Představení soupeře pro playoff

15.02.2003 / David Schlegel, Pavel Kouba

Zítřejšími prvními čtvrtfinálovými zápasy začne playoff I. ligy. Dukla skončila po základní části na druhém místě a čeká ji tak v tabulce sedmý Písek. Na našich stránkách si můžete přečíst jeho představení tak, jak jej speciálně pro vás napsali kolegové z píseckých stránek.
Mužstvo IHC Písek se po loňské baráži, letních povodních a špatném vstupu do sezóny neuvěřitelně zvedlo. V posledních 13 zápasech získalo vůbec nejvíc bodů ze všech prvoligových týmů. Když nepočítáme poslední utkání v Třebíči, inkasovalo v předchozích dvanácti utkáních pouhých dvanáct branek. Jihlavu nečeká proti Písku procházka růžovým sadem. Bude to bitva, v níž budou rozhodovat maličkosti...

Letošní sezóna

Písek letošní sezónu nezačal dobře. V létě při povodních byl jeho zimní stadion, který leží kousek od Otavy, pod vodou. Písečtí museli dojíždět za tréninkem do okolních měst, problémy ještě více dolehly na mládežnické kategorie. Písek navíc musel odehrát prvních sedm utkání na soupeřových stadionech. Ještě po čtrnáctém kole byli Jihočeši předposlední a měli stejně bodů jako tehdy poslední Opava. Postupně se však dostávali z krize a definitivní obrat nastal v posledním kole před vánoční přestávkou. To trenéři postavili do branky druhého brankáře Michala Pinkase a Písečtí šokovali výhrou v Jihlavě. Tento zápas nastartoval sérii 12 utkání, v nichž Písek uštědřil debakl Kladnu, deklasoval Hvězdu Brno a podlehl pouze na Kladně a v Chomutově. V těchto utkáních si brankářský objev Pinkas držel průměr jednoho obdrženého gólu na zápas! Celkově se Písku daří více venku než doma. Venku patří Písku čtvrtá příčka, doma pak byl Písek desátý nejlepší.

Jedinou kaňkou na píseckém tažení bylo předkolo Tipsport cupu v Táboře, kde Písek prohrál 4:7, když po první třetině prohrával už O:5! V posledním kole nadstavbové části hráli Písečtí v Třebíči a tento zápas trochu pošramotil jejich pověst. Dvě třetiny se hrál téměř bezkontaktní hokej a Písek nakonec inkasoval šest branek, stejně jako v předchozích pěti utkání dohromady.

Hlavní postavy

Největšími hvězdami v píseckém dresu jsou brankář Michal Pinkas, dvojku mu nyní dělá Roman Špiler, který však během letošní sezóny rovněž podával skvělé výkony. Oporami defenzívy jsou David Všetečka, kterého si na soupisku dopsala Plzeň, kde má hráč do konce sezóny střídavý start, Zbyněk Neckář, bratr mistra světa Stanislava, který letos hned při svém prvním extraligovém střídání zaznamenal v dresu Českých Budějovic branku. Skvěle hraje po slabším začátku i Richard Jareš. Ten pro změnu absolvoval v pátek extraligový start v Liberci a byl hned vyhlášen nejlepším hráčem svého týmu! Celá obrana však působí velice kompaktním celkem, obráncům navíc hodně pomáhají v bránění i útočníci. V záloze pro příští sezónu je ještě juniorská reprezentant do 20 let Tomáš Burkoň.

V útoku se kloubí zkušenost s nastupujícím mládím. Mezi ty zkušenější patří Milanové Mazanec a Filipi, David Míka a kapitán Jiří Jelen, do nové generace pak Martin Bouz, Štěpán Hřebejk či Tomáš Nouza. Nejproduktivnějším hráčem týmu je David Nedorost, bratr útočníka Colorada, který je v Písku na hostování z Českých Budějovic. Nejvylučovanějším hráčem mužstva je Martin Bouz, kterého stíhají Jelen s Jarešem, všichni tři jsou hlavními postavami fyzického hokeje v Písku. Písek má poměrně široký kádr a asi i proto se neposílil o případné posily do závěrečných bojů.

Vzájemné zápasy

26. října: IHC Písek - Dukla Jihlava 2:3
Hosté byli lepší, ale dvakrát stál v pravou chvíli na správném místě Milan Mazanec a domácí vedli 2:0. Pak těsně před koncem druhé třetiny poslal zbytečným faulem Chotěborský Písek do třech a začal velký obrat v utkání. Každá jihlavská pětka se prosadila jedním gólem, vítězství trefil Roman Hlouch.
14. prosince: Dukla Jihlava - IHC Písek 6:0
Písek v Jihlavě neměl žádnou šanci. Hlavní postavou utkání byl Jiří Jantovský, jenž si připsal hattrick. V první třetině poslal Duklu do dvougólového náskoku a Písek rezignoval. Jaroslav Suchan vychytal čisté konto.
21. prosince: Dukla Jihlava - IHC Písek 0:3
Hned za týden po debaklu na Horáckém zimním stadionu přijel Písek na místo činu znova. Pomsta byla sladká. Písek si odvezl vítězství 3:0 a Michal Pinkas, který dostal v tomto utkání po delší době šanci, vychytal čisté konto. Právě tento zápas se pro Jihočechy ukázal být tím pravým odrazovým můstkem na cestě do play-off.
25. ledna: IHC Písek - Dukla Jihlava 2:1 po prodl.
V zápase dominovaly obrany, Dukla byla v prvních dvou třetinách mírně nebezpčnější, což brankově vyjádřil Říha. V poslední třetině však domácí Jihlavu hodně zatlačili, vyrovnali a mohli i vyhrát. Nakonec se jim to podařilo v prodloužení, kdy se trefil David Míka.

Sestava

Ve vítězné sérii se vykrystalizovala vítězná sestava. V prvním útoku se skloubí mladická dravost dirigovaná zkušeností. Centr Milan Mazanec rozděluje puky pro svá dvě mladičká křídla Štěpána Hřebejka a Tomáše Nouzu. Druhou řadu, nejproduktivnější a nejsehranější útok za všech formací, tvoří s křídly Míkou a Nedorostem centr Bouz. Zatímco Bouz akce často zakončuje, obě křídla jsou dobře technicky vybavena a starají se o rozehrávku. Třetí lajna je často poznamenána zraněními. V play-off se pravděpodobně objeví v podobě Filipi – Kořánek – Vondrka. Zvláště na Filipim je vidět, že si své odehrál již v extralize v dresu Českých Budějovic. Čtvrtá lajna hrající na konci sezóny ve složení Šimek – Kubeš – Jelen se bohužel kvůli zranění nohy Kubeše naruší. Jeho místo nejpravděpodobněji zaplní mladý Mácha. Zranění Kubeše je pro Písek o to bolestnější, protože on i celá řada byla v posledních zápasech velice produktivní, a to i přes označení “čtvrtá”. Právě velká vyrovnanost všech řad je hlavní předností Písku.

První obranou dvojici tvoří sehraní Všetečka s Pindiakem, odchovanci Písku a postrach soupeře hlavně v přesilovkách. Ve druhé spolu hrají mladík Němeček s pardubickou posilou Bartoněm. Jako třetí skáčou na led Jareš a Neckář, oba dva si již vyzkoušeli tuto sezónu extraligu. Dalšími obránci jsou Vokatý a Tupý, kteří ale kvůli zranění vypadli z optimální sestavy. Výborně organizovaná obranná hra Písku, v které každý hráč přesně plní své defenzivní úkoly, těžko dovoluje vyzdvihnout jednotlivce. V přesilovkách se střídají v podstatě všichni hráči, všichni hráči se také zapojují i do defenzívy při oslabení. A i díky absenci chyb se Píseckým podařilo vytvořit vskutku neprostupnou hráz.

Brankář Pinkas se stal velkou oporou Jihočechů. V půli sezóny vytlačil z branky Špilera a od té doby (kromě střídání v posledním zápase v Třebíči) ho do branky nepustil. Pinkas ale není úplnou neznámou. Je to totiž reprezentant České Republiky v on-line hokeji.