3:1
(0:0, 0:0, 3:1)

Dukla je ve čtvrtfinále!

18.02.2010 / Petr Sedlák

Jihlavští hokejisté zvládli pátý rozhodující zápas osmifinálové série. Na domácím ledě porazili Havlíčkův Brod 3:1, když se vše podstatné odehrálo až v posledních dvaceti minutách. Dukla se dostala do dvoubrankového vedení díky trefám Tomáše Ficence a Oldřicha Bakuse, hosté dokázali skóre pouze zkorigovat a do prázdné branky pečetil výhru Jihlavy svým druhým gólem Bakus.

Fotografie od Zbyňka Zápotočného najdete zde.
18.02.2010 17:30, 1. liga ČR - 51. kolo

HC Dukla Jihlava

Řehoř - Staněk, Malena, Dobrovolný, Ficenc, Chvátal, Takáč - Čachotský, Bakus, Hodek - Rytnauer, Mareš, Man - Čachotský, Zeman, Krupka M. - Krupka L., Bezděk, Suk - Polcar
3

HC Rebel Havlíčkův Brod

Furch - Jebavý, Soldán, Vyhlídal, Pavlík, Šulc, Jelínek - Endál, Třetina, Zohorna - Holec, Knotek, Svoboda - Smith, Stromko, Ondráček - Borovanský, Doležal, Vrdlovec
1
Branky a nahrávky: 42. Ficenc (Mareš), 52. Bakus (TS), 60. Bakus (Čachotský) - 52. Jelínek (Svoboda). Rozhodčí: Jeřábek - Beneš, Štofa. Vyloučení: 8:7, navíc Holec (HBR) 10 min. OT. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 4132. Střely na branku: 39:33. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1.

Průběh utkání

Celé dvě první třetiny se hrály tak, jak by asi každý očekával. Velice opatrný hokej byl znát od obou týmů. Nikdo samozřejmě nechtěl udělat v tomto rozhodujícím duelu chybu. Jak to však již bývá v zápasech Jihlavy a Brodu, od prvních minut se vylučovalo. Během prvních dvou třetin bylo vyloučeno celkem 10 hráčů.

Takový hokej, na který jsme od Dukly zvyklí a na který se přišlo podívat 4132 diváků, přišel až v posledním dějství. Hned minutu a 16 sekund po přestávce se z pravého kruhu přesnou střelou prosadil Tomáš Ficenc a dostal tak Duklu do vedení – 1:0.

V 51. minutě unikl brodským obráncům Martin Krupka, byl však faulován a rozhodčí nařídil trestné střílení. Tomáš Čachotský si položil brankáře klikou do forhendu, ale pak trefil pouze Furchův beton. Druhý ze sourozenců Krupků se o minutu a půl později zasloužil o další nájezd. Na řadu přišel Oldřich Bakus, který se proti brodské jedničce nemýlil a střelou mezi betony zvýšil na 2:0.

Brod však na tuto situaci bleskurychle zareagoval. Pouze tři sekundy přesilovky stačily první pětce Rebelů na to, aby srovnala s Duklou krok. Za záda Řehoře se trefil Jakub Šulc2:1. V závěru třetiny byl vyloučen Dobrovolný a hosté se tak ponořili do tlaku, který chtěli umocnit ještě při závěrečné power-play. Toho však po chybě Brodu využil Oldřich Bakus a zakončením do prázdné branky zařídil jihlavské Dukle vítězství 3:1.

Ohlasy trenérů

Petr Novák (trenér Havlíčkova Brodu): „Viděli jsme klasický zápas play-off, který dvě třetiny byl nula nula, oba týmy nechtěly udělat chybu. Všichni věděli, že se dá zápas vyhrát jen na jeden gól. Nakonec se vyhrál na dva góly, ten poslední nemusíme počítat. Dukla má zkušenější mančaft, počkala si na naše chyby, které ti mladí kluci dělají. Polovina z nich ani nezažila takovouto situaci. Nám nezbývá nic jiného, než se sklonit před Duklou, poblahopřát jim k vítězství a přát jim štěstí v dalším kole, aby si play-off užili a postoupili dál. Myslím, že ten zápas vyhráli zaslouženě. Musím pochválit náš mančaft, viz Dominika Furcha - dvacetiletý brankář, který chytil podle mě dneska pět gólů a penaltu. Takže jsem spokojen s tím, co jsme dnes předvedli. My jsme svůj cíl splnili, udrželi jsme se a zahráli jsme si pět fantastických zápasů, které si kluci určitě budou pamatovat do smrti. Já jsem spokojen. Mančaft je sice smutný, ale s tím se nedá nic dělat, takový je hokej.“
Roman Majzlík (trenér Jihlavy): „My jsme rádi, že jsme tuto sérii zvládli. Dnes to utkání rozhodli, jak říkal tady pan Novák, zkušení hráči, kterých my máme více. Já bych chtěl poděkovat všem, co se na tom tady podíleli. Od masérů až po ty lidi, co tady shazovali celý měsíc sníh ze střechy. Jinak bychom nemohli ani hrát v tomto našem luxusním stánku. Hlavně bych chtěl poděkovat panu Zdeňkovi Prokešovi, jedinému člověku, který našel v sobě trochu zapálení pro Duklu a hráčům vypsal naturální prémie. Děkujeme mu velice moc, že jako jediný z podnikatelů na Vysočině hráče motivoval.“

Fotogalerie utkání

Fotogalerie