Dukla přivítá v posledním letošním duelu Stadion Litoměřice

28.12.2012 / Libor Kucza

Utkání první ligy pokračují v rychlém sledu, jihlavské hokejisty čeká již 36. kolo. V něm přivítají na Horáckém zimním stadionu celek Litoměřic, který se zatím nachází na desáté pozici. Stadion nasbíral v dosavadním průběhu druhé nejvyšší tuzemské hokejové soutěže 46 bodů. Do krajského města Vysočiny také možná zavítá obrovská posila severočeského celku - Martin Škoula. Střetnutí bude zahájeno v sobotu 29. prosince v 17:30. K dispozici bude rovněž textový on-line přenos.

Třiatřicetiletý zadák byl umístěn Lvem Praha na listinu nechráněných hráčů, odkud si jej mohl v průběhu dalších 48 hodin stáhnout jakýkoliv klub KHL. To se ovšem nestalo, velezkušený obránce se tak přesunul do mateřských Litoměřic. Martin Škoula působil v zámoří od sezony 1997/1998, v dresu Barrie Colts brázdil ledy v rámci OHL. Počínaje ročníkem 1999/2000 působil ve slavné NHL, kde vystřídal hned šest klubů. V prvním angažmá, Coloradu Avalanche, získal Stanleyův pohár. Před příchodem do pražského Lva tvrdil defenzivu Avangardu Omsk.

Přestup litoměřického rodáka se podařilo dotáhnout již před domácím soubojem s Kadaní. Nejprve poslal Stadion do vedení Martin Novák. Ve druhé periodě hosté vyrovnali, přesný zásah zaznamenal Jiří Charousek. O tři minuty později však vsítil Dominik Simon branku, jež se ukázala být rozhodující. Závěrečná třetina rozsvícení červeného světla nepřinesla, a tak „Kališníci“ zvítězili těsně 2:1. „Dneska snad bylo vidět, že chceme hrát aktivní hokej a že nechceme hrát jen zanďoura. Já už dlouhou dobu věřím tomu, že v klukách je vůle vyhrávat a že i v zápasech, které jsme o branku prohráli, viz Hradec nebo teď Benátky, tak hrajeme dobrý hokej,“ neskrýval litoměřický trenér Milan Vrzal svou spokojennost.

Dukla sehrála v severočeském Mostě velmi divoké utkání. Zpočátku se vše vyvíjelo podle představ, červenožlutý brankový účet otevřel Michal Velecký. Domácí ale dokázali vyrovnat a poté rovněž otočit nepříznivé skóre, svěřencům Petra Vlka odskočili na rozdíl dvou gólů. Nedlouho po třetím mosteckém zásahu snížil opět Michal Velecký. Tentýž hráč o několik málo okamžiků později vyrovnal netradičním způsobem, kotouč se odrazil od žeber jihlavského centra. Poslední slovo však měl Most, o tříbodovém zisku pro domácí rozhodl ve vlastním oslabení Martin Frolík. „S naším výkonem pochopitelně spokojený nejsem, když jsme prohráli a Most nás dvě třetiny přehrál. Nemyslím, že nás Most něčím překvapil, v kontextu našeho špatného výkonu to vypadalo, že hrál dobře. Škoda toho gólu v naší přesilovce, měli jsme to všechno ve své moci,“ litoval po skončení utkání asistent trenéra Patrik Augusta.

S Litoměřicemi zatím smírně

Úvodním duel se Stadionem Dukla ovládla, na domácí půdě zvítězila jednoznačně 7:0. O zisku tří bodů rozhodla již v úvodní třetině, kdy skórovala hned třikrát. Petra Vlka mohla těšit produktivita svého celku, každý gól měl totiž jiného autora. Druhý vzájemný zápas vyzněl lépe pro Litoměřice, které uhájily Kalich Arénu a vyhrály 3:1. Jediným jihlavským střelcem byl Ondřej Malec.

Produktivitě Stadionu vládne Jan Rudovský, zaznamenal 19 bodů. V defenzivě sídlí na nejvyšší pozici Ondřej Kříž, jehož bodový účet se prozatím zastavil na čísle 14. Nejvíce trestných minut ze současného litoměřického kádru má na svém kontě Kryštof Kafan. Urostlý útočník si poseděl na trestné lavici 52 minut. V posledních utkáních hájí branku Litoměřic Marcel Melicherčík. Nutno podotknout, že znamenitě. Šestadvacetiletý strážce svatyně si drží průměr 1,45 obdržených gólů na zápas a 95,59% úspěšnost zásahů.

SOUBOJE TĚLO NA TĚLO. Střelec posledních utkání Michal Velecký v přetlačované s ex-jihlavským Ondřejem Martinkou. Jak si povede hbitý centr první formace v dalším souboji se Stadionem? Foto: Zbyněk Zápotočný

36. kolo: sobota 29. prosince 2012

HC Dukla Jihlava – HC Stadion Litoměřice (17:30)
Královští lvi Hradec Králové – HC Benátky nad Jizerou (17:00)
SK Kadaň – Salith Šumperk (17:00)
HC Olomouc – Medvědi Beroun 1933 (17:00)
SK Horácká Slavia Třebíč – HC Most (17:30)
HC Slovan Ústečtí Lvi – HC Rebel Havlíčkův Brod (17:30)
BK Mladá Boleslav – IHC Písek (17:30)