Vysočinu čeká druhé letošní derby

09.12.2003 / eda

Jihlavu čeká zápas, na který se mnozí těší a jiní z něj mají zlé sny - již tradiční souboj s Třebíčí. Každý fanoušek ví, co to znamená a nemá cenu zde vlekle popisovat atmosféru, která tyto mače provází. Pojďme se podívat, co o soupeřích hovoří fakta.
Jaké jsou aktuální série?
V minulém kole skončila třízápasová šňůra vítězných zápasů Dukly a je tak na čase začít novou.
Třebíč vybojovala alespoň bod v posledních šesti zápasech. Velmi dobrou formu potvrdila v minulém domácím zápase, kdy vyprovodila ze svého ledu Kometu Brno s debaklem 9:0. V derby tak bude mít možnost navléci sedmý korálek na náramek neporazitelnosti.

Jak si vedli oba soupeři v minulém kole?
Dukle se dvakrát nepodařilo udržet jednogólový náskok, který si v Olomouci vytvořila a nakonec s tamní Morou prohrála 2:4.
Třebíč v minulém kole na led lídra soutěže - do Chomutova. Zde se jí povedla první polovina zápasu, když se dostala do vedení 2:0. Chomutov však na začátku 32. minuty snížil a ve 34. skóre srovnal. Zbývající minuty ani prodloužení již další branky nepřinesly a Horácká Slavia si tak odvezla cenný bod.

Jak jsou na tom týmy v tabulce?
Dukla po prohře v Olomouci ztratila šanci být první po základní části. Na Chomutov ztrácí 7 bodů. Před třetím Berounem má náskok dva a před Ústím nad Labem čtyři body. Třebíč se po trapném začátku vyšplhala na devátou příčku a na osmou Kadaň ztrácí stejně jako Jihlava na KLH sedm bodů. Dvoubodový náskok drží Slavia před Havířovem a Opavou.

Jak jsou na tom hráči obou mužstev?
Gólmani:

Třebíčského Filipa Luňáka čeká čtrnáctý zápas. Inkasoval dosud 32 branek a dvakrát udržel čistý štít. Jeho průměrná úspěšnost je 92,4%.
Jihlavský Jaroslav Suchan nelapil v jednadvaceti utkáních 45 střel. V zápase s Kometou pochytal všechny puky z holí soupeře a má stejně jako jeho protějšek průměr zásahů 92,4%.
Celkově: Podle statistik jsou si oba gólmani zcela rovni. Je otázkou jak jejich výkony ovlivní atmosféra na stadióně a v jaké psychické pohodě budou chytat.

Obrany:
Nejvíce branek, finálních nahrávek a trestných minut si mezi obránci Třebíče připsal David Mazanec. Na kontě v současnosti tři góly, osm asistencí a 75 minut.
Na pozici nejproduktivnějšího obránce Dukly se drží Marian Morava, který si za 4 góly a 5 asistencí připsal 9 kanadských bodů. Zdobí ho i 10 plusových bodů v porovnání +/-. Stejně je na tom v +/- z obránců i Jan Šmarda, který dokázal ve třinácti zápasech nasbírat 7 kanadských bodů za 2 branky a 5 finálních přihrávek. Stejně jako Morava odehrál plný počet utkání i mladý Pavel Staněk, který má sice osm kanadských, ale pouhé 2 plusové body. Nejtrestanějším obráncem je Morava s 62 minutami.
Celkově: Jihlava je na tom v porovnání obran lépe - s 55 obdrženými brankami je na páté pozici. Oproti tomu Třebíč je s 63 inkasovanými góly na 9. místě.

Útok:
Nejproduktivnější hráč Třebíče je Michal Kaňka, který doposud nasbíral 16 bodů za 8 gólů a 8 asistencí.
Nejproduktivnější v Jihlavě je Petr Kaňkovský, který je nejlepším nahrávačem v Dukle - k 23 asistencím přidal ještě 7 branek a nastřádal tak doposud 30 kanadských bodů. Nejlepším střelcem Dukly v současnosti je její kapitán Oldřich Bakus, který vstřelil 15 branek.
Celkově: Stejný rozdíl jako v obranách je i v útoku - zatímco Dukla je s 71 góly čtvrtým nejproduktivnějším mužstvem, Třebíč je s 59 góly až 9.

Celkové shrnutí: Stejně jako v utkání s Olomoucí je Jihlava v roli favorita, ale jak se ukázalo na Hané, nemusí to být výhodou.