Přání jednatele: Ať nám Dukla dělá jen samou radost

01.01.2013 / Bedřich Ščerban

Jménem svým a jménem Dukly Jihlava bych chtěl všem fanouškům, sponzorům, hráčům, trenérům, zaměstnancům a všem, kteří se angažují pro klub, popřát šťastný nový rok 2013. Ať nám v něm Dukla dělá jen radost. V současném týmu je spousta odchovanců, hráčů se vztahem k Dukle. Tým je mladý a perspektivní. Pevně věřím, že společně dokážeme na hokejové mapě opět zanechávat jasné, zřetelné a viditelné stopy.

V letošní sezoně působí a do hry zasáhlo 15 hráčů ročníku 1991 a mladší, tedy juniorů. Další jsou jen o chlup starší. Všichni tři gólmani A-týmu David Rittich, Filip Novotný i Jiří Štastný jsou juniorského věku. Osmadvacet z 35 hráčů širšího kádru je našich, či pochází z Jihlavy.

Tři odchovanci jsou v širším výběru U20. Jsou to David Musil, Petr Šidlík a Vojtěch Zadražil. Další hráči pak jsou v širších výběrech dalších mládežnických reprezentačních týmů. V U18 Roman Čermák, Jan Mandát a Dominik Svoboda, v U17 Vladimír Port, v U16 Lukáš Anděl a Jiří Bambula. Máme dva trenéry u reprezentačních výběrů, Petr Svoboda je asistentem u U17 a Patrik Augusta u U16. Petr Jaroš, náš trenér gólmanů, působí i u A-týmu Norska a v současné době odešel do konce sezony na angažmá do Dinama Minsk. Obránce Matic Podlipnic (ročník 1992), který k nám přišel před sezonou se během pár zápasů ve své první sezoně mezi muži pevně zabudoval do základního kádru a dostal se až na pozici seniorského reprezentanta ve výběru Slovinska. Náš odchovanec Anatolij Protasenja odešel předloni do Dinama Minsk, týmu KHL.

Od roku 2009 funguje při klubu KCTM (Krajské centrum talentované mládeže) a od roku 2012 se můžeme pyšnit statutem Akademie ČSLH, což je hlavně certifikát kvality. Jsme jediný klub I. ligy, který statut akademie má.

Jsem přesvědčen, že se máme čím chlubit a být na co pyšní. Za uplynulé roky jsme udělali spoustu práce a dosáhli výrazných úspěchů a pokroků. Chceme ale dál. Bude to složitá a těžká cesta. Čeká nás spousta práce.

Bez hráčů ochotných na sobě tvrdě pracovat a dál se zlepšovat, bez trenérů ochotných pracovat s tímto mladým týmem, bez odvahy dávat šanci mladým klukům, bez fanoušků ženoucích tým dopředu, kteří budou tím správným šestým hráčem na ledě ve chvílích, kdy se mladému týmu nedaří a na hráčích je vidět nervozita, která ji svazuje ruce a zabraňuje podat výkon na který mají, bez podpory sponzorů, bez podpory majitele klubu, to ale nepůjde. To vše musí ladit, pokud se chceme dále zlepšovat. Po loňské sezoně jsem napsal, že se domnívám, že jsme narazili na strop současných možností. Laťka se ale do budoucna dá posunout výš, pokud potáhneme všichni za jeden provaz.

Hodně zdraví do nového roku. Hodně hezkých hokejových momentů v novém roce. Hlasité, ale slušné fandění.

Bedřich Ščerban