Dukla zajíždí do hlavního města. Zvládne získat v Edenu první body v sezoně?

20.09.2024 / Tomáš Lysý

Druhá nejvyšší česká hokejová soutěž, Maxa liga, má za sebou ostrý start. Po neúplném prvním kole, do kterého zasáhly povodně, mají všechny týmy za sebou alespoň jedno utkání. Jihlavským hokejistům se první mač nepovedl, doma v Pelhřimově totiž podlehli Litoměřicím a tento výpadek budou chtít napravit v sobotu 21. září 2024 na Zimním stadionu v Edenu, kde od 15 hodin začne jejich zápas proti týmu HC Slavia Praha. Pakliže se do Prahy nevydáte osobně, můžete zápas sledovat živě na HokejkaTV nebo prostřednictvím textového onlajnu.

Dukla Jihlava a Slavia Praha, dva staří známí. Oba celky se totiž v posledních dvou sezonách utkaly v předkole play off a v obou případech se radovala Jihlava. Ve vyřazovací části 2023 skolila svého soupeře 2:0 na zápasy, letos sešívané přemohla ve třech utkáních a rozjela tím spanilou cestu, která vedla až do semifinále play off. Po půl roce a dvou týdnech se oba celky střetnou znovu.

Soupiska Slavie
Realizační tým Slavie

Slavia by rozhodně nechtěla opakovat uplynulou sezonu, ve které se dlouho pohybovala ve spodních patrech tabulky, ale nakonec se dostala alespoň do předkola play off. Velkým impulsem byl příchod trenéra Aleše Tottera i konzultanta Patrika Eliáše, borce ostříleného 1 402 zápasy v NHL. Realizační tým posílil i perspektivní kouč Vojtěch Šik, bratr nedávného jihlavského forvarda Otakara Šika, jehož primem je video analýza. Dle slávistického webu nyní čítá realizační tým hned třináct person (včetně lékaře).

Vstup do sezony se nicméně Slavii nepovedl. Její první zápas ve Zlíně byl kvůli povodním odložen, do Maxa ligy tak vstoupili Pražané domácím mačem s Přerovem, pro který šlo také o první zápas v sezoně. A duel se nesl ve znamení obratů. Zubři od třetí minuty vedli, ovšem od kabin šla spokojenější Slavia trefami Berana a Šťovíčka. V polovině zápasu však vyrovnal zkušený Krisl, vítězný gól dal ve 45. minutě jihlavským fanouškům známý Mácha a tříbodový import pojistil opět Krisl trefou do prázdné klece. Parta s několika bývalými jihlavskými hráči má proto rozhodně co napravovat.

Mezi devíti obránci, které má Slavia na soupisce, najdeme hned tři s jihlavskou minulostí - Jana Holého, Davida Kajínka a předsezonní posilu Fabiena Kočího. Prostřední jmenovaný je ale dle klubového webu zraněný. V útoku má Slavia několik borců, kteří jsou na Maxa ligu nadprůměrnými hráči. Stačí jmenovat Matěje Berana, Tomáše Knotka, Martina Nováka, Romana Přikryla nebo Martina Štovíčka. V brankovišti budou sešívaní spoléhat na česko-finskou dvojici Oldřich Cichoň a Paavo Hölsä, přičemž oba dva ještě zkraje loňské sezony v Edenu nepůsobili. Fin přišel v průběhu loňského ročníku a Cichoň je předsezonní posilou z Litoměřic.

Poslední zápas Slavie

2. kolo Maxa ligy: HC Slavia Praha – HC ZUBR Přerov 2:4

Branky a nahrávky: 12. Beran (Bernad, Přikryl), 18. Šťovíček (Průžek, Holý) – 3. Ministr (Zabusovs), 31. Krisl (Černý, Pechanec), 45. Mácha (Krisl, Březina), 60. Krisl (Černý). Rozhodčí: Bejček, Wagner – Brož, Juránek. Vyloučení: 1:3. Využití: 1:0. Diváci: 642. Střely na branku: 28:21. Zblokované střely: 16:22. Vhazování: 25:34. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:4.

Slavia: Cichoň – Kočí, Gaspar, Holý, Bernad, Veber, Hrdinka – Strnad, Přikryl, Beran – Šťovíček, Slavíček, Novák – Průžek, Polák, Zvagulis – Smola, Slavík, Havrda

Poslední vzájemný zápas

3. osmifinále play off Chance ligy 2024: Dukla – Slavia 3:0

Branky a nahrávky: 12. Harkabus (Šik, Havránek), 43. Jelínek (Menšík), 60. Chvátal (Strejček). Rozhodčí: Horák, Svoboda – Jindra, Štěpánek. Vyloučení: 3:7. Bez využití. Diváci: 923. Střely na branku: 30:26. Zblokované střely: 26:27. Vhazování: 46:23. Průběh utkání: 3:0. Konečný stav série: 2:1.

Dukla: A. Beran – Bilčík, Strejček, Dundáček, Ozols, Koštoval, Kočí – Čachotský (C), Toman, Cachnín – Harkabus (A), Havránek, Šik – Jelínek, Menšík, Štefančík – Chvátal, Pořízek, Rauš
Slavia: Hölsä – Klikorka, Žovinec (A), Holý (C), Hrdinka, Kremláček, Kajínek, Křepelka – M. Beran, Kulda, Guman – Průžek, Kucharčík, Brož – Všetečka, Slavík, Havrda – Zvagulis, Polák, Půček

Uplynulé play off poznalo nového nejlepšího střelce, kterým se stal Tomáš Harkabus. K historické střelecké koruně našlápl již v předkole proti Slavii. Pražanům dal ve třech zápasech pět branek z celkových dvanácti, které Dukla do sítě Pražanů nasázela... Foto: Luboš Vácha

3. kolo, sobota 21. září

HC Slavia Praha – HC Dukla Jihlava (15:00)
VHK ROBE Vsetín – HC RT Torax Poruba 2011 (17:00)
LHK Jestřábi Prostějov – HC Baník Sokolov (17:00)
HC Stadion Litoměřice – SC Marimex Kolín (17:00)
HC ZUBR Přerov – HC Dynamo Pardubice B (17:00)
RI Okna Berani Zlín – Piráti Chomutov (17:30)
SK Horácká Slavia Třebíč – HC Frýdek-Místek (18:00)

4. kolo, pondělí 23. září

HC Dukla Jihlava – RI Okna Berani Zlín (17:30) - vstupenky zde
HC RT TORAX Poruba 2011 – LHK Jestřábi Prostějov (18:00)
HC Dynamo Pardubice B – HC Stadion Litoměřice (18:00)
HC Baník Sokolov – SK Horácká Slavia Třebíč (18:00)
HC Frýdek-Místek – HC Slavia Praha (18:00)
SC Marimex Kolín – VHK ROBE Vsetín (18:00)
Piráti Chomutov – HC ZUBR Přerov (18:00)

5. kolo, středa 25. září

HC Stadion Litoměřice – HC RT TORAX Poruba 2011 (17:30)
RI Okna Berani Zlín – HC Frýdek-Místek (17:30)
HC ZUBR Přerov – SC Marimex Kolín (17:30)
HC Dukla Jihlava – HC Baník Sokolov (17:30) - vstupenky zde
LHK Jestřábi Prostějov – HC Dynamo Pardubice B (18:00)
SK Horácká Slavia Třebíč – VHK ROBE Vsetín (18:00)
HC Slavia Praha – Piráti Chomutov (18:00)



×
Dnes v 17:00 | Junioři
HC ZUBR Přerov
HC Dukla Jihlava
×
Dnes v 17:30 | Dorost
HC Dynamo Pardubice
HC Dukla Jihlava