Deset stupňů ke stříbru

20.07.2003 / Eva, RTD

Už 1. srpna čeká hokejisty Dukly Jihlava první přípravný zápas. Ještě dříve, než začne nová sezóna, se v krátkosti ohlédneme za loňským ročníkem. Vybrali jsme deset momentů, které výrazně promluvily do celkově úspěšné sezóny.
1. Působení Jiřího Režnara
Asi nelze začít jinak, než příchodem nového vedení týmu Dukly. Post jednatele a zároveň manažera klubu obsadil Ivan Padělek, který zároveň určil i novou trenérskou dvojici. Hlavním koučem jihlavského celku se stal do té doby opavský lodivod Jiří Režnar, jeho asistentem byl jmenován bývalý dlouholetý hráč a kapitán Dukly, Petr Vlk. I když se na jejich příchod k mužstvu dívalo spoustu fanoušků s nedůvěrou, oba trenéři během sezóny dokázali, že jejich angažování bylo bezpochyby dobrým krokem. O tom svědčí nejen celkové druhé místo Dukly v prvoligové sezóně 2002/2003, ale i zájem extraligového Vsetína o služby Jiřího Režnara. Klub z Valašska také nakonec jihlavského kouče do svých řad zlákal a Dukla tak po roce musela znovu hledat hlavního trenéra. Na Režnarovu úspěšnou práci se v příští sezóně pokusí navázat exkladenský Petr Fiala.

2. Zranění Václava Adamce
Ještě než Dukla nastoupila poprvé na led, přišla o jednoho z klíčových útočníků. Při jízdě na kole, která byla součástí letní přípravy, se totiž nepříjemně zranil Václav Adamec. Šestadvacetiletý forward utrpěl při pádu otevřenou zlomeninu stehenní kosti a prognózy lékařů zněly neúprosně - do sezóny 2002/2003 Václav Adamec s největší pravděpodobností nenastoupí, což se nakonec také potvrdilo.

3. Na úvod sezóny derby
V sobotu 14. září vstoupila Dukla do své čtvrté prvoligové sezóny. Hned na úvod se diváci vydali na horácké derby. Jednatelé Jihlavy a Třebíče se totiž rozhodli požádat svaz, aby jejich mužstva mohla zahájit sezónu vzájemným střetnutím. Los určil, že dějištěm prvního souboje dvou rivalů z Vysočiny, bude Horácký zimní stadión v Jihlavě. Domácí prostředí bylo nakonec pro Duklu výhodou, svého soupeře poslala domů s porážkou 2:5.

4. Řijnové posily
Nejvíce posil do svých řad získala Dukla paradoxně až v měsíci řijnu, kdy už ostatní mužstva mají dávno své soupisky uzavřeny. Jako první oblékl červenožlutý dres Dukly jihlavský rodák Daniel Zápotočný, kterého do prvoligového týmu poslaly za trest extraligové Vítkovice. Řízný obránce nakonec týmu z Vysočiny pomáhal 5 týdnů. Poté si ho celek z Ostravy vyžádal zpět. Druhou ze tří nových tváří se stal třinecký útočník Pavel Zdráhal. Ten své kvality prokázal především ve druhé polovině sezóny, kdy se stal jedním z vůdčích postav týmu. Pro poslední říjnovou posilu sáhla Jihlava do sousední Třebíče. S ní se domluvila na měsíční výměně dvou hráčů. Do celku Horácké Slávie zamířil brankář Jaroslav Suchan a opačným směrem se vydal útočník Petr Altricher. Zatímco Suchan se po měsíci skutečně vrátil, Altrichter zůstává na hostování v Dukle dodnes.

5. Listopadová krize
V listopadu si Dukla připsala černou sérii čtyř porážek v řadě za sebou. Krize mužstva vyvrcholila 13. listopadu. Na Horáckém zimním stadiónu jihlavští hokejisté utrpěli ostudnou porážku 2:7 s Kladnem. Herně příšerná byla především druhá třetina, kterou domácí prohráli 0:5. Obrat k lepšímu přišel až s návratem gólmana Jaroslava Suchana z hostování v Třebíči. Po sérii čtyř proher následovala šnůra pěti vítězství.

6. Návrat Petra Vlka
Těsně před koncem kalendářního roku se vyrojily spekulace o možném návratu asistenta trenéra Petra Vlka na ledovou plochu. Hned první střetnutí v novém roce tyto zprávy potvrdilo. Po téměř osmi měsících se Vlk zapojil do zápasového kolotoče coby hrající trenér. Přestože bodově mužstvu příliš nepomohl, jeho zkušenosti byly podle hlavního kouče Jiřího Režnara pro tým neocenitelné.

7. Novoroční bodová série
Jistliže za nejhorší období v sezóně 2002/2003 lze právem považovat listopad, za nejpovedenější můžeme s čistým svědomím určit leden a začátek února. Dlouhých šest týdnů dokázala Dukla pravidelně sbírat body. Z devíti utkání vytěžila 25 bodů, když jediným škobrtnutím byla prohra s Pískem 1:2 v prodloužení.

8. Čtvrfinálová série s Pískem
Ve čtvrtfinále se Dukle směle postavil tým Písku, který se nikterak netajil tím, že si Jihlavu do prvního kola sám vybral. Již druhý zápas na HZS dokázal, že si Jihočeši na tým z Vysočiny věřili oprávněně. Domů se po výhře v samostatných nájezdech vraceli za stavu 1:1. Ve třetím utkání Duklu snadno přehráli a byli krůček od postupu. Do karet jim navíc nahrávala i chřipková epidemie, která zasáhla soupeřovy hokejisty. Torzo jihlavského týmu se však nevzdalo, zbývající dva zápasy vyhrálo a radovalo se tak z postupu do semifinále.

9. Semifinálová série s Chomutovem
Přes svého semifinálového soupeře přešla Dukla až nečekaně hladce. Základ účasti ve finále položila dvěma vítěznými zápasy na domácím ledě a pro definitivní pojistku si pak zajela do Chomutova. V semifinále zazářil především gólman Dukly Jaroslav Suchan, pro kterého byly vypjaté souboje playoff novinkou.

10. Finále s Kladnem
Největším favoritem loňského ročníku prvni ligy bylo Kladno. To svou pověst pravidelně potvrzovalo celou sezónu, když bez sebemenšího zaváhání postoupilo do finále. V něm se mu do cesty postavila Dukla. Odborníci před začátkem série nedávali Dukle větší šance, přesto byl celek z Vysočiny favorizovaným Středočechům naprosto rovnoceným soupeřem. Klíčovým zápasem se nakonec stalo druhé střetnutí obou soupeřů na kladenském ledě. Ačkoliv Dukla v celém zápase vedla, odešla nakonec poražena, když ji podruhé v playoff zradilo trestné střílení. Na Horáckém zimním stadiónu pak ve třetím utkání vykřesala jiskřičku naděje, ale tu definitivně Kladenští uhasili o den později.