Z dřívějška si pamatuji pouze Petra Kaňkovského

12.10.2002 / Eda

Minimálně na měsíční hostování přišel z Třince Pavel Zdráhal. Stejně jako Daniel Zápotočný v sobotu, ani on neměl to štěstí, dohrát svůj první domácí zápas za Duklu až do konce.
Hned do prvního zápasu jste nastoupil zraněn a nedokončil jste jej - co se vám stalo?
Před zápasem s Ústím jsem, díky dopravní zácpě, přijel na rozbruslení o něco později než jsem chtěl. Asi jsem podcenil rozcvičení a při jednom cviku jsem si poranil mezižeberní sval. Nevím ani jestli je to natažené nebo přiskřípnuté. Prohřál jsem si to před utkáním, abych mohl nastoupit. Až do poloviny poslední třetiny to bylo celkem v pořádku, ale pak jsem se střetl se soupeřem, udělal jsem prudký pohyb a ve svalu mi znovu píchlo. Poté už se s tím nedalo hrát.

Jak to vypadá v současnosti?
Ve čtvrtek jsem zkoušel trénovat, ale po půl hodině jsem musel jít z ledu. Uvidíme jak se to vyvine - průběžně to budu zkoušet a doufám, že mi toto zranění nezabrání v tom, abych mohl nastoupit v dalším utkání.

Jste z Ostravy - jak to máte s pobytem v Jihlavě?
Je těžko představitelné, že bych vzdálenost 260 km, která odděluje obě města, jezdil nějak často, proto mám ubytování přímo v Jihlavě. Domů budu jezdit pouze na neděli.

Málokdo ví, že jste již v Jihlavě působil. Dokonce i pana Režnara překvapilo, když vás chtěl představit masérům a vy jste se již s Liborem Kuchyňou znali. Pamatujete si někoho z tehdejší doby?
V Jihlavě jsem byl krátce na vojně. V průběhu sezóny jsem odešel do Tábora a vrátil jsem se až na play-off. Pamatuji si, že jsem ve vyřazovací části nastoupil do jediného zápasu, a to rozhodujícího se Zlínem. Z dřívějška si z hráčů pamatuji pouze Petra Kaňkovského.

Za Duklu jste zatím odehrál jediné utkání proti Ústí, a tak je asi předčasné mluvit o mančaftu. Přesto se neubráním otázce na to, jak se vám Dukla na první pohled jeví?
Smolně jsme prohráli. Ústí nás velmi dobře bránilo a gól do šatny se ukázal být rozhodujícím. Přesto si myslím, že to byl ze strany Dukly pouze krátkodobý výpadek a chce to teď hlavně vyhrát. Je důležité abychom všichni táhli za jeden provaz a pak to půjde dobře.

Jak se stane, že mužstvo jako je Dukla, která by měla hrát o špici, prohraje s Ústím, které rozhodně nepatří mezi favority této soutěže?
Sám si to neumím vysvětlit. Ústí jsme určitě měli porazit, ale jejich obranná hra a to že jsme nedokázali dát gól rozhodlo o výsledku zápasu.

Jak hodnotíte brankářskou dvojici Jaroslav Suchan - Lukáš Sáblík?
Na to abych mohl hodnotit je příliš brzy. Lukáš předvedl ve středečním duelu perfektní výkon. To že dostal jediný gól je velmi dobrá vizitka. Už jsem o tom mluvil, mužstvo, které dostane 1 branku by mělo vyhrávat a ne odcházet poraženo.

V Jihlavě jste minimálně na měsíc. Jak jste se sem dostal?
Původně jsem do první ligy jít nechtěl. V Třinci jsem se do hry nedostal, a tak jsem se rozhodl na nabídku Dukly kývnout.

Berete to, že hrajete o ligu níž jako plus nebo mínus?
Už jsem říkal, že jsem do 1. ligy nechtěl, ale pokud chci zpátky do extraligy, je to pro mě příležitost upozornit na sebe. Chci teď být co nejplatnějším hráčem a mužstvu pomoci. Kvůli tomu jsem do Jihlavy přišel. Přiznávám ovšem na druhou stranu, že se chci vrátit do extraligy.

Jak to v současnosti vypadá v Třinci?
Třinec je tým, který vždy pomýšlel na přední příčky. V loňské sezóně sice vypadl v 1. kole play-off se Spartou, ale to byl důsledek krize, která na tým přišla těsně před koncem základní části. Myslím si, že i letos bude jedním z lídrů extraligy. V týmu zůstali vůdčí osobnosti jako je Richard Král a to je pro tým důležité.

Třinec vždy hrál hodně útočný hokej a až v loňské sezóně začal pořádně pomýšlet i na obranu. Jaký herní projev si myslíte, že bude mít letos?
Obrannou hru vštípil hráčům Antonín Stavjaňa, který v Třinci v loňské sezóně trénoval. S příchodem nového trenéra to vypadá, že se Oceláři vrátí k mnohem více útočnému pojetí hry. Mluvil jsem již o Ríšovi Královi, ale je tam i hodně jiných hokejově vyspělých útočníků.

Koho tipujete na vítěze extraligy?
Pardubice již po 2 sezóny patřili mezi nejlepší mužstva extraligy, ale nedařilo se jim v play-off. Letos by jim to mohlo vyjít. Obhájce titulu Sparta má rovněž silný tým, ale víc věřím Pardubicím.

Kdo si myslíte, že bude mít sestupové starosti?
Jako první mě napadá Havířov. Je odehráno pár kol takže není zatím dobře poznat sílu mužstev. V krizi jsou sice Vítkovice, ale myslím si, že ty se z toho dostanou. Myslel jsem si, že Havířov bude bojovat s Vary, ale ty teď mají úspěšnou šňůru. Uvidíme, jak se jim povede dál. Momentálně jsou v krizi také České Budějovice.

V Havířově jste působil. Vzpomínáte na tu dobu?
Společně s Markem Melenovským a Honzou Peterkou jsme tvořili jeden z nejlepších útoků extraligy a byli jsme schopní dát 2 - 3 góly za zápas. Ty 2 ročníky byly asi mými nejlepšími.

Marek Melenovský odešel z Havířova do Vítkovic, vy do Třince - potkáváte se někdy nebo voláte si?
Potkali jsme se před pár dny, ale nijak moc si nevoláme. To spíš naše manželky. Marka je mi teď trochu líto. V Havířově se na něm stavělo, ale ve Vítkovicích jsou jiní hráči, kteří jsou základem. Je to skvělý hráč a věřím tomu, že jeho čas ještě přijde.

Ani vy jste to v Třinci neměl jednoduché - nedostal jste se do základní sestavy - je hodně znát, že jste byl doposud v tréninkovém tempu?
Určitě je jiná zátěž při tréninku a jiná při zápase. I proto bude pár utkání trvat, než se dostanu do optimální formy. Hrálo se mi dobře, ale k optimálnímu má můj výkon ještě daleko. Chce to dávat góly a hlavně vyhrávat.

Věříme, že to se nejen Pavlovi, ale celé Dukle podaří. Díky za rozhovor.