Nahoru jsme mířili záměrně, Luňáka totiž dobře známe, přiznal po derby Vladimír Říha

08.01.2006 / Eva Streichsbierová

Jihlavští hokejisté uspěli na ledě třebíčského rivala. V sobotním zápase 37. kola první ligy zvítězila Dukla nad Horáckou Slávií 5:4. V tabulce se tak díky tříbodovému zisku posunula na šestou příčku, Třebíč je předposlední. Sobotní dramatickou podívanou sledovalo na třebíčském stadionu více než tři tisíce diváků. Dvě branky Dukly vstřelil Daniel Hodek, jednou se trefili Vladimír Říha, Tomáš Čachotský a Oldřich Bakus.

Zatímco v předchozích dvou vzájemných bitvách se na konci utkání radovali třebíčtí hokejisté, v sobotu bylo veselo v jihlavské kabině. Dukla si z Třebíče odvážela tři body za výhru 5:4. „Od první minuty hráli naši kluci to co jsme od nich chtěli. Dobře jsme bruslili, dobře jsme hlídali střední pásmo a to nám přineslo úspěch,“ pochvaloval si výkon svých svěřenců jihlavský kouč Milan Chalupa.

V první třetině se měnilo skóre celkem dvakrát. Nejprve se trefil jihlavský Daniel Hodek a na 1:1 vyrovnával domácí útočník Jiří Oliva. Druhá dvacetiminutovka se odehrála v režii hostů. Do opětovného vedení poslal Duklu Vladimír Říha. „Nechali mě vyjet mezi kruhy, já pak vystřelil do protipohybu a spadlo to tam. Prostě z toho byl gól,“ usmíval se šťastný střelec.

Domácí sice ještě jednou srovnali s rivalem krok, ale spokojenější odcházeli do kabin po druhé třetině přeci jenom jihlavští hokejisté. O tříbrankový náskok Dukly se postaral její elitní první útok. Za Luňákova záda se postupně trefili Tomáš Čachotský, Oldřich Bakus a znovu Daniel Hodek. „Pouštěli jsme Duklu příliš snadno přes střední pásmo a ona si pak u nás vytvářela tlak. Dopustili jsme se individuálních chyb a Jihlava toho využila. Proto vedla po druhé třetině 5:2,“ smutně hodnotil prostřední část souboje třebíčský lodivod Jiří Otoupalík.

V závěrečném dějství snížila Horácká Slávia náskok Dukly až na rozdíl jediného gólu, ale srovnat už se jí nepodařilo. „Možná jsme byli až moc vyhecovaní, nevím. Chtěli jsme s nimi hrát nahoru a dolů a to prostě nešlo. Nestačili jsme jim, chyběli nám síly,“ hledal příčiny porážky domácí útočník Lukáš Květoň.

Horácké Slávii v sobotu nepomohla k bodovému zisku ani výměna brankářů před poslední třetinou. Filipa Luňáka vystřídal za stavu 2:5 Filip Šindelář. Všech pět gólů inkasoval Luňák po střelách do horní poloviny branky. „Všichni ho dobře známe; on je menší, hodně vyjíždí a při náznaku střely jde hned do rozkleku. Tohle jsme věděli a proto jsme mířili nahoru,“ přiznal jihlavský forvard Vladimír Říha.

Jihlavští hokejisté mohli být v sobotu maximálně spokojeni. Zvítězili 5:4, ukončili deseti zápasovou šňůru bez výhry na cizím kluzišti a navíc se v tabulce posunuli na šestou příčku. „Dneska jsme byli lepším mužstvem. Teda až na ty zbytečné oslabení, které jsme jim darovali a oni nám v nich potom málem srovnali výsledek. Jinak jsme ten zápas odehráli dobře,“ byl přesvědčen autor dvou jihlavských gólů Daniel Hodek.