Šidlík a Zadražil si zahrají za mořem s osmnáctkou, další tři hráči jsou v reprezentaci do 16 let

01.11.2010 / Zdeněk Drla

Hned pět jmen jihlavských hráčů figuruje v nominacích trenérů mládežnických reprezentací. Ve výběru do 18 let jsou to obránci Petr Šidlík a Vojtěch Zadražil, v reprezentaci do 16 let pak útočníci Jan Mandát a Ondřej Kovářů a brankář Dominik Svoboda.
Osmnáctka odlétá na začátku listopadu do Detroitu, kde sehraje pět utkání s juniorskými týmy NAHL, šestnáctka ve stejném termínu sehraje tři zápasy proti Švýcarsku na západě Čech.

Reprezentační výběr do 18 let odehraje pět utkání proti juniorským týmům NAHL U 20, tedy proti starším hráčům. Do Detroitu odcestuje výběr Jiřího Šolce a Martina Hostáka po absolvování minikempu ve Slaném, který se koná 6. až 8. listopadu. Poté čeká mladíky deset dní za mořem.

Do obranných řad vybrali trenéři dva hráče Dukly Jihlava. Šestnáctiletý Petr Šidlík absolvoval srpnový Memoriál Ivana Hlinky v Břeclavi, sedmnáctiletý Vojtěch Zadražil je v reprezentaci nováčkem.

Před startem nové sezony si šéftrenér svazu Slavomír Lener kladl za cíl, aby všechny reprezentační výběry postupně alespoň jednou absolvovaly zápasovou prověrku v zámoří. Do Ameriky poletí postupně všechny české mládežnické reprezentační výběry. Měření sil už má za sebou dvacítka. Teď je na řadě osmnáctka a šestnáctka. „Měli bychom sehrát pět utkání. Model je hodně podobný jako v případě dvacítky. Půjde o těžkou zkoušku po všech stránkách," uvedl pro server hokej.cz hlavní trenér Jiří Šolc, který se na nováčka v obraně Vojtěcha Zadražila informoval přímo v Jihlavě na Horáckém zimním stadionu.

Mladíci si v Detroitu osvěží hokej na užším kluzišti. „Mnozí kluci už s tím zkušenosti mají z loňského turnaje sedmnáctek v Kanadě. Dá se očekávat znovu maximální tlak do brány, agresivní pojetí soupeřů, hodně bruslení. Přesně taková utkání potřebujeme," kvituje Šolc, kouč reprezentační osmnáctky a hlavní trenér zlínské juniorky.

Nominace reprezentace U18 na utkání v USA:

Brankáři: Jaroslav Pavelka (Hradec Králové), David Honzík (Victoriaville, QMJHL, jen na zápasy v USA), Jakub Langhammer (Pardubice, jen na soustředění před odletem), Pavel Bílek (Sparta Praha, jen na soustředění před odletem), Jiří Sýkora (Kladno, jen na soustředění před odletem).
Obránci: Petr Šidlík, Vojtěch Zadražil (oba Jihlava), Tomáš Kvapil (Lulea, Švédsko), Tomáš Pavelka (Vítkovice), Lukáš Kříž (Č. Budějovice), Jakub Slavík (Plzeň), Ondřej Starý (Pardubice).
Útočníci: Michal Švihálek, Tomáš Rousek (oba Č. Budějovice), Matej Beran (Lulea, Švédsko), Lukáš Králík (Olomouc), Radek Faksa (Třinec), Jakub Matai (Litvínov), Tomáš Hertl, Václav Tomek (oba Slavia Praha), Zdeněk Doležal, Ondřej Hampl (oba Sparta Praha), Tomáš Hyka, Jakub Frolík (oba Ml. Boleslav), Petr Koblasa (K. Vary).
Náhradníci: Antonín Růžička (Slavia Praha), Jakub Šrámek (Litvínov), Michal Gutwald (Kladno), Jakub Faschingbauer, Martin Váchal (oba Plzeň), Marek Červený (Hradec Králové), David Březina (Pardubice), Patrick Brzobohatý (Sparta Praha).

Realizační tým:
Trenéři: Jiří Šolc a Martin Hosták
Generální manažer: Martin Hosták
Trenér brankářů: Marcel Kučera
Lékař: MUDr. Tomáš Madrý
Hospodář: František Ptáček


Ani v nominaci trenéra Luďka Bukače mladšího, který vede českou šestnáctku, nechybí hráči Dukly. Nejmladší reprezentační výběr sehraje od 12. do 14. listopadu tři přátelská utkání proti stejně starému výběru Švýcarska. Hrát se bude na západě Čech: v Tachově, Klatovech a Domažlicích. Ještě předtím absolvují mladíci soustředění v Tachově. Proti Švýcarům nastoupí tahouni mladšího dorostu Dukly Jan Mandát a Ondřej Kovářů, do branky se postaví Dominik Svoboda. „Na sraz se těšíme, s klukama se známe, jsme dobrá parta,“ říkají shodně Ondřej Kovářů a Jan Mandát. „Musíme makat a hrát to, co po nás bude trenér Bukač chtít,“ ví dobře Ondřej Kovářů. Šestnáctka by měla na konci listopadu vyrazit za moře do kanadského Ontaria.

Nominace reprezentace U 16 na utkání se Švycarskem:

Tadeáš Dvořák (České Budějovice), René Svoboda (Vítkovice), Martin Kokeš (Litvínov), Jan Košťálek (Sparta Praha), Michal Beránek (Liberec), David Bunda (Kladno), Alex Pisarik (Třinec), Jan Štencel (Opava), Jonáš Ťoupal (České Budějovice), Dominik Pokorný (Vsetín), Ondřej Kopta (Plzeň), Dominik Kubalík (Plzeň), Patrik Zdráhal (Vítkovice), David Sysala (Vítkovice), Adam Zbořil (Kometa Brno), Jan Mandát (Dukla Jihlava), Ondřej Kovářů (Dukla Jihlava), Daniel Nádrazský (Davos), Jakub Vrána (Karlovy Vary), Jakub Vrána (Letňany), Jakub Kalfiřt (Mladá Boleslav), Sebastian Gorčík (Karlovy Vary - jen pro soustředění od 8.11. do 10.11.), Luboš Rob (České Budějovice), Dominik Svoboda (Dukla Jihlava), Petr Česlík (Vítkovice - jen pro soustředění od 8.11. do 10.11.), David Pop (Vítkovice - jen pro soustředění od 8.11. do 10.11.), David Němeček (Plzeň), Alex Rašner (Olomouc).

Realizační tým:
Trenér: Luděk Bukač mladší
Asistent: David Bruk
Asistent: Jakub Volek
Generální manažer: Ota Černý
Trenér brankářů: Radek Toth
Lékař: MUDr. Antonín Chochola
Hospodář: Jakub Vochvest