6:3
(3:1, 1:0, 2:2)

Povedlo se! Junioři zvládli domácí duel s Olomoucí a vyhráli potřetí v řadě

30.09.2023 / Vít Trubička

Vydařený domácí zápas jihlavských juniorů! Proti olomouckému týmu se jako první dostali do vedení a to už jen po zbytek duelu navyšovali. Celkově tak dokráčeli ke konečné výhře 6:3 a podtrhli tak velmi úspěšný prodloužený víkend, jemuž předcházela venkovní výhra na ledě Pardubic.
30.09.2023 12:00, DHL Extraliga juniorů - 12. kolo

HC Dukla Jihlava

Cinka – Vovsík (C), Vandas, Číhal (A), Jeletz, Ludvík, Mrtka, Topol – Rauš, Báťa (A), Klapica – Jonáš Jungwirth, Kuprijanov, Burkov – Coufal, Bulík, Modl – Nosek, R. Váňa, Šabatka
6

HC Olomouc

Valenta (18. Frgál) – P. Sedláček (A), Šlahora, Panáček (C), Compel, A. Drábek (A), Kalman, Bohatý – Bošek, Tomeček, Šotkovský – Belan, Turek, Koudelný – Ruda, Smýkal, Pastrnek – K. Drábek, Röss
3
Branky a nahrávky: 15. Coufal (Modl, Bulík), 18. Jonáš Jungwirth (Kuprijanov, Ludvík), 18. Jonáš Jungwirth (Burkov), 35. Coufal (Číhal, Modl), 42. Burkov (Kuprijanov, Jeletz), 45. Jonáš Jungwirth (Kuprijanov, Mrtka) – 20. Šotkovský (Tomeček, Bošek), 50. Bošek (Šotkovský, Ruda), 51. Tomeček (TS). Rozhodčí: Barek, Čuňočka – Bohuněk, Hájková. Vyloučení: 6:7. Využití: 0:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 88. Střely na branku: 59:25. Průběh utkání: 3:0, 3:1, 6:1, 6:3.

Průběh utkání

Do samotného utkání vstoupila aktivněji Dukla, která se už od prvních chvil držela na kotouči a měla snahu dotáhnout své akce do gólových zakončení. Pomohlo jí k tomu i několik přesilovek, byť ty Olomoučtí statečně ubránili a sami si vytvořili též několik slibných příležitostí.

Na úvodní trefu se ale muselo čekat až do 15. minuty, kdy Kevin Coufal převzal přihrávku na vnější hraně pravého kruhu a odsud pohotově zamířil k vzdálenější tyči branky Hanáků. Na druhé straně se sice pokusil zaúřadovat Tomeček, přesto další gólová trefa přišla z hole Jonáše Jungwirtha a jeho doklepnuté přihrávce od Kuprijanova.

Právě Jonáš Jungwirth na nic nečekal a o deset vteřin později se prosadil podruhé. Puku se nyní zmocnil na modré čáře, vyjel si kousek dopředu a z pravé strany zamířil přesně mezi tři tyče. Tím také vyhnal z brankoviště olomouckého Michaela Valentu, jehož místo zaujal Dominik Frgál.

Zdálo se, že tato změna hrála Hanákům do karet. Nejprve bez úhony přečkali další oslabení, následně se v čase 19:45 z rychlého brejku střelou pod víko prosadil Ondřej Šotkovský. Dukla tak měla do druhé třetiny dvoubrankový náskok.

Úvod druhé třetiny také patřil spíše olomouckému týmu, který se častěji zdržoval v předbrankovém prostoru soupeře. Jihlava se do toho dostávala postupně, třeba v 25. minutě mohl po samostatné akci skórovat Tomáš Vandas. Gól ale dlouho nepřicházel.

V polovině utkání si tak Jihlavští vzali oddechový čas. Svou přesilovku, která po time-outu začínala, sice ještě využít nedokázali, nedlouho po jejím skončení však své vedení navýšit zvládli. Postaral se o to Kevin Coufal, který tečoval Číhalovu dělovku od modré.

Poměrně vyrovnaný, avšak stále velmi aktivní závěr druhé periody už gól nepřinesl. Jihlava tedy do té závěrečné mohla vstupovat s pohodlným náskokem třech branek.

Třetí část utkání zahájila Dukla v oslabení. Přesto i ve čtyřech dokázala skórovat. Maxim Burkov převzal odražený puk, najel si s ním k levé tyčce, položil si gólmana Frgála a umístil nad něj kotouč do prázdného prostoru brankoviště.

I další jihlavskou trefu ovlivnilo oslabení domácího týmu. V tomto případě gól padl ve stejné vteřině jako jeho konec. Zásluhu na něm měl Jonáš Jungwirth, který vypálil přes několik stojících hráčů křižmo na vzdálenější tyč olomoucké svatyně.

Pak už se více dařilo Hanákům. Nejprve v čase 49:12 využil olomouckou přesilovku tvrdou ranou k bližší tyči Lukáš Bošek. O minutu později po faulu Jihlavských proměnil trestné střílení trefou mezi betony gólmana Cinka Michal Tomeček. I nadále byla vidět vyšší aktivita na straně Hanáků, přesto obrana Dukly zvládla zbývající akce držet pod kontrolou. I proto se mohli jihlavští junioři radovat z třetího vítězství v řadě.

Ohlasy trenérů

Michal Broš (HC Dukla Jihlava): „Připravovali jsme se na těžký zápas s ohledem toho, že jsme v Pardubicích poprvé po delší době urvali venku tři body. Trochu jsme měli obavy z momentální úlevy a s tím spojeným ne úplně stoprocentním výkonem hráčů. Přesto, měli jsme výborný start a trpělivým výkonem jsme si šli za svým cílem. Až na pár momentů, kdy se mohlo utkání zlomit nějakým gólem, se nám dařilo. Olomouc vůbec nebyla jednoduchým soupeřem, několikrát trefila břevno. My byli připraveni na jejich nejsilnější stránku, což je rychlé otáčení hry, rychlé napadání našich obránců. V tom jsme občas zaváhali. Potom ve finále, ve třetí třetině, po zvýšení hlasu v kabině, jsme přisypali nějaké góly a zápas kontrolovali až do konce.“

Mojmír Trličík (HC Olomouc): „Výsledek a tři body domácích jsou naprosto zasloužené. Prvních patnáct minut to byl z obou stran takový neurovnaný hokej, pak ale Jihlava udeřila, kdy jsme jim my dvakrát výrazně pomohli odevzdáním kotouče. Ve druhé třetině jsme změnili hru, měli jsme minimálně čtyři dobré příležitosti, které jsme nevyřešili gólově. V nich byla určitá šance, aby výsledek byl jiný. Naopak, z některých těchto šancí jsme inkasovali, stejně tak jako na začátku třetí třetiny. Pak už přišla jen taková úprava výsledku dvěma hezkými brankami v přesilovce nebo posléze z nájezdu.“

Fotogalerie utkání

Fotogalerie