Skolíme jestřáby? Dukla bude o další výhru bojovat na ledě Prostějova

včera / Eliška Kopincová

Dukle se v závěru minulého týdne dařilo. Jihlavští hokejisté nejprve uspěli v utkání proti ostravské Porubě a následně zvítězili i v prvním derby sezony proti Třebíči. Díky šesti získaným bodům se posunuli na osmé místo v tabulce. Nyní je čeká další soupeř – v rámci 12. kola Maxa ligy se vydají do Prostějova, kde se utkají s domácími Jestřáby. Zápas se odehraje na prostějovském Zimním stadionu ve středu 16. října 2024 od 18 hodin a zápas bude již tradičně k vidění na Hokejka.tv nebo v textové podobě na Onlajny.com.

Jihlava si během deseti odehraných zápasů Maxa ligy připsala stejný počet výher i proher – celkem 5 vítězství a 5 porážek. Nyní se Dukla pokusí navázat na poslední dvě vítězství a bude si chtít přivést třetí výhru v řadě – tentokrát z ledu Prostějova. To se červenožlutým za poslední dvě sezony podařilo pouze jednou, když v sezoně 2022/2023 z prostějovského Zimního stadionu odjížděli s výhrou 4:2. S jestřáby si totiž jinak drží bilanci 3 prohry a 1 výhra už dvě předchozí sezony.

Soupiska Prostějova
Realizační tým Prostějova

I přesto že v minulé sezoně prostějovský celek skončil po základní části Chance ligy na třetím místě a zahrál si tak čtvrtfinále play off proti Zlínu, tak nyní se hráčům Prostějova v začátku nové sezony příliš nedaří, což se odráží i na jejich bodovém zisku. Z jedenácti odehraných utkání se jim podařilo zvítězit pouze dvakrát, přičemž jedno vítězství přišlo až po samostatných nájezdech. Zbývajících devět zápasů skončilo porážkou, přičemž tři z nich byly rozhodnuty až v prodloužení nebo samostatnými nájezdy. Tento poměr výher a proher řadí Prostějov na předposlední místo v tabulce s celkovým ziskem 8 bodů.

Při detailnějším pohledu na kádr Prostějova zjistíme, že tým před sezonou získal několik nových posil. Výraznou oporou v obraně se stal Jakub Babka, který předchozí sezony působil v Kladně. I útočné řady posílila známá jména z extraligy, mezi nimiž je například Radek Pilař, jenž do Prostějova přišel po několika sezonách v Hradci Králové. Současně s ním nyní bude oblékat dres jestřábů i Pavel Jenyš dříve hrající za brněnskou Kometu. V rámci hostování podpoří prostějovský útok Jan Zdráhal. V neposlední řadě doplní útočníky také Antonín Honejsek z Poruby a Václav Karabáček, který v sezóně 2022–23 odehrál za Duklu 12 zápasů, během kterých si připsal 16 bodů (8+8). Další známou tváří s jihlavskou minulostí je Jakub Illéš, jenž za Duklu hrál tři sezóny a nyní je s 6 body (3+3) nejproduktivnějším hráčem Prostějova. Jestřábi mají i nové posily v brankovišti. Již osm zápasů stihl odchytat mladý gólman Jan Kavan, který si drží úspěšnost nad 93 %, což ho řadí na páté místo mezi brankáři Maxa ligy.

Poslední zápas Prostějova

11. kolo: Přerov – Prostějov 2:0

Branky a nahrávky: 36. Indrák (Číp, Krisl), 59. Březina. Rozhodčí: Mejzlík, Šico – Mikšík, Peluha. Vyloučení: 4:8. Využití: 1:0. Střely na branku: 28:23. Zblokované střely: 5:10. Vhazování: 49:20. Průběh utkání: 0:0, 1:0, 1:0.

Prostějov: Kavan – Klimíček, Pilař, Zdráhal, Poledna, Krejčí, Šidlík (C), D. Svoboda – Jiránek (A), Kindl, Karabáček – Illéš, Honejsek, J. Veselý – Slanina, Kučera, Babka (A) – M. Tomeček, Skuhrovec, Maruna – Korčák.

Přerov: Mokry – Černý (A), Krisl (C), Hanák, Hryciow, Pěnčík, F. Němec, Cubo – Číp, Jáchym, Mácha – Březina (A), Pechanec, Indrák – Ministr, Nemec, Zabusovs – Hotěk, Pšurný, Kratochvil – Chludil.

Poslední vzájemný zápas

45. kolo Chance ligy 2023/24: Prostějov – Jihlava 2:0

Branky a nahrávky: 25. Veselý (Hanousek, Doležal), 45. Ostřížek (Burian). Rozhodčí: Svoboda, Cabák - Vašíček, Peluha. Vyloučení: 3:3, navíc Krejčí (PRO) - Strejček (JIH) oba 5 min. Bez využití. Střely na branku: 17:43. Zblokované střely: 12:16. Vhazování: 25:26. Diváci: 890. Průběh utkání: 2:0.

Jihlava: Maláč – Bilčík, Strejček, Dundáček, Kočí, Ozols, Chvátal, Koštoval – Čachotský (C), Toman, Cachnín – Harkabus (A), Havránek, Jelínek – Rauš, Menšík, Jungwirth – Štefančík, Pořízek, Brož

Prostějov: Pavelka – Krejčí, Hanousek, Drtil, Forman, Poledna, Kubeš, Pěnčík – Jiránek (A), Jáchym (A), Doležal – Illéš, Vlach, Veselý – Hašek, Ostřížek, Burian – Fronk, Venkrbec (C), Maruna

Dukla během loňské sezony dokázala porazit Prostějov pouze jednou – 3:2 po prodloužení. Pokusí se nyní navázat na vítězství z minulého týdne a bojovat o výhru nad prostějovským celkem v prvním letošním společném souboji, který se odehraje na soupeřově ledě. Foto: Barbora Stránská

12. kolo, středa 16. 10.

VHK ROBE Vsetín – HC Baník Sokolov (17:30)
HC Stadion Litoměřice – Piráti Chomutov (17:30)
RI Okna Berani Zlín – HC ZUBR Přerov (17:30)
HC RT Torax Poruba 2011 – HC Dynamo Pardubice B (17:30)
LHK Jestřábi Prostějov – HC Dukla Jihlava (18:00)
SK Horácká Slavia Třebíč – HC Slavia Praha (18:00)
SC Marimex Kolín – HC Frýdek-Místek (18:00)

13. kolo, sobota 19. 10.

HC Slavia Praha – HC Stadion Litoměřice (15:00)
HC Dukla Jihlava – VHK ROBE Vsetín (16:30) – Vstupenky zde
HC ZUBR Přerov – SK Horácká Slavia Třebíč (17:00)
HC Baník Sokolov – SC Marimex Kolín (17:00)
HC Frýdek-Místek – HC RT Torax Poruba 2011 (17:00)
HC Dynamo Pardubice B – RI Okna Berani Zlín (17:00)
Piráti Chomutov – LHK Jestřábi Prostějov (17:00)

14. kolo, pondělí 21. 10.

Předehrávka, neděle 20. října:HC Slavia Praha – RI Okna Berani Zlín (15:00)
Piráti Chomutov – HC RT Torax Poruba 2011 (17:30)
HC Dukla Jihlava – HC ZUBR Přerov (17:30) – Vstupenky zde
HC Frýdek-Místek – VHK ROBE Vsetín (18:00)
SC Marimex Kolín – LHK Jestřábi Prostějov (18:00)
HC Baník Sokolov – HC Stadion Litoměřice (18:00)
HC Dynamo Pardubice B – SK Horácká Slavia Třebíč (18:00)

×
Dnes v 18:00 | Muži
LHK Jestřábi Prostějov
HC Dukla Jihlava