Zvolili jsme nejlepší řešení, tvrdí sportovní manažer

05.12.2008 / Eva Streichsbierová

Jihlavští hokejisté dokončí letošní prvoligovou sezonu pod vedením stávající trenérské trojice. V pozici hlavního kouče zůstane na střídačce jednatel klubu Bedřich Ščerban, asistovat mu budou Aleš Totter a Roman Mejzlík. „Došli jsme k rozhodnutí, že to bude v tuto chvíli nejlepší řešení. Kdyby sem teď přišel někdo nový, musel by se teprve seznamovat s týmem, naopak Béďa všechny kluky velmi dobře zná,“ vysvětluje sportovní manažer Dukly Patrik Augusta.

Z kandidátů, které jste si vyhlédli, nikdo nevyhovoval?
Tak se to nedá říct. Měli jsme listinu trenérů, na které byl určitý počet jmen. Z nich prošly do druhého kola čtyři a ty jsme pak oslovili. Problém je ovšem v tom, že všichni jsou momentálně pod smlouvou.

To ale zase není tak neobvyklé, že trenér opustí tým v průběhu sezony a přijme nabídku jinde...
Jasně, ale tím, že to námi oslovení trenéři odmítli, svědčí o jejich charakteru. Pro nás to může být ukazatel, že pokud k něčemu podobnému potom dojde u nás, tak lze usuzovat, že se zachovají stejně.

Je tedy mezi těmi čtyřmi kandidáty ten, s nímž počítáte na post hlavního kouče pro příští sezonu?
Ano, věřím, že se s jedním domluvíme. Můžu říct, že všichni projevili zájem v Dukle trénovat.

Jméno mi ale asi neprozradíte. Nebo snad ano?
(usmívá se) Ne, to opravdu ne. Nechtěl bych jim ublížit. Tím bychom vlastně jejich současnému zaměstnavateli oznámil, že se je snažíme přetáhnout k nám. Každopádně jde o zkušené trenéry, kteří už svoji kvalitu prokázali.

Zmínil jste, že všichni projevili zájem. Měli jste na ně nějaké požadavky?
Ano, budeme chtít, aby do kádru zabudovali naše zkušené hráče, to znamená Oldu Bakuse, Dana Hodka a další, ale aby zároveň dávali i dostatečný prostor juniorům. Protože ti by nám pak měli v budoucnu vybojovat extraligu.

Když už jsme narazili na jméno Oldřicha Bakuse. Objevily se informace, že by měl po sezoně končit. Už jste se mu to snažili rozmluvit?
Zatím jsme se na tohle téma nebavili. Myslím, že hráči toho teď mají dost. Navíc na nás dolehla nějaká viróza, máme pár nemocných. Na jednání s Oldou samozřejmě časem dojde, budeme chtít, aby za nás hrál dál.

Dost často dostáváte od fanoušků otázky, jestli počítáte s nějakým posílením mužstva. Takže jak to v tomto směru vypadá?
Snažím se vybírat vhodné typy. Neustále sleduji internet, hledám hráče, kteří nejsou v extralize tolik vytěžovaní, ale je to složité. Útočníků máme podle mě dost a obránci nejsou nikde. Takže zatím se žádný konkrétní příchod nechystá.

Několikrát letos nastoupili za Duklu zlínští útočníci Michal Pšurný a Stanislav Balán. Existuje možnost, že by znovu přijeli pomoct?
Michal už určitě ne, protože letos dosáhl hranice 26 odehraných zápasů v extralize. U Standy ještě nějaká šance je, jenomže Zlín by teď sám potřeboval pomoct, takže to není moc pravděpodobné.

A s třineckým Janisem Andersonsem počítáte na delší dobu?
Určitě bychom ho tady rádi měli co nejdéle. Jsme s ním spokojeni. Zatím jsme s Třincem domluveni, že tady bude do 17. prosince, ale už teď jednáme, že bychom tuhle dobu prodloužili. Věřím, že se dohodneme.