Dukla zakončí čtyřzápasovou domácí sérii proti Frýdku-Místku

dnes / Tomáš Lysý

Dvě vítězství proti bývalým extraligovým týmům a soupeřům Zlínu a Chomutovu, naopak jedna porážka proti Sokolovu. Toť bilance Dukly během tří zápasů v Emro aréně v řadě. V pelhřimovském hokejovém stánku završí Jihlava domácí sérii zápasem proti týmu HC Frýdek-Místek v rámci již 7. kola Maxa ligy. Utkání začíná ve středu 2. října 2024 od 17:30 hodin a vstupenky si můžete zajistit již nyní v předprodeji.

Předsezonní články na hokej.cz mají často výraznou výpovědní hodnotu. U Frýdku-Místku zvolili autoři nadpis: Loni strach o záchranu, letos ale Frýdek-Místek budí respekt. S tímto textem se nedá nic jiného než souhlasit. Opravdová farma, která dlouhodobě ohrává talenty pro hegemona z Třince a k těmto mladým hráčům dává do vínku velezkušené rutinéry, zcela jistě nechce opakovat loňský ročník. Velmi dlouho se totiž Slezané museli strachovat o poslední místo v tabulce a přímý sestup. V konkurenci Kolína, Pardubic B, Slavie a Znojma nakonec skončili na 13. místě, které jako poslední znamenalo záchranu, a o patro níž poslali Orly.

Vzájemné zápasy v posledních třech sezonách:
Dukla – Frýdek-Místek: 11 zápasů, 8 – 1 – 1 – 1, skóre 46:19
Jihlavští nyní drží nad Frýdkem-Místkem sedmizápasovou vítěznou sérii.

Soupiska Frýdku-Místku
Realizační tým Frýdku-Místku

Trenér Martin Hrnčár, který loni po úděsném startu nahradil v polovině října Martina Janečka, má s parťákem Jozefem Daněm k dispozici velmi zajímavý hráčský mix. Mikuláš Zbořil, Marek Hrbas, David Ostřízek, Lukáš Klimek, Lukáš Kucsera. Toť výčet velmi zajímavých jmen, která do haly Polárka dorazila. K nim si stačí připočíst další zkušené borce, kterými jsou třeba obránce Jan Výtisk (43 let), ex-jihlavský bek Filip Haman nebo útoční borci Rostislav Marosz a Vladimír Svačina. Právě tito hráči mají zajistit, aby se Frýdek-Místek pohyboval v klidných vlnách Maxa ligy, ideálně na hranici přímého postupu do play off. Po pěti zápasech tým nasbíral 9 bodů za 3 výhry (s Prostějovem, v Moravských Budějovicích proti Třebíči, v Litoměřicích) a 2 porážky (doma se Slavií a ve Zlíně).

Výše uvedení hokejisté tvoří mix s dravým mládím, které je vidět zejména juniorskými mistrovskými tituly Třince. Za všechny stačí uvést čtyři jména - Adam Cedzo, Oskar Haas, Michal Ramik a Tomáš Šilar. Jednadvacetiletý Haas již odehrál 18 zápasů v extralize za Třinec, Šilar o deset méně a Cedzo je velká naděje slovenského hokeje.

Trenér brankářů Jan Dršata, který dlouho působil i v Jihlavě a dlouhodobě spolupracuje s Davidem Rittichem, má k dispozici Patrika Švančaru, Jakuba Klimka a Romana Petrika. První dva si prošli třineckou mládeží, Švančara již dvakrát nastoupil v extralize. Slovák Petrik se ve 30 letech vydal na první zahraniční angažmá a měl by zkusit zalepit díru po Vojtěchu Mokrym, který odešel do Přerova. V rámci odchodů se Frýdek-Místek rozloučil třeba i s beky Danielem Kowalczykem a Patrikem Urbancem, ex-jihlavským forvardem Samuelem Krajčem nebo s velezkušeným Rostislavem Martynkem, který ukončil kariéru. Všichni čtyři jmenovaní mají větší či menší/maličkou jihlavskou minulost.

Poslední zápas Frýdku-Místku

6. kolo Maxa ligy: Litoměřice – Frýdek-Místek 2:3

Branky a nahrávky: 13. Pavlák (M. Toman, Chlubna), 53. Vráblík (Klikorka, Vildumetz) – 31. Svačina (Haman, Ostřížek), 50. Šilar (Hrbas, Výtisk), 54. Cedzo (Marosz, Haas). Rozhodčí: Zavřel, Kosnar – Kokrment, Hradil. Vyloučení: 3:4. Bez využití. Střely na branku: 33:31. Zblokované střely: 23:7. Vhazování: 22:25. Diváci: 700. Průběh zápasu: 1:0, 1:2, 2:2, 2:3.

Frýdek-Místek: Švančara – Haman, Havránek, Pacalaj, Zbořil, Hrbas, Výtisk – Svačina, Macháček, Ostřížek – Haas, Marosz, Cedzo – Ramik. Veselý, Kucsera – Matiaško, Šilar, Homola.

Poslední vzájemný zápas

41. kolo Chance ligy 2023/2024: Frýdek-Místek – Dukla 2:5

Branky a nahrávky: 22. Marosz (Hotěk), 44. Haman (Marosz) – 9. Čachotský (Bilčík), 12. Rauš (Brož, Dundáček), 29. Číhal (Cachnín, Dundáček), 39. Štefančík (Jungwirth, Bilčík), 44. Rauš. Rozhodčí: Wagner, Vrba – Tvrdý, Augusta. Vyloučení: 2:4. Využití: 2:0. Diváci: 821. Střely na branku: 32:24. Zblokované střely: 42:26. Vhazování: 6:9. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:4, 2:4, 2:5.

Frýdek-Místek: Švančara – Urbanec (A), Haman (A), Výtisk (C), Š. Havránek, Homola, Teper, Hrachovský – Cedzo, Veselý, Svačina – Doktor, Marosz, Martynek – Hotěk, Macháček, Krajč – Geidl, Matěj, Ramik
Dukla: Maláč – Bilčík, Strejček, Dundáček, Koštoval, Ozols, Dvořák, Číhal – Čachotský (C), Menšík, Cachnín – Harkabus (A), T. Havránek, Jelínek – Štefančík, Pořízek, Jungwirth – Kočí, Rauš, Brož

Dukle se v uplynulé sezoně "doma" proti Frýdku-Místku dařilo. Soupeře porazila dvakrát 4:1, v ročníku 2022/2023 dokonce 4:1 a 7:1. Jihlavě se proti farmě Třince doma dlouhodobě daří, hosté si z Vysočiny odvezli pouze dvakrát dva body za výhry v prodloužení. Foto: Barbora Stránská

7. kolo, středa 2. října

Předehrávka, úterý 1. října: HC ZUBR Přerov – HC RT TORAX Poruba 2011 (19:00)
HC Stadion Litoměřice – LHK Jestřábi Prostějov (17:30)
RI Okna Berani Zlín – VHK ROBE Vsetín (17:30)
HC Dukla Jihlava – HC Frýdek-Místek (17:30) - vstupenky zde
Piráti Chomutov – HC Dynamo Pardubice B (17:30)
SK Horácká Slavia Třebíč – SC Marimex Kolín (18:00)
HC Slavia Praha – HC Baník Sokolov (18:00)

8. kolo, sobota 5. října

SC Marimex Kolín – HC Slavia Praha (16:00)
HC RT TORAX Poruba 2011 – RI Okna Berani Zlín (16:00)
VHK ROBE Vsetín – HC Stadion Litoměřice (17:00)
LHK Jestřábi Prostějov – SK Horácká Slavia Třebíč (17:00)
HC Baník Sokolov – Piráti Chomutov (17:00)
HC Frýdek-Místek – HC ZUBR Přerov (17:00)
HC Dynamo Pardubice B – HC Dukla Jihlava (17:00)

9. kolo, pondělí 7. října

RI Okna Berani Zlín – LHK Jestřábi Prostějov (17:30)
HC ZUBR Přerov – VHK ROBE Vsetín (17:30)
HC Dukla Jihlava – SC Marimex Kolín (17:30) - vstupenky zde
HC Frýdek-Místek – Piráti Chomutov (18:00)
SK Horácká Slavia Třebíč – HC Stadion Litoměřice (18:00)
HC Slavia Praha – HC RT TORAX Poruba 2011 (18:00)
HC Dynamo Pardubice B – HC Baník Sokolov (18:00)