2:4
(0:3, 2:1, 0:0)

Úvodní nepovedená dvacetiminutovka rozhodla o výsledku, Dukla podlehla Spartě 2:4

19.01.2018 / Tomáš Kalas

Po dvanácti dnech se extraliga vrátila do Jihlavy v podobě tradičního souboje se Spartou. Solidní vstup domácích do utkání srazil svým gólem ve 4. minutě Pech. Dukla následně absolutně vypadla z tempa a hosté přidali v první třetině ještě navrch dva góly, v 7. minutě dorážel do branky puk Vrána a na konci 17. minuty se trefil přesně obránce Mikuš. Když v druhé třetině přidal čtvrtý gól Sparty v oslabení Buchtele, vypadalo to na poklidné dohrání utkání. To však změnil využitím přesilové hry Lukáš Anděl. O tři minuty později navíc skóroval domácí kapitán Čachotský a Jihlava stáhla náskok Sparty na dvě branky. I přes další šance se ale Jihlava ke kontaktnímu gólu nedostala, Pražané si v poklidu hlídali dvougólový náskok a Dukla tak podlehla Spartě 2:4.
19.01.2018 17:30, Tipsport extraliga - 41. kolo

HC Dukla Jihlava

Volden (29. Kořenář) – Suchánek, Kajínek, Bryhnisveen, Stříteský, Zdráhal, de la Rose, Váňa – Zeman, Hamill, Čachotský – Jiránek, Skořepa, Dostálek – Anděl, Hlinka, Rabbit – Diviš, Hubáček, Žálčík
2

HC Sparta Praha

Aittokallio – Michálek, Ďaloga, Kalina, Mikuš, Švrček, Pavelka, Nedomlel – Klimek, Pech, Forman – Buchtele, Vrána, Kudrna – Říčka, Černoch, Reichenberg – Kumstát, Rousek, Uher
4
Branky a nahrávky: 34. Anděl (de la Rose), 37. Čachotský (Anděl, Hamill) – 4. Pech (Klimek, Kalina), 7. P. Vrána (Kudrna, Buchtele), 17. Mikuš (Buchtele, Kudrna), 29. Buchtele (Forman, Michálek). Rozhodčí: Lacina, Pešina – Jindra, Polonyi. Vyloučení: 7:5. Využití: 1:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 5 184. Střely na branku: 27:31. Zblokované střely: 10:5. Hity: 3:3. Vhazování: 28:23. Průběh utkání: 0:4, 2:4.

Průběh utkání

Na první větší šanci nemusel natěšený Horácký zimní stadion čekat dlouho. Již po necelé minutě ujel na modré Skořepa, Aittokallio vytrčil svůj beton. Jihlava pokračovala v aktivním vstupu do utkání, jenže stejně jako v prvním domácím utkání, i tentokrát inkasovala jako první. Na začátku 4. minuty dorazil Klimkovu střelu za záda Voldena Lukáš Pech. Dukla si nemohla vypracovat vůbec nic a po třech minutách bylo ještě hůře. Druhý gól zaznamenala Sparta jako přes kopírák, Kudrnovu střelu z pravého kruhu Volden vyrazil na hůl Petra Vrány, a ten se už nemýlil. Vedení o dva góly značně pošramotilo sebevědomí jihlavských hráčů a ti si nemohli vytvořit žádné šance. Náznak zlepšení přinesla první polovina jejich přesilovky po faulu Černocha, Hamill měl možnost snížit, střelu však prováhal. Na konci 17. minuty nemálo lidí opouštělo stadion, Buchtele dostal přesný pas od Kudrny, slovenský forvard posunul na Juraje Mikuše, který z mezikruží dovršil nepovedenou třetinu Dukly. Navíc to mohlo být již o čtyři góly, zmatek před Voldenem ale útok hostí nevyužil.

Druhé dějství začalo vyloučením, na trestnou současně usedli za vzájemnou strkanici Ďaloga a Hamill. Sparta nadále pokračovala v sebevědomém výkonu a Jihlavu do žádných větších šancí nepouštěla. Emoce ale postupně rostly, domácí fanoušci mířili svůj hněv především na čtveřici sudích. V polovině 29. minuty, dvě sekundy před koncem oslabení Sparty, se hostující sektor radoval počtvrté. Křižný pas od Formana zužitkoval Jan Buchtele a ukončil navíc Voldenovo působení v brankovišti. Jako by to byl impuls, který Dukla třicet minut hledala a i Aittokallio začínal mít nelehkou práci. Na konci 31. minuty ujeli do tandemu Čachotský se Zemanem, prvně jmenovaný zakončoval, hostující brankář mu zarazil radost lapačkou. Následně šel na trestnou Pech a po 24 sekundách od jeho vyloučení měli dvě dobré šance Bryhnisveen a Žálčík, ani jeden taktéž nepozvedli ruce nad hlavu. Povedlo se to až o necelou půlminutku později. Lukáš Anděl pokusil své štěstí dvakrát, radoval se až podruhé, když prostřelil Aittokallia. Jihlava rázem přidala a probudila tak i publikum. To vybuchlo na konci 37. minuty, přihrávku od Anděla využil osamocený Tomáš Čachotský. Sparta byla rázem pod tlakem a trenér Výborný reagoval oddechovým časem. Otázka, jak by se utkání dále vyvíjelo, kdyby de la Roseho tečovaná střela neskončila na spojnici tyčí, nebo Jiránek proměnil svoji střelu v gól.

I třetí třetina začala vyloučením, za katr šel Rabbit. Sparta chtěla rozhodnout brzy a měla k tomu šance. Střela Michálka potrápila Kořenáře, to samé i Kumstátova akce po chybě obrany, stav se ale neměnil. Utkání se s jeho koncem přiostřovalo jak na ledě, tak i na tribunách, Dukla měla opticky více ze hry, ale neměla žádné prostředky ke vstřelení gólu. Nejblíže tomu byl Zeman v 52. minutě, zblízka však Aittokallia neprostřelil. Utkání se již následně dohrávalo, Jihlavě nepomohla ani hra v šesti lidech v poli a 5 184 diváků tak sledovalo prohru Jihlavy, 2:4.

Ohlasy trenérů

Jaroslav Nedvěd (asistent trenéra HC Sparta Praha): Podařil se nám vstup do zápasu tak, jak jsme plánovali, jak to plánujeme celý rok. Někdy se nám to nevede, tentokrát to vyšlo. Podařilo se nám dát rychlé góly, hráči se dostali do pohody. První třetinu jsme kontrolovali a když jsme ve druhé třetině přidali čtvrtý gól, tak se nám hodně dlouho nestalo, že bychom takhle vedli. Hráči se dostali do přehnané euforie, vypadli ze svých rolí a začali se pohybovat všude a nikde. Tím jsme dovolili Jihlavě nastartovat comeback. Proto jsme si brali oddechový čas, aby se kluci vrátili na zem - že se hraje ještě dalších několik minut. Všichni si to uvědomili a začali jsme hrát poctivěji dozadu. Jihlava sice byla více na puku, ale my jsme byli tam, kde jsme potřebovali být, a nedovolili jsme Jihlavě skórovat.

Petr Vlk (HC Dukla Jihlava): Utkání z naší strany nebylo od začátku špatné, ale bohužel jsme v úvodní části doplatili na tři nepokryté hráče soupeře v předbrankovém prostoru. Jsme sice na nich, ale nepokryjeme jim hokejku. První třetina, co se pohybu a kombinace týče, nebyla špatná, ale dovolili jsme soupeři dát tři branky. To se samozřejmě neslo celým utkáním. Spartě jsme nabídli laciné vedení, pak tam padla ještě čtvrtá branka. Prohrávali jsme 0:3, 0:4, i tak ale kluci pořád chtěli. V určitých fázích, jak už bylo řečeno, se soupeř stavěl dobře v defenzívě. Když to nebylo nutné, Sparta se do ničeho netlačila, a bylo těžké se přes ní dostat. Dvě branky nás trošku nastartovaly, ale paradoxně nás zbrzdily fauly, které nejsou nutné, které soupeře nebolí. Když jsme mohli tlačit, tak jsme hráli ve čtyřech, a to soupeři pomohlo také.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie