Projekt budoucnosti. Virtuální realita hned v první den hokejové školy testovala schopnosti hráčů

21.07.2018 / KLUB

Mezinárodní česko-finská hokejová škola odstartovala. Osmý ročník se ale v prvním dnu lišil od předešlých. Nejen proto, že hráči měli odpoledne místo zápasu opět dvoufázové tréninky. Zejména však v tom, že si čeští a finští hokejisté mohli vyzkoušet virtuální realitu – projekt, který otestoval i tým NHL Boston Bruins. „Hráči mojí generace měli sice méně tréninků, ale mnohem více se věnovali volnočasové aktivitě. Hráli jsme bandy, fotbal, vybíjenou. Děti dnes většinou sedí u počítačů a chybí jim praxe. U virtuální reality je možnost, že hrají jak hru, ale přitom zlepšují své dovednosti v rámci hokeje. Software zároveň dokáže vytáhnout informace, které jsou užitečné pro trenéry při práci s hráči,“ sděluje jednatel Dukly a hlavní manažer česko-finského kempu Bedřich Ščerban. V neděli 22.7.2018 pokračuje hokejová škola druhým dnem. Dopoledne bude dvoufázový trénink a odpoledne zápas, jehož hostem bude legenda českého hokeje, trojnásobný mistr světa a odchovanec Dukly Viktor Ujčík.

Finská výprava přiletěla do České republiky v pátek navečer. Více jak padesátičlenný tým se poté přesunul do Jihlavy, ubytoval se, šel na večeři a poté náročný den završil spánkem. O několik hodin později se již 23 finských hokejových mladíků poznávalo se svými spoluhráči. Finský tým není tvořen pouze z hráčů prvoligového KooVee Tampere, ale také z pěti hráčů nedaleké Nokie. Tři z nich se po konci Mezinárodní česko-finské hokejové školy přesunují do mistrovského celku Tappara Tampere.

Zatímco v předešlých letech byl první den zaměřen na dopolední dvoufázové tréninky (jeden tým na suchu, druhý tým na ledě a poté obráceně) a odpolední první zápasové měření sil, tentokrát je všechno jinak. Dvoufázové tréninky byly dopoledne i odpoledne, zápas čeká hráče až druhý den kempu. Novinkou, a velice vítanou, je však virtuální realita. Během celého kempu bude všch 46 hráčů testováno na speciálním simulátoru, jenž dokáže zobrazit nejen samotné herní situace (přihrávka, střelba apod.), ale i mimohokejové činnosti zachycující bystrost, schopnost reakce a logického uvažování. Tato virtuální realita je skutečně mimořádná věc, jelikož jí vyzkoušel i klub NHL Boston Bruins. V České republice bude tato novinka teprve uvedena na trh.

„Hráči mojí generace sice měli méně tréninků, ale mnohem více se věnovali volnočasovým aktivitám. Hráli jsme bandy, fotbal, vybíjenou. Dnes děti většinou sedí u počítačů a chybí jim praxe. Ve virtuální realitě hrají nejen hru, ale přitom zlepšují své dovednosti v rámci hokeje a zároveň software, zaznamenávající jejich činnost, dokáže vytáhnout informace, které jsou užitečné pro trenéry při práci s hráči,“ poznamenává hlavní manažer kempu Bedřich Ščerban. Jednatel Dukyl stál u toho, aby SENSE ARENA – firma provozující virtuální realitu, dostala záštitu Českého svazu ledního hokeje a aby svůj produkt lépe zavedla na trh.

Testovaní hráči si realitu užili nadmíru, jejich počáteční ostych totiž rychle opadl. „Na začátku bylo vidět, že mají trošku obavy z toho, co je čeká a co to znamená. Ale virtuální realita se jim velice rychle zalíbila a užívají si to. A jak jste si vyzkoušel i vy sám, těžko je pak dostaneme dolů,“ usmívá se Bedřich Ščerban při narážce na to, jak se simulace líbila PR pracovníkovi kempu Tomáši Lysému nebo reportérovi Českého rozhlasu Vysočina Janu Kodetovi, jenž si jí během svého natáčení také vyzkoušel.

Stejně hovořil i Kevin Coufal, jenž byl na hokejovou školu nominován z týmu pelhřimovských Ledních Medvědů. „Užil jsem si to výborně, virtuální realita je super. Chtěl bych si jí zkusit ještě jednou. Nejvíc se mi líbila střelba v herní situaci čtyři na dva, kdy jsem si se třemi spoluhráči nahrával a na malém prostoru jsme proti dvěma protihráčům museli dát branku. Dobré byly i přihrávky do jízdy, protože si myslím, že jsou hodně důležité a jejich trénink mi pomůže,“ rozpovídal se třináctiletý talentovaný hokejista a zhodnotil i první dojmy ze svých nových finských spoluhráčů. „Podle mě spolu Češi více komunikují a Fini to berou spíše více na sebe, jsou větší individualisté.“

Bedřich Ščerban o virtuální realitě na IIHS 2018

Autor videa: Tomáš Lysý