Vzhůru do čtvrtfinále! Dukla se pokusí zaskočit favorita z Poruby

08.03.2024 / Tomáš Kalas

Poté, co se Dukla vzepřela hrozbě vyřazení a otočila sérii proti pražské Slavii je po krátkém odpočinku na programu mnohem těžší oříšek. Jakožto nejníže postavený tým v pavouku play-off jde totiž Jihlava na Porubu, tedy favorita na zisk titulu, stejně tak jako lídra základní části. Jak se již mnohokrát ukázalo, i papírově jasné série mohou dopadnout naprosto jinak. Své o tom může říkat třeba hradecký Mountfield v sezoně 2021/22. S cílem Porubě minimálně postup znepříjemnit míří svěřenci trenérů Ujčíka s Nekvasilem do Ostravy. V sobotu je úvodní buly plánováno na 15:00, v neděli o hodinu později.

Po, zejména událostmi v druhém zápase, mediálně sledovaném předkole, v němž Dukla postoupila dvěma výhrami na domácím ledě přes Slavii, se jí do cesty postaví opravdu těžký soupeř. Poruba totiž prožívá fantastickou sezonu, z 52 utkání prohrála jenom osm po šedesáti minutách a s ohromným náskokem na druhý Vsetín, činící 19 bodů, si užívala krátké volno před nejdůležitější fází sezony. Ostravský tým, jenž se již přestěhoval do moderně zrekonstruované Sarezy, nastřílel dohromady 178 branek a dostal 113. Tím byl v tomto ohledu nejlepší na obou koncích kluziště. Základní část zakončil pěti výhrami ze šesti duelů, nestačil jenom v domácí derniéře na Prostějov, kterému podlehl 1:3.

Soupiska Poruby
Realizační tým Poruby

Vzájemné duely s Duklou nabízely vždy poměrně solidní brankové hody. Ani jednou se však Jihlavským nepodařilo zvítězit. Nejblíže tomu byli ve 22. kole, kdy Tomáš Havránek v 26. minutě navyšoval při vlastním oslabení na 4:2. Poruba však dokázala ještě v téže třetině skóre dorovnat, aby třemi brankami ve třetí třetině rozhodla o výhře. Přitom byli ve všech vzájemných zápasech hráči ze srdce Vysočiny střelecky aktivnější. Velkou výhodu však vítěz základní části měl v brankovišti. V něm se neustále točila dvojice Daniel Dolejš a Ondřej Bláha. První jmenovaný odchytal o pět utkání více a s procentem úspěšnosti 94,04 byl druhým nejlepším gólmanem ligy. Pozadu nezůstával ani Bláha, 92,3 % úspěšnost mu vynesla šesté místo v této statistice.

Statistiky letošní sezony

HC RT TORAX Poruba 2011 – HC Dukla Jihlava: 4 utkání, 4 – 0 – 0 – 0 – 22:9

Nejproduktivnější hráči:
Vojtěch Střondala 9 bodů (7+2) – Tomáš Čachotský 4 body (2+2)
Nejlepší střelci:
Vojtěch Střondala 7 gólů – Tomáš Čachotský, Tomáš Havránek, oba 2 góly
Nejvíce asistencí:
Marek Tvrdoň 6 asistencí – Matouš Menšík 3 asistence

Góly po třetinách: 6:4, 8:3, 8:2
Vyloučení: 18:16, vyšší tresty 1:0
Využití: 4:1
Střely na branku: 106:147
Vhazování: 121:131

Takto se hokejisté Dukly radovali po gólu proti Porubě na začátku druhé třetiny, kdy je poslal do vedení Tomáš Havránek. Nadějně rozehraný duel ale k bodům Jihlavští nedotáhli. Teď však přichází play-off, jiná soutěž. Povede se Dukle zaskočit favorita? Foto: Barbora Stránská

1. zápasy čtvrtfinále play off 2024, sobota 9. března

Hraje se na tři vítězné zápasy

HC RT TORAX Poruba 2011 – HC Dukla Jihlava (15:00)
VHK ROBE Vsetín – HC ZUBR Přerov
LHK Jestřábi Prostějov – Berani Zlín
HC Stadion Litoměřice – SK Horácká Slavia Třebíč

2. zápasy čtvrtfinále, neděle 10. března

HC RT TORAX Poruba 2011 – HC Dukla Jihlava (16:00)
VHK ROBE Vsetín – HC ZUBR Přerov
LHK Jestřábi Prostějov – Berani Zlín
HC Stadion Litoměřice – SK Horácká Slavia Třebíč

3. zápasy čtvrtfinále, středa 13. března

HC Dukla Jihlava – HC RT TORAX Poruba 2011 (17:30)
HC ZUBR Přerov– VHK ROBE Vsetín
Berani Zlín – LHK Jestřábi Prostějov
SK Horácká Slavia Třebíč – HC Stadion Litoměřice

Případné další termíny 14. 3. a 16. 3.