2:3
(0:0, 1:2, 0:1)

Dukla zaskočila Porubu a vyhrála na jejím ledě první zápas čtvrtfinále

09.03.2024 / Tomáš Lysý

Jihlavští hokejisté, povzbuzení postupem z předkola, zkraje zápasu přestáli tlak Poruby a pak začali vítězovi základní části vzdorovat. Jako první šli sice do vedení Ostravané, když ve 26. minutě využili přesilovku. Dukla ale do přestávky otočila stav, když pětiminutové vyloučení Doudery ztrestal příjemce tvrdého zákroku Jan Strejček a poté Radim Toman. V čase 46:04 vedla Dukla již o dvě branky, když před brankou dorazil střelu Tomana obránce Fabien Kočí. Domácí však v přesilovce rychle snížili. Zbylých 11 minut ale červenožlutí zvládli výborně a výhrou 3:2 se ujali v sérii vedení 1:0 na zápasy.
09.03.2024 15:00, Chance Liga - 0. kolo

HC RT TORAX Poruba

Dolejš – Doudera, Sedlák, Voráček, Klimíček, Gutwald, Lemcke – Christov, Střondala (A), Tvrdoň – Razgals, Honejsek, Šoustal – Berisha, Vachovec (A), Gřeš – Mrázek, Krenželok (C), Šedivý
2

HC Dukla Jihlava

Beran – Strejček, Bilčík, Ozols, Dundáček, Kočí, Koštoval – Cachnín, Toman, Čachotský (C) – Šik, Havránek, Harkabus (A) – Štefančík, Menšík, Jelínek – Brož, Pořízek, Chvátal
3
Branky a nahrávky: 26. Razgals (Střondala, Berisha), 49. Šoustal (Střondala, Klimíček) – 33. Strejček (Šik, Jelínek), 34. Toman (Čachotský, Havránek), 47. Kočí (Toman, Čachotský). Rozhodčí: Kostourek, Valenta – Rakušan, Bezděk. Vyloučení: 3:5, navíc Doudera (POR) 5 minut a do konce utkání. Využití: 2:2. Diváci: 2 158. Střely na branku: 30:36. Zblokované střely: 15:16. Vhazování: 39:19. Průběh utkání: 1:0, 1:3, 2:3. Stav série: 0:1.

Průběh utkání

Úvod zápasu rozhodně nebyl opatrný. Hned ve druhé minutě byli ve velké šanci Havránek s Dundáčkem, ale domácí brankář Dolejš odolal. Na druhé straně odpověděl Šedivý, jehož střelu zastavila tyč a dorážku udržel ve výstroji Beran. Výborné tempo pokračovalo. Vachovec přebral před brankou Gřešovu přihrávku, ovšem dobrý blok vytasili obránci Jihlavy. Tím výčet velkých brankových šancí skončil, ale i tak se měli oba brankáři co otáčet. Dolejš zapsal v první třetině 11 zákroků, Beran pouze o zákrok méně.

Po dvanácti sekundách druhé třetiny přišly na řadu i přesilové hry. Dukla první z nich nevyužila, Poruba ano. Berisha zavezl puk po pravé straně do pásma a na kruhu nechal kotouč Střondalovu. Jeho ránu vyrazil Beran jen do strany, u jeho pravé tyče se nejrychleji zorientoval Frenks Razgals a dorazil kotouč do sítě - 1:0. V polovině zápasu naopak Beran zachránil svůj tým, když skvěle vychytal samostatný únik Šoustala.

V čase 31:22 se začal lámat chleba. Domácí bek Doudera na obranné modré naprosto zbytečně vytasil na pronikajícího Strejčka loket a zcela po zásluze dostal pětiminutový trest do konce zápasu. Jan Strejček, který toho dost schytal už během série se Slavií, naštěstí mohl pokračovat a navíc padlo z jeho hole srovnání. Po minutě a půl dostal Jan Strejček puk na modrou od Šika, připravil si ho na střelu a trefil se přesně k tyči Dolejše, který přes Cachnína neviděl vůbec nic. Za 26 sekund již Dukla vedla a ve čtvrtém utkání play off dala sedmý gól z přesilovky. Čachotský přihrál z pravého kruhu na modrou Radimu Tomanovi, jehož pumelice z první skončila přesně u levé tyče. Dobrou clonu tentokrát ukázal Menšík. Dukla šla do kabin rázem spokojenější - 1:2.

A její spokojenost narostla zkraje 47. minuty. Jihlava nejprve přestála oslabení a při hře pět na pět sama skórovala. Radim Toman zapsal ve čtvrtém zápasu již šestý bod, když jeho střelu před brankou srazil Fabien Kočí a sám bekhendem zasunul puk pod Dolejšem do sítě. Za dvě a půl minuty se Poruba znovu dostala do hry. Střondala dal z pravé strany puk na modrou pro Tomáše Šoustala, který stihl napřáhnout přes natahujícího se Čachotského a prostřelit Berana ranou pod horní tyč - 2:3. Žádný další tlak Poruby vedoucí ke srovnání ale nepřišel, naopak poměrně dost práce měl Dolejš. Pět minut před koncem si Dukla pohlídala také oslabení a když se Šoustal dvě minuty před koncem provinil vysokou holí, bylo o výhře hostí jasno. Jihlava vyhrála na ledě Poruby poprvé od 3. 12. 2020 a získala první bod v sérii.

Ohlasy trenérů

Jiří Režnar (HC RT TORAX Poruba 2011): Dnešní utkání rozhodla pětiminutovka ve druhé třetině, kdy soupeř trestal dvěma góly. Třetí gól jsme dostali po hloupé chybě a proti rozjetému soupeři, který hrál těžké zápasy se Slavií, jsme se v první třetině chytali tempa. Když jsme chtěli ve druhé třetině hrát nátlakově, tak jsme byli oslabeni. A než jsme se otřepali, prohrávali jsme o dva góly a bohužel jsme ty dva góly ve třetí třetině nedali.

Karel Nekvasil (HC Dukla Jihlava): Jeli jsme na led prvního mančaftu s negativní bilancí v základní části. Kluci si přenesli sem do Poruby takový ten playoff mód z předkola se Slavií. K výhře nám pomohla pětiminutová přesilovka, ve které jsme vstřelili dva góly. Samozřejmě se chyby vždy najdou, Poruba má hodně šikovné hráče a dokáže pohrozit ze všeho, ale v klíčových okamžicích nás podržel gólman. Kluci nechali na ledě vše a vyhrát si zasloužili i za tu obětavost.