Pomsta Lukáše Hronka

20.11.2003 / RTD

Už podruhé se v letošní sezóně střetly týmy Jihlavy a Berouna. V obou případech nastoupil do branky Dukly Lukáš Hronek. Dohromady si poradil s více jak 70-ti střelami soupeře a ani v jednom případě se nenašel jediný hráč, který by mladého gólmana překonal. Díky čemu je Lukáš Hronek tak úspěšným lovcem Medvědů? Má proti Berounu zvýšenou motivaci?

"Tak motivaci bych neřekl. Ale je pravda, že jsem byl loni v Berouně na jeden zápas a lidi mě vypískali. V té době se tam totiž dařilo brankáři Ježovi. Takže se proti nim chci vytáhnout," vysvětluje situaci Lukáš Hronek. Jedná se tedy o jakousi pomstu? "Možná trochu," dodává s úsměvem. O chvilku dřív nám na tiskovce po utkání dokázal jihlavský trenér Petr Fiala, že o celé věci ví. Jako by na to Dukla i trochu vsázela. "Dobrý výkon dnes předvedl Lukáš Hronek, který samozřejmě motivaci proti Berounu má. Loni tam odehrál jenom jeden zápas, takový, že to skončilo pískotem. Takže samozřejmě jeho motivace a jeho výborný výkon nám pomohl k vítězství." Druhý shut-out v sezóně proti tomu samému týmu, to se nestává gólmanovi často. Nebál se Hronek v závěru o čisté konto? "Tak určitě jsem si říkal, že by to bylo hezký. Ale já jsem se spíš bál, že dostaneme góla, protože jsme měli asi trochu strach o výsledek. Mohli jsme se dostat před Beroun, takže z toho asi pramenily ty chyby. Ale zaplať panbůh jsme to udrželi a důležité jsou tři body," odkryl své obavy Hronek. O důležitosti tří bodů nikdo nepochybuje. Vždyť právě díky nim se dostala Dukla v tabulce před Beroun na druhé místo a na vedoucí Chomutov ztrácí už jen 5 bodů...

Hrdinů středečního utkání bylo ovšem víc. Vedle bezchybného brankáře Hronka se blýsknul i mladý útočník Vladimír Říha. Ten svým gólem pojistil jednobrankové vedení Dukly a v nervózní druhé třetině domácí tým uklidnil. Jak by nám svůj zásah do soupeřovy sítě popsal? "My jsme domluvení, že přesilovku budeme hrát na Máju (Marián Morava) nahoru na vrchol a tentokrát to vyšlo na mě. Měl jsem to tam z docela dobrý pozice na volej, trochu se ten puk vrtěl, ale trefil jsem to. Řekl bych, že kvůli takovýmhle akcím se asi chodí na hokej." Druhou jihlavskou branku oslavil svým obvyklým rituálem. Okamžitě po vstřelené brance vyhledal v hledišti svou přítelkyni a jí gól věnoval. "Zatím, když jsem dal gól, to takhle bylo vždycky." Jako by se mladému střelci dařilo pouze pod dohledem jeho drahé polovičky. Všechny své 4 góly v letošní sezóně totiž vstřelil doma. Je pro Říhu právě přítelkyně motivací či soukromým trenérem? "Ale jo. Když nedám gól, poslechnu si takové věci jako: Jak to, že jsi to nedal? Měls to tam dvakrát a netrefíš bránu... Ale to je hokej." usmíval se spokojený Říha. Zcela jinak se však tvářil, když hodnotil celé utkání. "Fyzicky náročný zápas. Hosté hráli dost tvrdě, někdy místama i zákeřně. Já jsem slyšel od jejich trenéra řežte je, nebo sekejte je, což si myslím, že s hokejem nemá nic společného." Zápas s Berounem je však už minulostí. A Dukla by se měla dívat spíš do budoucnosti. V té nejbližší ji čeká velmi náročný týden, trochu ve stylu zámořské NHL. Čtyři utkání v sedmi dnech, takový je současný rozpis jihlavských zápasů. První krok Dukle vyšel, co udělat pro to, aby vyšly i ty ostatní? "Zítra musíme udělat dobrou regeneraci a přichystat se na sobotní utkání. Čeká nás dlouhá cesta do Opavy. Tam musíme hrát z dobře zajištěné obrany na brejky, dát nějaké góly a neikasovat. V neděli pak budeme mít nějaký lehčí trénink a zkusíme se připravit na pondělní zápas s Kometou, který bude zase určitě těžký."