Po reprezentační pauze čeká Duklu dvojzápas v Liberci

25.02.2018 / Tomáš Kalas

Po olympijské přestávce se na scénu vrací Tipsport Extraliga ledního hokeje. Konkrétně poslední tři kola, kde bude vrcholit boj jednak o přímý postup do play-off, ale také o to, kdo se vyhne play-out. Dukla zajíždí na led Liberce, kde sehraje dvě utkání ve dvou dnech a trochu si vyzkouší systém vyřazovacích bojů, které ji ale stoprocentně nečekají. Obě utkání, jak v pondělí 26. února 2018, tak o den později v úterý 27. února 2018, začínají v liberecké HOME CREDIT Areně od 18:00.

Během dvacetidenní pauzy oba týmy léčily šrámy, Jihlava si období zpestřila dvěma utkáními, první sehrála na Valentýna s Chabarovskem, týmu z KHL podlehla rozdílem jedné trefy, 1:2. Další utkání, celkově šesté vzájemné, odehrála proti Olomouci a na jejím ledě remizovala 2:2. To Liberec vzal celou pauzu regeneračně a tréninkově, nesehrál tak jediné přátelské utkání a pondělní dohrávka 11. kola tak bude jeho prvním zápasem po přestávce.

Bílí Tygři Liberec

Liberec je v situaci, kdy si nemůže dovolit ztráty bodů. Teoreticky může pomýšlet ještě na přímý postup do čtvrtfinále, ale může se také účastnit ještě play-out. Tygry na postupové příčky pozvedl měsíc leden, zejména šest utkání bez prohry, kdy ve čtyřech domácích utkáních zvítězili se skóre 21:3 a odčinili tak tři prohry v řadě po vítězství v Jihlavě 2:0. Celkově odešli v prvním měsíci roku z ledu bez bodu pouze dvakrát, a to s Třincem (0:4) a s Pardubicemi (1:2). Před pauzou tak Severočeši zakotvili na 9. místě tabulky, s tříbodovým náskokem na jedenáctou příčku znamenající playout, ale také pět bodů od přímého postupu do čtvrtfinále.

Soupiska Liberce
Realizační tým Liberce

Útočnou sílu Tygrů táhne slovenský útočník a reprezentant Martin Bakoš, který nechyběl ani u jednoho extraligového utkání a zapsal 12 gólů + 25 asistencí. Doplňuje ho zkušený Petr Jelínek, který má o dva góly více, ale o devět přihrávek méně. Dobře se do útoku zapracoval i Marek Kvapil, jenž přišel během sezony z KHL a za 28 utkání nasbíral rovných třicet bodů. Obrana je doménou „zlého muže“ Martina Ševce, který kromě gólu a 21 asistencí nasbíral taktéž 104 trestných minut a velkou měrou přispívá k pověsti nejtrestanějšího a nejagresivnějšího týmu extraligy, Liberec má celkem 840 trestných minut. Brankařskou jedničkou je Roman Will, který zacelil díru po Jánu Lašákovi, procento úspěšnosti ve 41 utkáních má 90,96 %.

Téma: Liberec a Liga mistrů

Stejně jako Třinec a Kometa, i Liberec si vybojoval celkově čtvrtou účast v hokejové Lize mistrů. Do skupiny dostal švédské Vaxjö, velšský Cardiff a švýcarský Davos. První čtyři kola sehráli Tygři ještě před sezonou, dvojutkání s Vaxjö prohráli 3:4 v prodloužení a 3:6, s netypickým stylem hokeje cardiffských Ďáblů se srovnali, doma brali výhru 5:2 a na půdě Britských ostrovů zvítězili 7:3. O postupu dále rozhodlo domácí utkání s Davosem, kdy Liberec ubojoval výhru 4:3 a následně mu nevadila ani prohra v zemi helvétského kříže. Čekalo jej tak osmifinále v podobě těžkého oříšku, dvojnásobného vítěze, Frölundy. Domácí prohra o gól dala naději českému celku, který se ve Švédsku famózně semkl a zvítězil 6:4 po prodloužení, jediný gól rozhodl tak o postupu do čtvrtfinále. I čtvrtfinále nabídlo drama, curyšští Lvi sice na půdě Severočechů vyhráli 1:0, u sebe ale doma stejným výsledkem prohráli a v nájezdech rozsekl drama Bakoš. Mezi poslední čtyřkou připadlo Tygrům opět Vaxjö a po výsledcích 1:1 a 1:6 se šelmy se soutěží loučili.

Statistické okénko

Poslední vzájemná utkání

Vlivem účasti Liberce v Lize mistrů a dalších jiných organizačních problémů sehráli hráči mezi sebou pouze dvě utkání, obě v Jihlavě. Dvakrát vyhrál Liberec, shodně 2:0 a Dukla tak jako jedinému soupeři v průběhu extraligy ještě gól nevstřelila. Zajímavé je i to, že každou asistenci a gól šelem zaznamenal jiný hráč.
HC Dukla Jihlava - Bílí Tygři Liberec
Body z utkání 0:6, skóre 0:4
Vyloučení 9:10, vyšší tresty 1:0
Využití a oslabení 0:0
Nejproduktivnější hráči vzájemných zápasů
Body: žádný hráč - Petr Jelínek (1+1)
Góly: žádný hráč - Petr Jelínek, Michal Ordoš, Filip Pyrochta, Lukáš Derner (všichni po jednom gólu)
Asistence: žádný hráč - Jaroslav Vlach, Tyler Redenbach, Dominik Lakatoš, Petr Jelínek, Martin Bakoš (všichni po jedné asistenci) Fanoušci, kteří přišli na obě vzájemná utkání, odcházeli vždy ze stadionu zklamáni. Jihlava dvakrát prohrála rozdílem dvou branek a ani jednou neskórovala. Foto: Tomáš Lysý

Poslední vzájemný zápas
37. kolo TELH: HC Dukla Jihlava - Bílí Tygři Liberec 0:2 (0:1, 0:1, 0:0)
Branky a nahrávky: 1. Pyrochta (Lakatoš, Jelínek), 36. Derner (Bakoš). Rozhodčí: Hodek, Sýkora – Lhotský, Svoboda. Vyloučení: 6:7, navíc Suchánek (JIH) 10 min. OT. Bez využití. V oslabení: 0:0. Diváci: 4293. Střely na branku: 29:25. Průběh utkání: 0:2.
HC Dukla Jihlava: Vejmelka – Suchánek, de la Rose, Zdráhal, Stříteský, Kajínek, Šidlík, Bryhnisveen – Hamill, Skořepa, Kubalík – Jiránek, Zeman, Čachotský – Anděl, Hlinka, Žálčík – Diviš, Hubáček, Rabbit
HC Škoda Plzeň: Will – Ševc, Pyrochta, Šmíd, Kolmann, Derner, Jánošík, Maier – Kvapil, Jelínek, Lakatoš – Krenželok, Redenbach, Bakoš – Vlach, Bližňák, Ordoš – Mikyska, Vantuch, Jašek

Následující zápasy Dukly Jihlava

Pondělí 25. února 2018, 18:00, Bílí Tygři Liberec - HC Dukla Jihlava - vstupenky zde
Úterý 26. února 2018, 18:00, Bílí Tygři Liberec - HC Dukla Jihlava - vstupenky zde
Pátek 2. března 2018, 17:20: Mountfield HK - HC Dukla Jihlava - Vstupenky zde

Dohrávky

11. kolo: Bílí Tygři Liberec - HC Dukla Jihlava (pondělí 26.2.2018, 18:00)

50. KOLO TELH, STŘEDA 28. ÚNORA 2018

Předehrávka: Bílí Tygři Liberec – HC Dukla Jihlava (středa 27.2.2018, 18:00)
Piráti Chomutov – HC Oceláři Třinec (17:30)
BK Mladá Boleslav – HC Olomouc (17:30)
HC Vítkovice Ridera – Mountfield HK (17:30)
HC Kometa Brno – HC Škoda Plzeň (18:00)
HC Dynamo Pardubice – HC Verva Litvínov (18:00)
HC Sparta Praha – Aukro Berani Zlín (18:30)

51. kolo TELH, pátek 2. března 2017, Společný začátek 17:20

Aukro Berani Zlín - Piráti Chomutov
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice
HC Sparta Praha - BK Mladá Boleslav
Mountfield HK - HC Dukla Jihlava
HC Olomouc - HC Kometa Brno
HC Verva Litvínov - HC Vítkovice Ridera
Bílí Tygři Liberec - HC Škoda Plzeň

Tabulka TELH po 49. kole