Nejtěžší soupeři? Sparta, Jihlava a Chomutov, hodnotí kapitán Salzburgu Jan Polata

23.01.2012 / Zdeněk Drla

Junioři jihlavské Dukly si připsali další dva body do tabulky Red Bull Cupu, dlouhodobé soutěže, ve které se deset juniorských týmů z Česka utkává s rakouským Salzburgem. V neděli porazili silného zahraničního soupeře 5:4 po samostatných nájezdech. Hosté z rodiště Wolfganga Amadea Mozarta šli do vedení už v první minutě, Dukla dokázala srovnat na začátku druhého dějství a ve dvojnásobné početní výhodě i v následné hře pěti proti čtyřem skóre otočit. Salzburg ale nesložil zbraně, ukázal svoji sílu a zápas dospěl až k samostaným nájezdům. V nich bonusový bod pro domácí vystřelil obránce Václav Jaroš. "Za stavu, kdy jsme prohrávali 1:3, jsme vystřídali gólmana, dvěma góly jsme se znovu dostali do hry. Odvedli jsme dobrou práci," zhodnotil duel s Duklou kapitán Salzburgu Jan Polata.

Salzburg vede tabulku Red Bull Cupu s dostatečným náskokem a slušným koeficientem 2,2 získaných bodů na zápas. Právě tento koeficient je důležitý v přepočítávání pořadí, protože ne všechny týmy odehrají stejný počet zápasů. Do tabulky se totiž počítají i výsledky dosažené v české juniorské extralize, zatímco ve skupinách hrály všechny týmy spolu čtyřikrát, v nadsatvbové části se utkají pouze dvakrát. Dukle patří třetí příčka právě za Salzburgem a Piráty z Chomutova.

Pro Jihlavu byl nedělní zápas čtvrtým měření sil s rakouským týmem. Poprvé se oba soupeři utkali na podzim ve Světlé nad Sázavou (Salzburg vyhrál 3:1 - pozn. aut.), Jihlava poté odehrála dva zápasy v salzburské aréně (výhra 4:1 a těsná prohra 2:3). Z posledního duelu si Salzburg odváží bod, i když pomýšlel na víc. "Začali jsme hodně dobře," hodnotí nedělní zápas kapitán rakouského celku Jan Polata. Jeho tým se dostal do vedení už po 44 vteřinách hry. "Soupeře jsme přehrávali, poté jsme ale dvakrát inkasovali v oslabení," poukazuje na využité přesilovky domácích. Celkově je s výkonem týmu spokojený.

Mladíci ze Slazburgu nejsou zvyklí v Red Bull Cupu často rozdávat body. "Doma jsme ale už párkrát prohráli. Porazila nás Jihlava (vůbec první domácí porážka po více než roce - pozn. aut.), Pardubice, Sparta a Karlovy Vary. Venku jsme prohráli v Chomutově," přiznává kapitán, jehož družinu čeká ještě pořádná porce zápasů. "Ze čtyřiceti jich máme za sebou dvacet sedm, třináct nám ještě chybí," vypočítává mladík a pouští se do hodnocení českých soupeřů: "Nejtěžší? To byly určitě Sparta, Jihlava a Chomutov," říká.

Osmnáctiletý rodák z Písku působí v rakouském celku třetí sezonu. "S hokejem jsem začínal v Milevsku, pak jsem byl v Českých Budějovicích a v Písku," vypočítá své hokejové štace Jan Polata. "Do Salzburgu mě dostal pan trenér Barda, který tam trénoval. Nejdříve jsem s nimi jezdil na turnaje, pak přišla nabídka, jestli bych tam nechtěl hrát natrvalo. Tak jsem zůstal," popisuje svoji cestu z jihu Čech do zahraničí. V Rakousku se ukázal v dobrém světle a nyní je z něho kapitán mládežnického týmu. "To ale až po dvou letech působení," směje se šikovný obránce.

V minulých dvou zápasech uspěli mladíci ze Salzburgu proti pražské Slavii i v Karlových Varech (oba zápasy vyhráli shodně 4:2 - pozn. aut.). "Měli jsme pět dnů volna. V pondělí hrajeme v Pardubicích, o víkendu máme doma dvakrát Chomutov," vypočítává nejbližší program Jan Polata.