeme chtít vyhrát! Jsme hrubě nespokojeni s výkonem pana rozhodčího.

Karel Slabý (trenér Písku) :
My jsme měli parádní první třetinu, dokázali jsme z ní vytěžit maximum, měli jsme i parádní vstup do třetiny druhé, pak jsme se ale dopouštěli i zbytečných faulů a oplácení. To protože jsme přistoupili na hru Jihlavy za stavu 5:0, její hráči nás zkoušeli vyprovokovat. A Dukla má velice dobré přesilovky a její hráči to vědí. Chtěl bych poděkovat klukům, že před takovou návštěvou předvedli výkon, s kterým jsme spokojení.