Maxim Burkov podepsal profesionální smlouvu s Duklou Jihlava

18.09.2023 / Tomáš Lysý

Tenhle podpis může být do budoucna opravdovou trefou do černého. V polovině srpna přišel Maxim Burkov do Dukly, v prvním přípravném utkání za A-tým hned zaznamenal branku, výborně se mu daří i v juniorském týmu a nyní teprve sedmnáctiletý estonský forvard podepsal svou první opravdovou smlouvu. „Maxe jsme si vyskautovali, jeho agent nám tohoto mladého hráče doporučil. Chtěl, aby se dále rozvíjel v klubu, kde je jistota hráčova růstu. O Maximovi víme, že je hodně šikovný hokejista a že zapadne do naší koncepce,“ povídá jednatel Dukly Jihlava Bedřich Ščerban.

Maxim Burkov vstoupil do angažmá v Dukle fantasticky, vždyť v prvním předsezonním utkání za A-tým Dukly hned dal gól. Poté se plynule přesunul do juniorského týmu, kam věkově patří. Sedmnáctiletý forvard má během osmi zápasů za juniory skvělou bilanci osmi bodů (5+3). „Podpis smlouvy pro mne hodně znamená. V Estonsku jsem sice již hrál za muže, ale tam jsem k tomu nepotřeboval smlouvu. Toto je můj první profesionální kontrakt a jsem za nej velice rád,“ říká estonský forvard, který už si vyzkoušel čtyři šampionáty pod hlavičkou Mezinárodní hokejové federace IIHF.

V sezoně 2021/2022 ještě jako patnáctiletý nastoupil za Estonsko na domácím mistrovství světa hráčů do 18 let (divize D2A, čtvrtá výkonnostní úroveň ze sedmi) a byl součástí postupové party do divize D1B (třetí nejvyšší úroveň). O patro výše se Estonci letos udrželi, když v rozhodujícím utkání o udržení vyhráli nad Polskem 2:1 i díky trefě právě Maxima Burkova.

To ale nebylo vše, loni si zahrál i mistrovství světa hráčů do 20 let divize D1B (třetí nejvyšší úroveň). Turnaj také hostilo Estonsko a tamní národní tým se opět udržel i díky výhře 4:3 na nájezdy znovu nad Polskem. A udržení ve třetí nejvyšší divizi juniorského šampionátu mohli Estonci slavit i letos. Teprve šestnáctiletý Maxim Burkov se mezi výrazně staršími vrstevníky neztratil, zapsal 3 body (1+2).

O víkendu pomohl Maxim Burkov v DHL extralize juniorů k vítězství nad Přerovem dvěma brankami a zejména jeho druhá trefa na 2:1 byla výstavní. Podívat se na ní můžete na v onlajnu.

Maxim Burkov (vpravo) spolu s jednatelem Dukly Bedřichem Ščerbanem při podpisu smlouvy.

Maxim Burkov v zápalu boje během utkání juniorů proti Kometě Brno, které Dukla vyhrála 5:3. Foto: Barbora Stránská