Jsem rád, že o mě lidé vědí, má radost vítěz Sportovce Jihlavska David Rittich

16.03.2012 / David Suchý

Dvě velice cenná vítězství si připsal na svůj účet gólman David Rittich ve čtvrtek večer. Po vypjatém utkání v druhém zápase předkola play-off se Zlínem postoupil s juniorským týmem Dukly Jihlava do čtvrtfinále, ve stejnou chvíli dokázal zvítězit i v čtenářské anketě Jihlavských listů Sportovec Jihlavska v kategorii jednotlivců. „Jsem rád, že o mě lidé vědí a poslali mi své hlasy," děkuje hlasujícím nadějný gólman.

Neočekávaně sladkou chuť mělo vítězství proti Zlínu pro Davida Ritticha, nebyla to totiž jeho první výhra v rozmezí několika desítek minut. Talentovaný brankář ve službách Dukly Jihlava totiž vyhrál i prestižní cenu Sportovec Jihlavska podle hlasování čtenářů Jihlavských listů. „Je to pro mě čest, být nejlepším sportovcem Jihlavska, jsem rád, že o mně lidi vědí a poslali mi hlas,“ říká o triumfu v anketě mladík Rittich.

Kuriozitou bylo, že ve chvíli, kdy bylo v jihlavském DKO vyhlašováno Rittichovo jméno, doslova kouzlil v brance juniorky a i díky jeho výborným výkonům dokázali domácí mladíci uhrát ve druhém zápase předkola remízu, která znamneá postup mez osm nejlepších týmů. „Když mi bylo oznámeno, že jsem to vyhrál, tak mi to bylo docela jedno, protože v té chvíli jsme prohrávali 2:1 a rozhodně jsem nechtěl, aby to tak dopadlo. Takže jsem to neřešil. Až po zápase jsem si řekl, že je to parádní pocit postoupit do čtvrtfinále extraligy a ještě vyhrát sportovce Jihlavska, teď mám parádní pocit, protože jsem v jeden den vyhrál dva cenné zápasy,“ vzpomíná jihlavská opora na okamžiky štěstí.

Jihlavský gólman měl plné ruce práce hlavně ve chvílích, kdy Zlín otočil na 2:1 a další inkasované góly by mohly domácím zabouchnout brány čtvrtfinále přímo před obličejem. „Věděl jsem, že už nesmím dostat gól, protože jinak je špatně. V kabině jsme si po druhé třetině k tomu něco řekli. Já jsem klukům slíbil, že už neinkasuju a kluci mi k tomu pomohli parádní hrou v obraně,“ rekapituluje nelehkou situaci jihlavský tahoun, který musel během utkání čelit i neustálým nájezdům soupeře, který se ho evidentně snažil rozhodit. „Bylo mi jasné, že do mě dnes půjdou a počítal jsem s tím. Ve Zlíně měli dost šancí na to dát gól a ve druhém zápase chtěli šance proměnit. Tak jsem na to byl připravený,“ vysvětluje brankář, který má po vzoru Luonga céčko na masce.

Domácím borcům k postupu do dalšího kola vyřazovacích bojů stačila remíza 2:2. Ve Zlíně dokázali v úterý urvat vítězství 4:2, PSG tak chyběly k postupu více než dvě branky za Rittichovými zády. Tento bezkonkurenčně nejvytíženější juniorský brankář vidí právě ubojované vítězství a skvělou taktickou hru jako rozhodující faktor série. „Nám šlo hlavně o to, udržet náskok, co jsme si vypracovali ve Zlíně a postoupit. Dneska musel víc hrát Zlín. My jsme si s tím poradili, za což jsem rád. Hráli jsme dobře takticky, i když tam byly nějaké chyby, tak jsme jich za ty dva zápasy udělali minimum a postoupili.“

I trenér PSG smekl před výkony mladého muže v masce a pronesl, že to byl právě Rittich, kdo vytvořil rozhodující náskok na ledě Zlína. „Taková slova potěší. Jsem rád, že to bylo tak znát, ale hodně mi v tom pomohl celý tým, který poctivě bránil dorážky a odstavoval hráče přede mnou. Není to hra jednotlivců, ale celého týmu a já mu musím za tyhle dva zápasy poděkovat,“ chválí své spoluválečníky ve zbroji Rittich.

Teď na Duklu čeká Litvínov, který suveréně vyhrál základní část NOEN extraligy juniorů a díky tomu přímo postoupil do čtvrtfinále, kde se potká právě s Jihlavou. „ Litvínov má velice vyspělý tým a spoustu šikovných hráčů, ale já si myslím, že když budeme hrát jak ve Zlíně, tak určitě uspějeme a postoupíme,“ kalkuluje sebejistě oceněný brankář.

Rittich patří po celou sezonu mezi absolutní gólmanskou elitu extraligy a ve vytíženosti je s 2691 minutami bezkonkurenčně nejlepší. „ S výkony jsem spokojený. Občas jsem dostal nějakou tu horší branku, ale nedá se nic dělat, je potřeba se z toho poučit a přenést do dalších zápasů. To, že jsem nejvytíženější, je pro mě velké plus do dalších let. Nyní chci ale co největší měrou pomoci v postupu v play-off. Chceme dojít co nejdál to půjde,“ ukazuje spokojenost se svými výkony usměvavý brankář, a vytyčuje si cíle do následujících zápasů.

Zchladit a zase do střehu. David Rittich musel během utkání se Zlínem krýt 41 střel soupeře, ze kterých kapituloval pouze dvakrát. Foto: Zbyněk Zápotočný

David Rittich letos odchytal neuvěřitelných 2691 minut v juniorské extralize. Jeden zápas odchytal i za prvoligový A-tým Dukly Jihlava, ve kterém statečně odolával Pirátům z Chomutova. Foto: Zbyněk Zápotočný