Po týdnu znovu doma. Dukla uzavře první půlku baráže důležitou bitvou s Energií

07.04.2018 / Tomáš Lysý

Dva venkovní zápasy, které jihlavští hokejisté zvládli s padesátiprocentní úspěšností, jsou minulostí. Po výhře v Litvínově a porážce na ledě Kladna se HC Dukla Jihlava opět představí před vlastními fanoušky. Jediným barážovým celkem, který letos ještě necestoval do Krajského města Vysočiny, je HC Energie Karlovy Vary. Ačkoliv se říká, že v baráži je každý zápas důležitý, utkání mezi „starými barážovými známými“ je v lecčems důležitější. Mezi oběma celky je aktuálně rozdíl čtyř bodů, který se může povážlivě zvětšit, zůstat prakticky stejný nebo snížit na minimum. Zápas začíná na Horáckém zimním stadionu v neděli 8.4. od 16 hodin.

KUPTE SI PERMANENTKU NA BARÁŽ. OPROTI JEDNOTLIVÉMU VSTUPNÉMU VÝRAZNĚ UŠETŘÍTE

VĚŘÍME, ŽE EXTRALIGU UDRŽÍME. JE TO PŘÁNÍ NÁS VŠECH, SDĚLUJE OBRÁNCE JAKUB SUCHÁNEK

CÍL JE JEDNOZNAČNÝ – UDRŽET EXTRALIGU A BUDOVAT TÝM NA DALŠÍ OBDOBÍ, ŘÍKÁ BEDŘICH ŠČERBAN

JEDEN ZA VŠECHNY, VŠICHNI ZA DUKLU. POŠLETE PŘED BARÁŽÍ HRÁČŮM A REALIZAČNÍMU TÝMU VZKAZ

Tabulka venkovních zápasů zatím hodně napovídá o průběhu letošní baráže o extraligu. Zatímco týmy Energie a Rytířů ještě venku bodovat nedokázaly, Litvínov si dovezl od soupeřů 5 bodů (z Kladna tři, z Karlových Varů dva) a Jihlava 4 body (bod z Energie a plný zisk od Vervy). Protože je Dukla doma zatím jediný stoprocentně úspěšný tým (dva zápasy, šest bodů), patří jí i přes prohru v posledním zápase na Kladně 10 bodů, s dvoubodovým náskokem na druhý Litvínov a se čtyřmi body k dobru na dvojici Karlovy Vary – Kladno, jenž má shodně šest bodů. „Prohráli jsme v Kladně, ale není to konec světa. Pořád máme trošku nahráno. Samozřejmě se tím nemůžeme ukolébat. Máme teď dva zápasy doma, takže toho musíme využít a zase pokud možno odskočit,“ hlásil po posledním zápasu útočník Petr Straka.

Jeho slova odpovídají a prakticky si notují i s loňským průběhem. V minulé baráži Dukla vyhrála pět domácích zápasů za sebou (byť čtyřikrát za dva body) a první porážku na Horáckém zimním stadionu zapsala až v posledním domácím barážovém vystoupení proti Karlovým Varům. Nicméně porážka přišla během prodloužení, kdy už Jihlava víceméně slavila – získaný bod jí stačil k návratu do extraligy. Před oběma celky, které šly do baráže z extraligy, stojí nyní výhoda v podobě dvou domácích zápasů v řadě, které mohou o průběhu prolínací soutěže hodně napovědět. Nicméně myšlenky jihlavských hráčů i trenérů směřují pouze a jen k tomu následujícímu. Červenožlutí budou chtít doma proti Karlovým Varům napravit nevydařenou koncovku zápasu na ledě Rytířů.

HC Energie Karlovy Vary

Energie hraje, podobně jako Dukla, třetí baráž za sebou. Osudy obou týmů jsou odlišné. Zatímco v roce 2016 slavili Karlovarští udržení a Jihlava sbírala barážové zkušenosti, o rok později přišla výrazná změna. Jihlavští se po dvanácti letech radovali z postupu do extraligy, Karlovy Vary naopak sestoupili o patro níže. Kádr Energetiků ale téměř nedoznal změn, jako tomu po sestupu v případě jiných týmů mnohdy bývá. Celek z KV Areny prosvištěl na jedničku základní části WSM Ligy i jejím play-off, kde během čtvrtfinále a semifinále neztratil ani zápas.

Během pěti utkání baráže o extraligu získaly Karlovy Vary 6 bodů z 15 možných, když třikrát hrály doma a dvakrát se představily na ledě soupeře. Karlovarští nejprve padli na ledě Litvínova 1:3, když úvodní branku dali až po tříbrankovém vedení Vervy. Horším soupeřem ale Energie nebyla, spíše doplatila na špatnou koncovku. V domácím pokračování inkasoval tým kolem Václava Skuhravého v šesté minutě od Jihlavy dvě branky, ale během třetí třetiny Energetici snížili a v poslední minutě vyrovnali, aby následně získali bonusový bod v prodloužení. Dvojzápas proti Kladnu skončil v obou případech výsledkem 3:1 pro domácí – nejprve pro Rytíře, poté se radovala slušně zaplněná KV Arena. Moderní stánek neměl daleko k tříbodové radosti ani v posledním zápasu proti Litvínovu. Domácí v první třetině vedli a ačkoliv Litvínov ve druhém dějství otočil na 1:2, necelé čtyři a půl minuty před koncem základní hrací doby vedli opět domácí, 3:2. Tři minuty před koncem ale vyrovnal ex-karlovarský Marek Baránek a prodloužení pro Vervu rozhodl Lukáš Doudera. Pokud by tým trenérů Pešouta a Marišky výhru udržel, poskočil by na druhé místo o dva body před Litvínov. Takto je role opačná, třetí Energie naopak na aktuálně druhý litvínovský celek dva body ztrácí, stejně jako čtvrté Kladno.

Poslední vzájemný zápas:

2. kolo baráže o TELH 2018:
HC Energie Karlovy Vary – HC Dukla Jihlava 3:2 pr.

V pořadí druhý zápas baráže jela odehrát Dukla do dalekých Karlových Varů. V úvodu přečkala menší nápor soupeře, ale pak sama dvakrát udeřila. V rozmezí 27 sekund nejprve vstřelil svůj první gól za muže David Čermák, podruhé se prosadil Jiránek. Na celkový třetí gól si musela KV Arena počkat až do 47. minuty, kdy ji rozjásal Kovačevič. Dukla se musela bránit místy drtivému tlaku domácích, ale stejně kapitulovala podruhé 52 sekund před koncem. V prodloužení však dohrávala Jihlava přesilovku, kterou ale nevyužila a Vary ťaly potřetí. V 63. minutě rozhodl domácí Balán a Energie bere první body, Dukla podlehla 2:3 v prodloužení.

Branky a nahrávky: 47. Kovačevič (Kverka), 60. Beránek (Tuominen, Krejčí), 63. Balán (Rachůnek) – 6. Čermák (Seman, Hubáček), 6. Jiránek. Rozhodčí: Pražák, Lacina - Ondráček, Špůr. Vyloučení: 2:5, navíc Skuhravý (KVA) 10 min. OT. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 5444. Střely na branku: 32:24. Průběh utkání: 0:2, 3:2.

HC Energie Karlovy Vary: Novotný – Podlipnik, Šenkeřík, Rohan, Plutnar, Krejčí, Kovačevič – Rachůnek, Balán, Flek – Stloukal, Kverka, Kohout – Osmík, Skuhravý, Gríger – Beránek, Tuominen, Vrdlovec
HC Dukla Jihlava: Kořenář – Suchánek, de la Rose, Bryhnisveen, Zdráhal, Váňa, Kajínek, Půža – Diviš, Skořepa, Straka – Jiránek, Zeman, Hlinka – Anděl, Hamill, Rabbit – Seman, Hubáček, Čermák

Jihlava se na ledě Karlových Varů v šesté minutě během pár sekund radovala hned dvakrát. I zásluhou Davida Čermáka (nalevo od Jana Zdráhala), který otevřel skóre a vsítil svůj vůbec první gól za A-tým. Ve třetí části si ale Dukla nechala dvoubrankový náskok utéct a prohrála 2:3 po prodloužení. Jak cenný bude získaný bod z KV Areny, to ukáže až další průběh baráže. Foto: Jan Čech

Následující program baráže o extraligu 2018:

6. kolo, neděle 8.4.2018:
HC Verva Litvínov - Rytíři Kladno (15:30)
HC Dukla Jihlava - HC Energie Karlovy Vary (16:00) - vstupenky zde

7. kolo, úterý 10.4.2018, 17:30:
HC Dukla Jihlava - Rytíři Kladno - vstupenky zde
HC Verva Litvínov - HC Energie Karlovy Vary

8. kolo, pátek 13.4.2018:
HC Energie Karlovy Vary – HC Dukla Jihlava (17:30) - vstupenky zde
Rytíři Kladno – HC Verva Litvínov (18:00)

Tabulka baráže 2018 po 5. kole