Hokejisté A-týmu Dukly si zpestřili trénink dovednostmi

25.08.2022 / Vladimír Šťastný

Každodenní rutina a dril v podobě dopoledního tréninku patří k hokejistům jako slunce a měsíc k obloze. Všichni tak jsou rádi za každou změnu a zpestření tréninkového programu. Ve středu 24. srpna taková změna přišla v podobě v podobě jihlavského Skills trenéra Michala Broše, který část tréninku vedl.

Skills trenéři, volně přeloženo trenéři dovedností, působí v Dukle Jihlava u mládeže dva. Jedná se o Michala Broše, který trénuje extraligovou juniorku a Jakuba Vence, který je v letošní sezoně trenérem taktéž extraligového dorostu. „Tento týden jsme měli na tréninku Michala Broše, specialistu na skills, v předchozích týdnech byl na trénincích také druhý trenér skills v Dukle Jakub Venc. Oba dva trenéři jsou specialisty a mají trochu jiný pohled na určitá cvičení. My kluky nutíme v tréninku dělat určité věci, oni naopak zavádí do tréninku další prvky ze své specializace. Je potřeba, aby kluci v tréninku měli co nejpestřejší nabídku zakončení, kliček, střel a podobně,“ řekl hlavní kouč A týmu Dukly Viktor Ujčík.

Po tréninku nám sdělil své poznatky i Michal Broš. „Jsem v kontaktu s trenéry A týmu a bavíme se o náplni tréninků. Navrhl jsem, že bych mohl přijít na trénink s nějakou změnou. Po zápase se Šumperkem v Pelhřimově jsem druhý den přišel na trénink s něčím z mého ranku. Jednalo se o dovednostní trénink. Věnovali jsme se asi třem situacím a detailům. Byla to vlastně dvě cvičení v různých variacích, zaměřená na tři aspekty. Bylo tam hodně střelby a zakončení v různých situacích. Hráčům jsem samozřejmě nejprve řekl, proč se vlastně taková cvičení dělají a v čem by jim to mohlo pomoci při řešení situací na ledě a jak jim to může pomoci do jejich hokejové kariéry. Takováto cvičení nejsou nikdy na škodu,“ vysvětlil Michal Broš, který již má letité zkušenosti se Skills z Mladé Boleslavi.

Viktor Ujčík ještě dodal, proč je i on spokojený s takovým zpestřením tréninků. „Takovýto trénink, co se týče fyzičky, není třeba až tak náročný, ale zase je tam spousta střel. To v normálním tréninku nemají až takovou možnost zkoušet. Dostanou se tak do množství situací, kdy zakončují z různých úhlů a pozic. Kupříkladu poslední zápas se Šumperkem. My jsme soupeře přehráli a přestříleli a výsledek byl takový, jaký byl (výhra Dukly 2:1 – pozn. redakce). Hráči se nadřou na gól a efekt je minimální. My se chceme zaměřit právě na proměňování šancí, způsobu provedení zakončení a detailům v koncovce, protože, co si budeme povídat, góly rozhodují zápasy.“

Viktor Ujčík, Michal Broš a Karel Nekvasil hovoří k hráčům na středečním tréninku. Foto: Vladimír Šťastný

Michal Broš v dobrém rozmaru po tréninku s mladými hráči Dukly Vítězslavem Brožem a Miroslavem Judou. Foto: Vladimír Šťastný