Prodlouží Dukla vítěznou šňůru?

05.12.2003 / Eda

V sobotu 6.prosince vyrazí hokejisté Dukly Jihlava na led HC Olomouc, kde je čeká boj s hodně nevyzpytatelným soupeřem. Hanáci se sice v aktuální tabulce pohybují až na 8. příčce, ovšem i přesto dokázali v předminulém kole v domácím prostředí nastřílet lídrovi první ligy Chomutovu šest branek.
Jaké jsou aktuální série?
Dukla vyhrála tři poslední utkání, když si poradila venku na Kometě 3:0, doma s Pískem v prodloužení 4:3 a rovněž na vlastním ledě s Chomutovem 6:1. Naposledy odcházeli jihlaváci z ledu poraženi v Opavě v rámci 20. kola, když byl po šedesáti minutách výsledek 3:1 pro domácí.
Jihomoravané dokázali získat alespoň bod v posledních čtyřech utkáních. Od prohry v Hradci Králové v 19. kole vyhráli doma nad Kometou 4:0, v Prostějově prohráli až v prodloužení 3:2 a poté doma porazili Chomutov 6:3 a venku Kadaň 5:2.

Jak si vedli oba soupeři v minulém kole?
Na domácí výsledek Olomouce s Chomutovem se podařilo ve středu navázat i Dukle, která přehrála KLH zcela přesvědčivě a suverénně 6:1. Olomouci se podařilo zvítězit na ledě sedmé Kadaně 5:2.

Jak jsou na tom týmy v tabulce?
Díky vítězství v Kadani se podařilo Olomouci stáhnout náskok Severočechů na pouhý bod. Na pátý Hradec Králové chybí Jihomoravanům body 3. Dukla má jisté, že po tomto zápase bude na druhém místě. Na vedoucí Chomutov ztrácí šest bodů a před Berounem má náskok pěti bodů. Chomutov má oproti Dukle sehráno o jedno utkání víc a to předehrávku 26.kola s Havířovem. Vítězství Jihlavy v základní části 1.ligy tak není vůbec nereálné.

Jak jsou na tom hráči obou mužstev?
Gólmani:

Olomoucký Petr Svoboda nastoupil doposud do osmnácti utkání v nichž inkasoval celkem 36 gólů s průměrnou úspěšností přes 94%. Ze dvou zápasů odcházel s čistým kontem.
Jihlavský Jaroslav Suchan inkasoval ve dvaceti zápasech 41 branek s průměrem úspěšnosti zásahů 92,5 procenta. I on již v letošní sezoně jednou poznal jaké to je odjíždět z ledu nepokořen.
Celkově: Dá se říci, že oba gólmani jsou si poměrně vyrovnaní. Pokud dokáže Suchan zopakovat výkon jako proti Chomutovu, může vyznít toto porovnání ve prospěch Dukly.

Obrany:
Dle statistik je nejlepším obráncem Olomouce Michal Dostál, který dokázal dát tři góly a na další 3 přihrát. Má navíc i 4 plusové body v porovnání +/-, což jej řadí na druhé místo. Zdobí jej i poměrně čistá hra, jelikož v jednadvaceti zápasech nasbíral 14 trestných minut. Stejně bodů jako Dostál nasbíral i Michal Šafařík za 2 branky a 4 asistence. Patří mu i titul nejtrestanějšího hráče, když ve dvaadvaceti utkáních vyfasoval 74 trestných minut.
V současnosti nejproduktivnějším obráncem Dukly je Marian Morava, který si za 4 góly a 5 asistencí připsal 9 kanadských i plusových bodů. Lepší v +/- je z obránců jen Jan Šmarda, který dokázal ve dvanácti zápasech nasbírat 10 kladných bodů a k tomu si připsat i 7 kanadských bodů za 2 branky a 5 finálních přihrávek. Stejně jako Morava odehrál plný počet utkání i mladý Pavel Staněk, který má sice osm kanadských, ale pouhé 2 plusové body. Nejtrestanějším obráncem je Morava s rovnými 60 minutami.
Celkově: Jihomoravané doposud inkasovali 54 gólů a jsou v tomto ohledu šestí. Dukla má pátou nejlepší obranu a obdržela v předchozích třiadvaceti kolech 51 branek. I v obraně jsou si tedy soupeři relativně rovnocenní.

Útok:
Nejproduktivnějšími hráči Olomouce jsou Richard Brančík a Tomáš Kárný, kteří doposud shodně nasbírali 12 bodů za 6 gólů a 6 asistencí.
Nejproduktivnější v Jihlavě je Petr Kaňkovský, který je nejlepším nahrávačem v Dukle - k 22 asistencím přidal ještě 7 branek a nastřádal tak doposud 29 kanadských bodů. Nejlepším střelcem Dukly v současnosti je její kapitán Oldřich Bakus, který vstřelil 13 branek.
Celkově: Nejviditelnější rozdíl mezi oběmi mužstvy je právě v útoku. Zatímco Dukla je s 69 góly třetím nejproduktivnějším mužstvem, Olomouc je s 54 góly až 4. od konce.

Jak jsou na tom obě mužstva v porovnání doma - venku?
Olomouc je až osmá, co se týče domácí úspěšnosti - dokázala získat z 11 utkání 20 bodů. Dukla je na druhé příčce jak doma tak venku. V domácím prostředí získali hráči z Vysočiny 30 bodů z 36 možných. Venku venku je jejich úspěšnost nižší, když z 11 zápasů vytěžili 21 bodů. Ani Olomouc venku nepatří mezi slabé soupeře - ze hřišť soupeře si přivezla 14 bodů z 12 zápasů a je tak pátá.


Celkové shrnutí: Všechna fakta mluví pro Duklu - produktivnější útok, o málo lepší obrana, rovnocenní gólmani. K tomu nezapomeňme přičíst slabší úspěšnost Hanáků doma a častý bodový import Dukly ze hřišť soupeřů. Fakta tudíž dělají z Jihlavy favorita sobotního utkání, ale to samé platilo i o Chomutovu, který dostal v Olomouci čtyři branky v poslední třetině a odjel bez jediného bodu. Věřme, že něco podobného se našemu týmu nestane a dokáže přivézt další tři důležité body.