"Staří pánové z Jihlavy" umlčeli provokatéra Endála

18.02.2010 / Pavel Zeman

Oldřich Bakus (34 let) - 2 góly, Tomáš Ficenc (32 let) - 1 gól, Jaroslav Mareš (33 let) - 1 asistence, Tomáš Čachotský (28 let) - 1 asistence. Ve všech brankách jihlavské Dukly měli prsty její nejzkušenější hokejisté. Na dálku tak poslali tu nejlepší možnou odpověď brodskému Endálovi, který se na serveru idnes.cz nechal slyšet, že staří pánové z Jihlavy už nemůžou. Krutý omyl! Byli to právě zkušení matadoři, kteří dovedli Duklu do čtvrtfinále! Pro pořádek ještě připomeňme čtvrteční statistiku samotného Lukáše Endála – 0+0.

Jestliže se brodský útočník svými neuctivými poznámkami snažil rozhodit starší hokejisty z kádru Dukly, pak se jeho snaha minula účinkem. „Já ani nevím, co říkal,“ řekl po zápase lídr jihlavského týmu, Oldřich Bakus. „Asi se nás snažil rozhodit, ale to je jeho věc,“ prohlásil s ledovým klidem.

Jihlavský kapitán – správný kapitán. Jako veliký srdcař se v závěru letošní sezóny ukázal Oldřich Bakus. Po nepříjemném zranění se ve svých čtyřiatřiceti letech obětoval pro tým. Do zlámané ruky si nechal dát šrouby a postupnými kroky se vracel do zápasového kolotoče. „Před tímhle hráčem je třeba smeknout. Dva měsíce promarodil. Nějaký čas se dostával zpět do zápasového rytmu, ale v posledních dvou zápasech byl jeho výkon vynikající a já doufám, že si tuhle formu udrží dál,“ nešetřil slova chvály na adresu jihlavského kapitána trenér Roman Mejzlík.

Miláčkové tribun svým fanouškům ve čtvrtečním podvečeru naservírovali pořádně infarktový zápas. Rozhodující bitva o vítěze osmifinálového klání se dvě třetiny nesla v duchu pozorných obran a neproměněných šancí domácího týmu. „ Po dvou třetinách to bylo 0:0, takže nějaká nervozita tam určitě před začátkem poslední části byla,“ přiznal vůdce červenožlutých barev.

Svůj um Bakus naplno předvedl v ten nejdůležitější moment. Páté rozhodující klání osmifinále rozhodl dvěma zásahy. Vítěznou branku vstřelil v 52. minutě z druhého trestného střílení v zápase. Minutu před tím neproměnil trestné střílení Čachotský. „Čagymu se posledně dařilo, takže jako první jel on. Při tom druhém nájezdu jsme na sebe s trenérem Mejzlíkem koukli a dohodli jsme se, že pojedu já. Jsem rád, že to vyšlo,“ radoval se.

Dukla tak ve velké bitvě celků z Vysočiny zvítězila 3:2 na zápasy. Suverénně nejnavštěvovanější osmifinálová série nabídla divákům, kteří pokaždé vytvořili báječnou atmosféru, atraktivní vyhecované duely. Žádný ze zápasů neskončil výhrou jednoho mužstva o více než dvě branky. „To jsme věděli už před začátkem série, že to nebude jednoduché. Všechny zápasy byly vyrovnané. Já si ale myslím, že dnes jsme byli od začátku lepší my a vyhrát jsme si zasloužili,“ měl jasno Bakus.