Poslední překážka

04.03.2003 / Eva

Po strastiplné čtvrtfinálové cestě přišlo pro jihlavské hokejisty o poznání jednodušší semifinále. Tedy alespoň co se výsledků týče. Zatímco na postup přes Písek spotřebovala Dukla plný počet zápasů, Chomutov vyřadila ze hry v nejkratším možném termínu a zajistila si tak postup do vysněného finále.
Před posledním čtvrtfinálovým střetnutím s Jihočechy přepadla jihlavský tým chřipková vlna a z části ho provázela ještě po celou dobu semifinále. Na sever Čech tedy odjížděla Dukla s vedením 2:0 na zápasy a s pevným odhodláním ukončit sérii co nejrychleji. „Jeli jsme do Chomutova s tím, že tady chceme rozhodně jedno utkání vyhrát. Díky bohu se to povedlo hned v tom prvním. Super, alespoň se můžeme připravit na Kladno,“ rozplýval se po skončení třetího utkání útočník Ladislav Rytnauer.
V sobotu a neděli tedy měli jihlavští hokejisté zasloužené volno. Tedy až na kapitána Oldřicha Bakuse a Pavla Zdráhala, kteří odskočili pomoci Třinci v extraligovém souboji se Znojmem. V pondělí už ale společně se svými spoluhráči zahájili „mobilizaci“ na Kladno. „ Jsou to lidi jako my, porazit se dá každý. Když budeme hrát dobře v obraně jako teď poslední zápasy a budeme k tomu mít i trochu štěstí, tak bychom to mohli zvládnout. Určitě nejsou neporazitelní,“ je přesvědčen Ladislav Rytnauer.
Největší tlak bude ve finále pochopitelně vyvíjen na gólmany. Zatímco ve čtvrtfinále se Dukla z větší části opírala o výkony Lukáše Sáblíka, v semifinále stál v jihlavské brance Jaroslav Suchan. „ Trenér určí sestavu před každým zápasem zvlášť. Je úplně jedno jestli chytám já nebo Lukáš, jsme tým a uspět se dá jen díky týmové práci,“ říká přesvědčivě dvaadvacetiletý gólman. Boj o možnost střetnout se s Havířovem o právo účasti v nejvyšší hokejové soutěži, začíná ve čtvrtek a výhodu domácího prostředí bude mít jako první Kladno. „ Je to otevřené, začínáme dva zápasy venku a můžeme jenom získat. Pokud budeme dobře bránit, můžeme uhrát solidní výsledek a vyjít by mohl i ten postup do baráže,“ věří v úspěch Jaroslav Suchan.

O tom, že je Kladno kvalitní tým, a podle odborníků hlavní kandidát na baráž, není potřeba pochybovat. Velkou šanci má ale také Dukla, vždyť každý zápas začíná od stavu 0:0 a i jihlavský celek určitě prokázal svou vysokou kvalitu. V cestě za vysněným cílem však bude Dukla více než kdy jindy potřebovat podporu svých fanoušků. Nejednou se jihlavští hráči zmínili o tom, jak moc jim přítomnost vlastních příznivců na cizím stadionu pomáhá a z atmosféry, kterou dokázali fandové vytvořit na HZS v posledním čtvrtfinálovém a dvou semifinálových zápasech, byli doslova nadšeni. Jaroslav Suchan mluvil o tom, že úspěch je podložen týmovou prací, tak pokud se alespoň trochu cítíte být součástí jihlavského týmu, pojeďte Duklu do Kladna podpořit.