Poslední soupeř: České Budějovice

16.03.2004 / Antonín Vansa, eda

Posledním soupeřem na cestě do vysněné extraligy je pro hokejisty Dukly tým HC České Budějovice. Tomu se v letošní sezoně vůbec nedařilo a po právu skončil v baráži - poslední příčku opustil jen na několik kol, když vrcholila krize Liberce. Před koncem základní části extraligy však do týmu přišly posily a obzvláště František Mrázek dokázal tým zvednout. Duklu tak rozhodně nečeká jednoduchý soupeř.

DO SÉRIE VSTUPUJÍ JIHOČEŠI S UZDRAVENOU PSYCHIKOU

Není to zrovna příjemný soupeř, říká o Jihlavě trenér Radek Ťoupal

Už ve středu to vypukne. Hokejisté Českých Budějovic změří síly s vítězem první ligy, Duklou Jihlava. Jihlavští se do barážových bojů dostali poprvé od sezony 1999/00, kdy jejich snažení o návrat do extraligy nemilosrdně uťaly Vítkovice. „Je to nepříjemný soupeř s velkou hokejovou tradicí. Na Vysočině je v tuhle chvíli velká euforie z postupu a Jihlava má hodně trumfů na své straně. My se musíme umět přizpůsobit hře, která se bude dost odlišovat od extraligových zápasů a vyrovnat se Jihlavským v bojovnosti, nasazení a srdíčku," myslí si trenér HC České Budějovice Radek Ťoupal. Jihočeši za sebou mají více než dvoutýdenní přestávku mezi posledním extraligovým zápasem a prvním utkáním v boji o záchranu v extralize. Hlavní úkol na toto období zněl, umět se vypořádat s rolí favorita. „Bude se od nás určitě čekat, že právě my budeme tvořit hru a celou přípravu jsme na to také směřovali. Zároveň však nesmíme podlehnout tomu, abychom hokej hráli příliš profesorsky. Potřebujeme často střílet a prosadit se v prostoru před brankovištěm. Pokud naši hráči k chuti přidají bojovnost, mohli bychom uspět," soudí českobudějovický kouč.

Jihočeši se před středečním zápasem musí vypořádat se situací, kdy se od nich očekává úspěch, zatímco Dukla Jihlava může jen překvapit. Psychika může hrát v celé sérii velikou roli. „Hráči si po fyzických testech uvědomili, že se silami jsou na tom dobře, tudíž jsme i zkrátili tréninky. Myslím si, že nám pomohla i dvojice přípravných zápasů, které jsme oba vyhráli. Nechci ale úspěch přeceňovat, zápasy v baráži budou nepochybně hodně odlišné," upozorňuje Ťoupal.

Závěr sezony se příliš nevydařil brankář Andreji Mezinovi, který se svezl po klouzačce se zbytkem týmu. Jeho výkony v posledních kolech nebyly dobré, navíc si ani nemohl vylepšit sebevědomí v přípravných utkáních proti Mladé Boleslavi a Karlovým Varům. Přesto se Radek Ťoupal výpadku od zkušeného gólmana neobává. „Mezin nemá problémy se sebedůvěrou. Je to zkušený brankář, který toho mnoho odchytal. Je ale důležité, aby mu v zápasech s Jihlavou pomohl zbytek týmu a nenechal ho na holičkách tak, jako se nám to stávalo ke konci základní části," říká kouč HC České Budějovice.

Pondělní trénink neabsolovoval Vladimír Škoda, který určitě v celé sérii nenastoupí. Neobjevila se ani dvojice Ďurák - Fadrný a po dvaceti minutách odešel z ledu obránce Jakeš. Před středečním úvodním zápasem se trenérům Českých Budějovic nepříjemně plní marodka. „Fadrný vyléčil zranění, začal i bruslit, ale bohužel jej skolila viróza. Uvidíme, zda se stihnou dát do startu série dohromady," nechce vynášet předčasné soudy trenér Radek Ťoupal.

Předpokládaná sestava

Mezin - Kolda jun., Jindra, Jasečko, Mucha, Jakeš (Kotaška?), Roman Čech - Bělohlav, Štrba, Rob - F.Mrázek, Ondřej, Sailer - Kristek, Bacul, Bartoš.
Trenéři: Radek Ťoupal a Ladislav Kolda.

STATISTICKÉ CENTRUM

Historie vzájemných zápasů v české lize

Dvaadvacet zápasů čítá bilance mezi Jihlavou a Českými Budějovicemi z dob, kdy hokejisté z Vysočiny ještě hrávali extraligu. V těchto utkáních si vedli daleko lépe Jihočeši, kteří dokázali vyhrát více než polovinu všech střetnutí.
22   12   0   3   0    7     66:43   27

Posledních šest barážových sérií v extralize

1997/98   Opava vs. Znojmo       4 - 3 (1:4,1:2,2:3,4:1,6:4,3:2pp,6:0)
1998/99   Jihlava vs. Znojmo     3 - 4 (1:6,2:3pp,1:4,3:2pp,8:2,3:1,2:3)
1999/00   Vítkovice vs. Jihlava  4 - 0 (3:0,3:1,3:2,2:1pp)
2000/01   K.Vary vs. Chomutov    4 - 2 (3:2,5:1,0:2,4:5sn,5:1,5:2)
2001/02   Kladno vs. Liberec     1 - 4 (1:4,2:5,4:2,0:3,1:2)
2002/03   Havířov vs. Kladno     2 - 4 (5:4pp,2:3,3:5,1:9,3:1,0:2)

Přehled přípravných zápasů s Jihlavou od sezony 2000/01

29.12.2000 HC České Budějovice - HC Dukla Jihlava 2:3 (0:1,1:1,1:1)
Sailer, R.Martínek - Benda, Mokrejš, Adamec.

7.9.2001 HC Dukla Jihlava - HC České Budějovice 2:1ukončeno po 2.třetině (0:0,2:1)
branka hostů - Brož.

10.8.2002 HC Dukla Jihlava - HC České Budějovice 0:2 (0:0,0:0,0:2)
F.Mrázek, Nedoma.

19.8.2002 HC České Budějovice - HC Dukla Jihlava 2:1 (1:1,0:0,1:0)
Ondřej, Jiří Novotný - Adamčík.

Srovnání obou mužstev očima redakce www.hcdukla.cz

Hodnocení Českých Budějovic zpracoval náš tamnější spolupracovník Antonín Vansa. Hodnocení Jihlavy zpracoval Eda.
Baráž o účast v příštím ročníku extraligy budou rozhodovat maličkosti. Na diskuzních fórech internetových stránek obou mužstev už týden vře nemilosrdná bitva, oba týmy se předhánějí v tom, kdo na veřejnost ukáže větší psychickou pohodu. „Přáli jsme si Jihlavu," pravil například bez rozpaků při nedávném offline rozhovoru na serveru www.hokejcb.cz útočník Martin Štrba. Zde předkládáme osm kategorií, ve kterých se může barážová série rozhodovat.

Brankáři

Papírově je kvalita na straně Českých Budějovic. Andrej Mezin je gólmanem s mezinárodními zkušenostmi, své umění potvrdil na několika světových šampionátech.

Jihlavský Jaroslav Suchan stojí za úspěchem Dukly ve finálové sérii s Berounem a potažmo v celém play-off. Především díky němu dokázala Jihlava přežít všechny první třetiny finále I.ligy na ledě Berouna bez inkasované branky.

HC České Budějovice     8
HC Dukla Jihlava        7

Obrana

Jihočeši měli celou základní část extraligy problémy v defenzivě. Z celku sice vyčnívají osobnosti jako Josef Jindra, nebo Stanislav Jasečko, ale jinak českobudějovičtí zadáci často zbytečně chybovali. Velkou roli přitom hrála i psychika.

Jihlavští mají obrannou činnost zkonsolidovanou lépe. Hráči ovšem nemají zkušenosti v zápasech s velkými týmy, navíc po zranění Moravy a znemožněném startu Kuchyni je jediným hokejistou, který snese status osobnosti bývalý bek Zlína Rostislav Malena.

HC České Budějovice     6
HC Dukla Jihlava        6

Útok

Kvalita je spíše na straně domácích. Jihočeši mají ve svém středu řadu schopných střelců s mnohaletými extraligovými zkušenostmi. Pravdou zůstává, že například střelcům Robovi, Sailerovi, Šimánkovi a Bělohlavovi poněkud v sezoně zvlhl střelecký prach.

Jihlava zdaleka nedisponuje takovou řadou kvalitních útočníků. Vyhovuje jí ovšem hra na brejky. Play-off se velmi vydařilo útočníkovi Aleši Padělkovi, který dal před závěrem základní části extraligy před rodné Jihlavě před Vítkovicemi. Celou sezonu táhli tým z Vysočiny Petr Kaňkovský a Oldřich Bakus, kteří by měli být oporami i v nastávající baráži. Velkou výhodou útoku Dukly v porovnání se soupeřem je sehranost. Ta Jihočechům v neúspěšné sezoně chyběla.

HC České Budějovice     7
HC Dukla Jihlava        6

Psychika týmů

Kdo se byl v Budvar aréně podívat na posledních utkáních Českých Budějovic s Třincem, Pardubicemi a Libercem, udělal si o psychice českobudějovických hráčů svůj obrázek. Týmu ovšem pomohly fyzické testy i dvojice přípravných zápasů s Mladou Boleslaví a Karlovými Vary. I na tréninku je poslední dobou vidět spíše zdravá bojovná nálada, než zmar z toho, jak sezona dopadla.

Jihlavská Dukla má v této kategorii obrovskou výhodu. Tým vyhrál první ligu a právem si myslí, že do druhé nejvyšší soutěže již nepatří. Důležité bude první utkání - tým, který vyhraje se dostane psychicky nad svého soupeře a po vlně vítězství se svézt celou baráží.

HC České Budějovice     6
HC Dukla Jihlava        9

Bojovnost

Ta asi chybí Jihočechům nejvíce. Ačkoliv se snažil generální manažer proměnit kádr tak, aby českobudějovičtí hokejisté zničili pověst o rybí krvi, tah se mu nepodařil. Tým musel opustit Jan Neliba, který se snažil zarputilejší styl zavést. HC České Budějovice se herně zvedl až po návratu k osvědčené hře. Velkým přínosem byl v tomto směru návrat Františka Mrázka z Pardubic, ale on sám mužstvo v udržení nedotáhne.

Že bojovnost nepostrádají dokázali hráči Dukly v play-off několikrát. Stejně nepochopitelně však dokázali po vynikajícím zápase vypustit hned další střetnutí, což nejlépe dokázala série s Berounem. Pokud si udrží standart, měla by být bojovnost velkou zbraní Jihlavy.

HC České Budějovice     6
HC Dukla Jihlava        9

Osobnosti

Těch mají jednoznačně více Jihočeši. Tým vede zkušený kapitán Rob, Českobudějovičtí mají ve svých řadách medailistu ze světových šampionátů Bělohlava, mistry ligy Bělohlava, Jakeše a Sailera. Zároveň českobudějovičtí hráči nemají problémy s uznáváním skutečného vůdce. Tím se po návratu na led stal Luboš Rob, který dokáže v rozhodujících chvílích tým stmelit.

Mozkem hry Horáků je extraligou protřelý Petr Kaňkovský. V rozhodujících chvílích dokáže i on mladším spoluhráčům poradit a vzít zodpovědnost na sebe. Druhým velkým tahounem týmu je kapitán Oldřich Bakus. Ten se společně s Kaňkovským již několikátou sezonu střídají ve vedení týmu. Když se nedaří jednomu, nebojí se vzít zodpovědnost za výsledek na sebe druhý.

HC České Budějovice     8
HC Dukla Jihlava        5

Trenéři

Jihočeši v sezoně prodělali tři výměny na postu hlavního kouče. České Budějovice v současné době vede relativně nezkušená dvojice koučů Ťoupal - Kolda, která však svůj potenciál naznačila ihned po svém nástupu do funkce. Problémům čelí přímo, navíc Ťoupala většina hráčů pamatuje, coby skvělého a aktivního hokejistu. Vědí, o co svá slova opírá.

Podobný vzor mají na střídačce i Jihlavští. Petr Vlk dlouhá léta patřil k vynikajícím extraligovým hokejistům, ještě nedávno dokonce hrál v týmu aktivně. Dvojici tvoří s Petrem Fialou, který dodává taktickou stránku koučingu. Výhra v play-off první ligy ukazuje, že tato trenérská dvojice je svým oponentům vyrovnanou.

HC České Budějovice     6
HC Dukla Jihlava        6

Zázemí

V zajištění obou týmů je možná největší rozdíl celé barážové série. Jihočeši hospodaří s vyrovnaným rozpočtem téměř 55 milionů korun, mají supermoderní halu, pevně vytvořenou síť sponzorů a výplaty hráčům chodí na účet včas.

Jihlava hraje své zápasy na sice modernizovaném, ale přesto zastaralém Horáckém zimním stadionu a hospodaří s téměř polovičním rozpočtem oproti Českým Budějovicím. Plánovaný vstup nového sponzora však přeci jen Jihlavě připisuje body navíc. Dalším důležitým hlediskem je uvažovaná stavba multifunkční arény, která by okamžitě posunula oba týmy na stejnou úroveň.

HC České Budějovice     9
HC Dukla Jihlava        6

Fanoušci

V rámci extraligy patří fanoušci v Českých Budějovicích spíše do průměru. Ovšem loňské play-off, i zkušenosti z několika letošních zápasů ukazují, že fanoušci na jihu Čech dokáží za svůj tým dýchat. Do baráže by měli své síly spojit a vytvořit v Budvar aréně bouřlivou atmosféru, stejně jako v loňském play-off se Spartou.

Jihlava mívala vždy skvělé fanoušky, kteří by jistě za úspěch v baráži obětovali cokoliv. Kdo zažil baráž Jihlavy se Znojmem a s Vítkovicemi ví, že Jihočechy čeká na ledě Jihlavy psychické peklo. Jisti si nemohou být ani na vlastním ledě, což dokazuje rozhodující pátý zápas finále v Berouně, kde měla Dukla takřka domácí prostředí.

HC České Budějovice     7
HC Dukla Jihlava        9

Součet bodů celkem

HC České Budějovice    65
HC Dukla Jihlava       63