Po dvanácti dnech znovu doma na hokej, přijede Sparta

17.01.2018 / Tomáš Kalas

Dvě venkovní utkání a extraliga se zase po bezmála dvou týdnech stěhuje do krajského města Vysočiny. V obou posledních venkovních utkáních vyválčila body, z Olomouce odvážela dva, z Mladé Boleslavi jeden a přiblížila se tak soupeřům před sebou. Dukla v poslední době třikrát z pěti pokusů bodovala a určitě tak bude chtít navázat na výsledkové zlepšení. V cestě jí bude stát pražská Sparta, která zatím vůbec neplní každoroční roli favorita a drží se na hraně desítky. Tradiční utkání obou týmů začne v pátek 19. ledna 2018 od 17:30. Dukla odehraje utkání ve žlutých dresech a představí tak doma všechny barevné kombinace.

Z duklácké kabiny po nedělním utkání v Boleslavi znělo jednoznačně: dnes jsme tu měli vyhrát. Jihlava vstoupila do zápasu aktivně, svého soupeře jasně přestřílela, jenže v honbě za gólem stál americký brankář Brandon Maxwell, který byl vybrán do olympijského výběru USA. Poprvé lovil puk ze sítě až v 26. minutě po gólu Tomáše Čachotského. Ještě v té samé třetině ale dokázala „Bolka“ otočit stav, a když v 53. minutě srovnával Michal Hlinka, šlo se až do nájezdů, které rozhodl Žejdl, a Boleslav si připsala důležité dva body. „Neproměnili jsme přesilovku čtyři na tři, což je naše jasná chyba. Tam jsme měli vyhrát. Nájezdy už jsou loterie, kterou jsme tentokrát prohráli,“ poukazuje na slabinu jihlavského týmu kapitán Tomáš Čachotský.

HC Sparta Praha

Pokud byste zastavili na ulici 100 lidí a položili jim otázku: „Pakliže v týmu bude hrát Lukáš Pech, Zbyněk Michálek, Lukáš Klimek či Petr Vrána, na kolikátém místě by se tým v základní části umístil?,“ odpovědi by logicky byla ta nižší čísla. Realita je ale jiná. Tradiční holešovický klub strádá a momentálně se nachází na hraně desítky. Přitom to vypadalo, že se tým po úspěšném konci roku, kdy Sparta zhasla doma Kometu 3:2, zkrotila Bílé Tygry z Liberce 3:0 a srazila olomoucké Kohouty na jejich ledě 5:2, začíná zvedat a mířit přímo do play-off. V novém roce ale doma podlehla Třinci 3:5 a to byla předzvěst další série proher. Následující utkání ve Zlíně sice rudí zvládli a vyhráli, další tři utkání s týmy okolo své pozice nezvládla a z pěti zápasů tak čtyřikrát prohrála. Poslední utkání však zvládla, přemohla hradecké lvy výhrou 2:1. Nachází se tak na 10. místě s 52 body, tři body náskoku na Mladou Boleslav.

Soupiska Sparty
Realizační tým Sparty

Přitom má ale Sparta solidní ofenzivu. V 39 utkáních nastřílela 105 gólů, což ji v tabulce vstřelených gólů řadí na šesté místo. Jenže také Pražané často inkasují. Se 116 góly jsou čtvrtou nejhorší obranou v lize, méně obdržených gólů má i Jihlava (107). O síle útoku svědčí i kanadské bodování týmu, prvních devět hráčů je útočného typu. Ofenziva navíc mohutně posílí, ze Slovanu Bratislava ve středu přišel Jan Buchtele. V útoku táhne Spartu velezkušený Lukáš Pech, který prostředí Horáckého zimního stadionu zná, neboť zde nastartoval svoji kariéru. V 37 utkáních si připsal devět gólů a 22 asistencí. Góly sází také slovenský forvard Andrej Kudrna, jenž dostal pozvánku na olympiádu, a má zapsáno o čtyři trefy více než Pech. Nelze opomenout ani Richarda Jarůška, který přišel do Prahy v průběhu extraligové sezony z Hradce. A v O2 Areně neskutečně ožil, za 18 utkání má na kontě 10 gólů a 5 asistencí.

Zatím jediným obráncem Sparty, který nevynechal ani jeden zápas, je dvacetiletý Petr Kalina s bilancí 2+6. Během ročníku do Sparty přišel matador z NHL Zbyněk Michálek a během dvaceti utkání stihl čtyři góly a sedm asistencí. Jen o branku více má Tomáš Pavelka a je tak nejproduktivnějším zadákem Sparty. Co ale Rudé trápí, je brankářský post. Od dob legendárního Petra Břízy se nenašel nikdo jemu podobný. Nejblíže tomu byl Tomáš Pöpperle, avšak jeho nestálé výkony vyústily v odchod, v nedobrém rozpoložení. Pro tuto sezonu se vedení pokusilo zalovit v zahraničí a přivedlo Samiho Aittokallia z finského Oulu, který měl být jasnou jedničkou týmu. I on však očekávání úplně neplnil, v 18 zápasech měl 91,89 % úspěšnost a šanci dostal jeho parťák David Honzík. Ani s jeho výkony nebylo vedení spokojeno, odchytal o jedno utkání více, s horší procentuální úspěšností (89,94 %) a proto v rámci trejdu přišel z Chomutova Ján Laco a je dočasnou jedničkou týmu. Stihl odchytat pět zápasů, v nich má také nelichotivá čísla, 87,30 % úspěšnost zákroků.

Téma: Lukáš Pech, jihlavský odchovanec

Jak již bylo výše zmíněno, jihlavským odchovancem a rodákem je Lukáš Pech. Ten hrál na přelomu tisíciletí za mládežnické kategorie Dukly, v sezoně 1999/2000 v 44 utkáních nasázel 38 gólů a na dalších 31 nahrál. Jenomže byl zatracován trenéry, a proto se rozhodl Jihlavu opustit. „Mým snem bylo hrát za Duklu Jihlava, vždycky jsem se vychloubal, že máme dvanáct titulů. Ale hrál jsem tam jen do juniorů, protože do áčka mě nechtěli. Říkali, že profesionální hokej nikdy hrát nebudu, že jsem malý. Jsem rád, že jsem ukázal opak. Že i s malou figurou se dá něco dokázat. Neříkám, že jsem dokázal něco závratného, ale chytl jsem se v extralize,“ vzpomíná na toto období. Také díky tomu se dostal v roce 2001 do Karlových Varů, kde postupně vyrostl v tahouna týmu a je podepsán pod úspěšným obdobím karlovarské Energie, završené titulem v sezoně 2008/2009. Když o čtyři roky později Vary opouštěl, spolu se svým parťákem Kumstátem, především kvůli nesplaceným finančním závazkům, netušil, že v hlavním městě dostane ještě více prostoru a stane se opět jedním z lídrů. Za čtyři sezony má průměr 45,75 bodu za ročník, v té páté se k průměru nepřiblížil, na jeho kontě je 32 bodů za 9 gólů a 23 přihrávek.

Statistické okénko

Statistiky v grafické podobě

Poslední vzájemné zápasy

Můj dům, můj hrad. Toto rčení platí ve vzájemných zápasech obou týmů obzvláště. Hned ve druhém kole měla Jihlava těžký test, v O2 Aréně podlehla 3:4. Domácí utkání o třináct kol později mělo jiný průběh, Dukla ubojovala výhru 4:2. Zatím poslední zápas se sehrál v rámci 28. kola, v Praze vstala Jihlava z mrtvých, otočila na 4:5, vedení ale neudržela a nakonec prohrála 6:5 po prodloužení.

HC Dukla Jihlava - HC Sparta Praha
Body z utkání: 4:5, skóre 12:12
Vyloučení: 8:10
Využití a oslabení: 0:0
Nejproduktivnější hráči vzájemných zápasů:
Body: Erik de la Rose (3+1) - Tomáš Dvořák (0+3)
Góly: Erik de la Rose 3 - Lukáš Pech 2
Asistence: Petr Šidlík, Petr Ulrych 2 - Tomáš Dvořák 3

Před zraky legend obou týmů sehrála Dukla na Spartě v 28. kole zajímavé utkání, kdy se ze stavu 1:4 dokázala dostat na 5:4, avšak vedení neudržela a prohrála. Foto: Tomáš Lysý

Následující zápasy Dukly Jihlava

Pátek 19.1.2018, 17:30: HC Dukla Jihlava – HC Sparta Praha - vstupenky zde
Neděle 21.1.2018, 15:00: HC Oceláři Třinec – HC Dukla Jihlava – vstupenky zde.
Úterý 23.1.2018, 18:00: HC Verva Litvínov - HC Dukla Jihlava - vstupenky zde

41. kolo Tipsport Extraligy, pátek 19.1.2018

Piráti Chomutov – BK Mladá Boleslav (17:30)
HC Dukla Jihlava – HC Sparta Praha (17:30)
HC Vítkovice Ridera – HC Olomouc (17:30)
HC Kometa Brno – Mountfield HK (18:00)
Bílí Tygři Liberec – HC Verva Litvínov (18:00)
HC Dynamo Pardubice – Aukro Berani Zín (18:00)
HC Škoda Plzeň – HC Oceláři Třinec (18:20 – ČT Sport)

42. kolo Tipsport extraligy, neděle 21.1.2018:

HC Sparta Praha – HC Vítkovice Ridera (15:00)
HC Oceláři Třinec – HC Dukla Jihlava (15:00)
Bílí Tygři Liberec – Aukro Berani Zlín (15:00)
Piráti Chomutov – HC Dynamo Pardubice (15:30)
HC Olomouc – HC Škoda Plzeň (17:00)
BK Mladá Boleslav – HC Kometa Brno (17:30)
Mountfield HK – HC Verva Litvínov (18:20 – ČT Sport)

TABULKA TELH PO 40. KOLE