´Velká´ Dukla je na ledě, objevily se nové tváře

25.07.2011 / Zdeněk Drla

První tréninkovou jednotku na ledě mají za sebou hokejisté A-týmu Dukly Jihlava. V pondělí se trenérskému duu Petr Vlk Patrik Augusta hlásilo jedenatřicet hráčů včetně tří gólmanů.
K týmu se již připojil gólman Dominik Halmoši, který bude v následující sezoně v Dukle hostovat z Plzně, i dva hráči na zkoušku - ruský obránce Samvel Mnatsyan a pardubický bek Robert Krejnus (oba 21 let).
Chyběli naopak mladíci Ondřej Malec, Martin Vysloužil a Martin Kuřítko. Ti zkouší štěstí a účastní se tzv. try-out kempu v juniorském týmu Popradu. Útočník Anatolij Protasenja je zase v přípravném kempu Dynama Minsk z Kontinentální hokejové ligy.

foto
⇒ Tomáš Čachotský při prvním tréninku Dukly Jihlava.
Čtrnáct červených a stejný počet bílých hokejistů vyjelo v pondělí v deset hodin dopoledne na led Horáckého zimního stadionu. Před novou sezonou vůbec poprvé. Někteří nedočkavci kroužili po ledě kolem mantinelu již o pár minut dříve. Připojili se i tři maskovaní muži - gólmani Filip Novotný, Dominik Halmoši a David Rittich.

„Trochu to tlačí jako vždycky na začátku sezony," svěřil se útočník Tomáš Čachotský, který trávil dovolenou, jak sám říká, pracovně kolem rodinného domu. První tréninky nejsou podle něj tak tvrdé. „Je to každý rok stejné. Zajíždění výstroje a hlavně nových bruslí. Je to trochu těžší. První tréninky bolí," přiznal Tomáš Čachotský. I když tvrdí, že tréninky na začátku přípravy na ledě bývají volnější, v pondělí dopoledne to tak nevypadalo. Všichni hráči se proháněli po ledě pod dozorem trenérské dvojice pěkně svižně. „Pohyb ale ještě není na sto procent. Jde o to, abychom si zažili znovu bruslení a hokejové pohyby. Každým dnem se to bude zlepšovat," doplnil Tomáš Čachotský.

Na ledě se kromě "starých známých" z loňské sezony a již ohlášených posil či zkoušek (Novotný, Karpov, Domin, Hubáček, Kolafa, Halmoši, Karpov), objevily i dvě nové tváře. Na zkoušku přichází do Jihlavy z ruského Omsku Samvel Mnatsyan a z Pardubic Robert Krejnus. Oba obránci. S A-týmem trénovali i junioři Marek Prokš a Ondřej Pěška.

Na fotografie z prvního tréninku A-týmu Dukly Jihlava se můžete podívat zde.

Chyběl dvoumetrový útočník Anatolij Protasenja. Ten je nyní v běloruském Minsku, kde se účastní kempu místního Dynama, hrajícího KHL. Má tak šanci zahrát si druhou nejprestižnější hokejovou soutěž světa. „Toljovi moc přeju, aby v Bělorusku uspěl. Zaslouží si to. Dře na sobě. I pro nás je to dobrá vizitka, když se ukáže, že Dukla umí připravit hráče pro Kontinentální hokejovou ligu," uvedl na adresu Anatolije Protasenji jednatel Dukly Bedřich Ščerban.

Další mladí hokejisté požádali o uvolnění z tréninků Dukly Jihlava a zamířili do slovenského Popradu, kde budou bojovat o místo v juniorském týmu. „Na jednu stranu mě to těší. Velký zájem o naše hráče je ukázkou dobré práce s mládeží v Dukle. Na druhou stranu je mi to nepříjemné. Mrzelo by nás, kdybychom o ty kluky přišli," podotkl k možným odchodům mladých hráčů do juniorky nově se rodícího týmu z Popradu Bedřich Ščerban. Podle dostupných infomací není výčet mladíků, kteří chtějí zkusit štěstí pod Tatrami, konečný. Účastnit se tzv. try-out kempu, tedy soustředění, které si hráči sami platí, má zájem dalších několik hráčů.