Trenéři si mě dál vybrali a budu pokračovat, hodnotí Matěj Vovsík nejen reprezentaci

03.04.2022 / Natálie Poláčková

Za letošní sezonu odehrál na reprezentačních akcích do 18 let již 8 utkání. V těch sice jako bek bodově příliš vidět nebyl, ale i přes to získal dva body za asistence. To se však nedá říct o jeho bojovnosti. Trenér reprezentace si jeho kvalit také povšiml a pozval ho i na další reprezentační kemp U18. „No tak jako šance jsem dostal a myslím si, že jsem tady i něco ukázal. Trenéři si mě dál vybrali a budu pokračovat,“ hodnotí pohled na svou reprezentační příležitost Matěj Vovsík.

Reprezentace U18 se představila při přípravném dvojutkání v Piešťanech, kde nastoupila proti národnímu celku Slovenska. Mladý bek si v prvním ze zápasů připsal asistenci, když se dostal před slovenského gólmana, pak už jeho střelu pouze pod betony poslal jeho spoluhráč Samuel Šmajda. Pak se Matěj Vovsík mohl znovu dostat do velké šance, ale po přechodu přes modrou čáru ho na mantinel narazil slovesnký útočník Samuel Honzek. Jihlavský bek však poté zůstal ležet na ledě kvůli zranění ruky. Právě z toho důvodu nejen že nedohrál zápas, ale ani do druhého utkání proti Slovákům nenastoupil. „Bolí to, uvidíme, co s tím bude. Tým se tady o mně postaral a pak se to ještě nějak probere a doufám, že to bude dobrý,“ říká o zranění Vovsík.

Jihlavští junioři získali v základní části juniorské extraligy 61 bodů za 38 zápasů. Právě díky se tomu dostali do nadstavby play off. Tam narazili na celky z Liberce, Mladé Boleslavi a Brna. Jenže Dukla dokázala zvítězit pouze jednou, a to nad Mladou Boleslaví, pak sice ještě proti Boleslavi získali bod, když na ledě ŠKO-ENERGO Arény prohráli po prodloužení. Kvůli zisku pouhých čtyř bodů skončili na posledním místě a do play off se tak nedostali. V nadstavbě juniorům však chyběli jedny z opor týmu, jako Matouš Menšík, Marek Chvátal, ale i gólman Filip Maláč. „Myslím si, že absence kluků je jeden z důvodů, protože náš cíl byl udržet to a ta nadstavba už byla jen takový bonus. Do Áčka prostě chtěli kluky, takže se tam ukázali a myslím si, že některým se to hodně povedlo, nahlíží na situaci po juniorském konci sezony.

Jako několik jeho spoluhráčů, i Matěj Vovsík navštěvuje jihlavské Gymnázium, kde je ve sportovní třídě. Ale i přes to příliš úlev v učení nemá a přeci jen kvůli tréninkům a reprezentačním kempům ve škole nnemálo chyběl. „Zatím s tím problém nemají, ale uvidíme, co udělám ještě se známkami a snad to bude dobrý,“ říká s úsměvem svůj pohled na školu. Beka s číslem #13 v hokeji podporuje nejen rodina, ale i jeho přítelkyně. „Samozřejmě, je to taky důležité,“ uzavírá Matěj Vovsík rozhovor.