2:5
(1:2, 1:2, 0:1)

Dukla se odrazila od dna

20.02.2003 / Eva

Nic jiného než vítězství si Dukla Jihlava před čtvrtečním soubojem s Pískem nepřipouštěla. V případě porážky by pro ni totiž letošní sezóna skončila. Na začátku 5. minuty, kdy se za Sáblíkova záda trefil Bouz, sice všem jihlavským příznivcům zatrnulo, ale Dukla nakonec svůj úkol zvládla. Vyhrála 5:2 a o postupujícím do semifinále se tak definitivně rozhodne v sobotu v Jihlavě.
20.02.2003, 1. liga ČR - 44. kolo

IHC Králové Písek

Pinkas - Všetečka, Pindiak, Bartoň, Němeček, Neckář, Jareš - Nouza, Mazanec, Hřebejk - Nedorost, Bouz, Míka - Šimek, Jelen, Vondrka - Kořánek, Filipi, Mácha
2

HC Dukla Jihlava

Sáblík - Ficenc, Malena, Morava, Šefčík, Šmarda, Staněk, Duben, Klapka - Rytnauer Hlouch, Kaňkovský - Adamčík, Altrichter, Vrábel - Zdráhal, Vlk, Říha, Čachotský.
5
Branky: 5. Bouz (Jareš), 31. Nedorost (Míka) -13. Rytnauer (Kaňkovský, Ficenc), 15. Vlk (Morava), 24. Hlouch (Kaňkovský, Rytnauer), 40. Zdráhal (Vlk), 54. Morava (Kaňkovský, Zdráhal ). Rozhodčí: Trombík - Klouda, Křivohlavý. Vyloučení: 8:9. Využití: 1:3. Oslabení: 0:0. Diváci: 3500.

nejlepší hráč: Marián Morava (Jihlava)

Průběh utkání

Také tentokrát začali lépe domácí hokejisté. Již ve 4. minutě se před Sáblíkem objevil zcela osamocen Milan Mazanec, ale z bezprostřední blízkosti jihlavského gólmana nepřekonal. O pár vteřin později už se ale skóre měnilo. Míkova střela nejprve trefila tyč, odražený puk se poté dostal k Martinu Bouzovi a ten neměl příliš práce poslat ho do odkryté klece. 1:0. Dukla pak hrála dvakrát po sobě v oslabení a když končil trest Vladimíru Říhovi, dovolili písečtí hostům navštívit ve 13. minutě domácí obranné pásmo. Pozvánka se jim však krutě nevyplatila. Jako poslední se dotkl kotouče Ladislav Rytnauer a bylo srovnáno. 1:1. Vzápětí navíc jeden z Jihočechů fauloval a Dukla tak dostala možnost sehrát přesilovku. Hra v početní výhodě je velmi účinnou jihlavskou zbraní, což v 15. minutě potvrdil gólem na 1:2 Petr Vlk. Pro Vlka to byla vůbec první přesná střela od okamžiku, kdy se ujal role hrajícího trenéra.

Úvod druhého dějství už patřil hostům. Ve 24. minutě se výborně uvolnil Roman Hlouch a prostřelil Pinkase potřetí. 1:3. V polovině střetnutí však také domácí ukázali, že umí dobře sehrát přesilovku. David Nedorostv podstatě pouze nahazoval puk na jihlavskou branku, ten ale k překvapení všech skončil v síti. 2:3. Půl minuty před druhým odchodem do šaten se ale parádně trefil na opačné straně Pavel Zdráhal a Dukla tak znovu vedla o dvě branky. 2:4.

Závěrečné dějství už přineslo pouze křeč v přechodu do útoku píseckých hokejistů a pátý gól Jihlavy. Další výhodu jednoho muže v poli využil v 54. minutě Marián Morava a bylo rozhodnuto. 2:5. Konec zápasu poněkud nevhodně zpestřil domácí obránce David Všetečka, který v rohu kluziště nevybíravým způsobem atakoval gólmana Sáblíka a zcela po právu putoval na trestnou lavici. Na stavu 2:5 už se ale nic nezměnilo. Dukla tedy odvrátila bezprostřední nebezpečí předčasného konce sezóny a srovnala stav série na 2:2. Přitom se v zápase musela obejít bez distancovaného Bakuse, nemocného Jiřího Jantovského a chyběl jí také Lukáš Chmelíř. Do útoku tak byli trenéři nuceni postavit obránce Michala Vrábela a Roman Hlouch hrál dokonce s teplotou. Rozhodující pátý duel se odehraje v sobotu na Horáckém zimním stadionu v Jihlavě.

Ohlasy trenérů

Karel Slabý ( Písek ): „ Dnes jsme zápas neustáli hlavně psychicky. Ten náš první gól přišel moc brzy. Hráči se zřejmě domnívali, že jim to tam bude padat stejně jako den předtím, ale opak byl pravdou. Bylo tam z naší strany hodně snahy, kluci chtěli vyhrát, jenže chvílemi naše hra působila dost chaoticky. Problémem byla všechna ta vyloučení. Říkáme jim to horem dolem, že je Jihlava v přesilovkách nebezpečná a stejně vždycky udělají zbytečný zákrok. Zkusíme to do pátého zápasu vylepšit."

Jiří Režnar ( Jihlava ): „ Tak samozřejmě se mi bude ten zápas hodnotit lépe. Chtěl bych ale hráčům hlavně poděkovat, protože my jsme šli do utkání v takové poslepované sestavě. Jirka Jantovský měl už tři dny horečku, Roman Hlouch na tom byl podobně a do útoku tak musel naskočit i Michal Vrábel. Teď jen doufám, že je dáme za ten den odpočinku do pořádku. Navíc už by měl přijet Olesz a Martynek, tak uvidíme. Každopádně sobotní zápas je otevřený pro obě mužstva."