Novými trenéry A-týmu Dukly jsou Viktor Ujčík a Karel Nekvasil

05.11.2019 / KLUB

Bývalý vynikající hokejista a odchovanec jihlavského hokeje Viktor Ujčík od středy 6. listopadu povede A-tým Dukly Jihlava. Ve funkci hlavního trenéra nahrazuje Petra Vlka, se kterým se klub po deseti sezonách dohodl na ukončení spolupráce. Asistentem nového trenéra A-týmu bude dosavadní Ujčíkův asistent u mládežnických týmů Dukly Karel Nekvasil.
Tisková konference s novým trenérem jihlavského A-týmu proběhne ve středu 6.11.2019 od 8:15 ve VIP prostorách Horáckého zimního stadionu a klub jí bude přenášet živě přes Facebook Dukly. Následně se trenéři sejdou s hráči na prvním společném tréninku.

Viktor Ujčík se narodil 24. května 1972 v Jihlavě, kde následně prožil i hokejové mládežnické roky v týmu Modeta Jihlava.

Jeho profesionální hokejová kariéra byla úchvatná. Začínal ji ještě v době Československa v sezoně 1990/91 v Dukle Jihlava, poté od sezony 1995/96 působil tři ročníky ve Slavii Praha. Následovalo čtyřsezonní angažmá v Třinci a návrat na tři ročníky do Slavie. Poslední z nich nakonec dokončil v Plzni a další dvě sezony hrál opět v hlavním městě, ovšem u rivala Slavie, ve Spartě Praha. V sezoně 2003/2004 si odskočil odehrát do druhé nejvyšší soutěže čtyři zápasy do Dukly Jihlava.

Od sezony 2004/05 strávil tři sezony na jediném zahraničním angažmá ve finském klubu Kärpät Oulu, následoval návrat domů a dlouhé působení od roku 2007 do roku 2013 ve Vítkovicích. Hokejovou kariéru zakončil stylově v rodném městě, ale rozhodně jinak, než si představoval. V sezoně 2013/14 stačil po přestupu do Jihlavy odehrát pouze tři zápasy, poté mu zranění kolene ukončilo kariéru.

Viktor Ujčík zakončil hráčskou kariéru v mateřském klubu. V prvním utkání sezony 2013/2014 přispěl k porážce Havířova jednou brankou a nastoupil i po boku Tomáše Čachotského, kterého nyní bude mít v kádru. Foto: Archiv HC Dukla Jihlava

Za svou kariéru v extraligových soutěžích se stal jednou mistrem republiky, překvapivě hned v té jeho první v dresu Dukly Jihlava, třikrát bral republikové stříbro (Vítkovice 2x, Třinec 1x) a třikrát bronz (2x Sparta Praha, 1x Třinec). Dva mistrovské tituly získal ve finském Kärpät Oulu. V nejvyšší tuzemské soutěži Ujčík odehrál 959 zápasů, v nich skóroval 410x a k tomu přidal 394 asistencí.

Stejně pestrá minulost ho doprovází v reprezentačním dresu České republiky. V něm odehrál 165 utkání a vstřelil v nich 57 gólů. Zúčastnil se pěti mistrovství světa, z toho čtyřikrát dosáhl na medaili. Je třínásobným mistrem světa z let 1996, 1999 a 2001 a jednou skončil na třetím místě.

Viktor Ujčík při Zlatém utkání v Jihlavě, kdy proti sobě nastoupily týmy trojnásobných mistrů světa a zlatý olympijský tým z Nagana. Foto: Zbyněk Zápotočný

Po skončení aktivní hráčské kariéry se stal trenérem, převážně v rodné Jihlavě. Začal jako asistent akademických týmů mládeže juniorů a pomáhal i jako druhý asistent u A týmu mužů. V sezoně 2017/18 působil jako asistent trenéra Patrika Augusty v extraligové Mladé Boleslavi, po odvolání Augusty (na kterém měl velký podíl i boleslavský sportovní manažer Luděk Bukač mladší, který byl odvolán nedlouho poté) dokončil sezonu v městě automobilů s hlavním trenérem Vladimírem Kýhosem.

Viktor Ujčík a Patrik Augusta u juniorského týmu Dukly Jihlava v sezoně 2016/2017. Juniorka tehdy srdnatě bojovala s favorizovanou Kometou Brno, která si na play-off postahovala své mládežnické hráče hrající v Chance Lize, a prohrála s ní až v rozhodujícím sedmém utkání čtvrtfinále. Foto: Zdeněk Drla

Poslední dva roky působil i jako šéftrenér mládeže Dukly Jihlava. Od letošní sezony byl hlavním koučem jihlavských juniorů, v průběhu sezony přešel na post hlavního trenéra dorostu. V červnu 2018 se stal šéfem disciplinární komise Českého hokeje pro extraligu. Je studujícím trenérské licence A. Smlouvu v A-týmu Jihlavy má do konce sezony 2019/20.

Profil hráče Viktora Ujčíka na Eliteprospects.com
Profil trenéra Viktora Ujčíka na Eliteprospects.com


Karel Nekvasil je čerstvým šestatřicátníkem. Narodil se 3. listopadu 1983 v Brně, nicméně je od malička Jihlavákem. Hokejové dětství a dospívání prožil v dresu Dukly Jihlava. Na jednu sezonu (2002/03) si odskočil hrát juniorskou extraligu do Komety Brno. V dospělosti začínal ve druholigovém Havlíčkově Brodě, hrál i v Benátkách nad Jizerou – spolu se současným kapitánem Dukly Josefem Skořepou – Kolíně a Chrudimi. Několik utkání odehrál v sezoně 2005/06 v prvoligové Mladé Boleslavi.

Karel Nekvasil zdolává v přípravě na sezonu 2007/2008 neoblíbenou sjezdovku Šacberk. Foto: Archiv Dukly Jihlava

V sezoně 2007/08 se představil v prvoligové Dukle Jihlava. Mladý útočník tehdy odehrál 20 utkání s bilancí 2 góly a 3 asistence. V té samé sezoně nastupoval i v dresu Velkého Meziříčí ve 2. lize. Další sezony jeho hráčské kariéry odehrál v nižších soutěží v týmech Velkého Meziříčí, Břeclavi, Kolíně a Technice Brno.

Karel Nekvasil dává po boku tehdejšího kapitána Dukly Oldřicha Bakuse svůj první gól za A-tým Dukly. Foto: Archiv Jihlavských Listů

Od sezony 2014/15 působí jako trenér u mládeže Dukly Jihlava. Byl hlavním trenérem zálohy mladšího dorostu a asistentem trenéra u juniorů. Poslední tři sezony působil jako hlavní trenér nebo asistent trenéra u juniorů. Je držitelem trenérské licence A. Smlouvu v Jihlavě má do konce sezony 2019/20.

Profil hráče Karla Nekvasila na Eliteprospects.com
Profil trenéra Karla Nekvasila na Eliteprospects.com

Viktor Ujčík (vpravo) a Karel Nekvasil během letní přípravy juniorského týmu Dukly na sezonu 2019/2020. Foto: Tomáš Lysý

Se jmenováním nových trenérů A-týmu doznají změny i realizační týmy mládežnických kategorií Dukly Jihlava. O podrobnostech bude klub informovat na webových stránkách a sociálních sítích v dalších dnech.