O metr a půl netrefit prázdnou branku, to je prostě hrozné, povídá s úsměvem Martin Koudelka

24.01.2013 / Tomáš Lysý

Ten, kdo se přišel podíval na utkání jihlavské Dukly s vedoucím týmem prvoligové tabulky z Mladé Boleslavi, si musel na gól počkat až do čtyřicáté minuty. Naneštěstí pro domácí fanoušky i hokejisty se prosadil obránce hostů Milan Toman. „Jihlava to umí zavřít, takhle se museli tlačit do útoku, což je pro ně těžší,“ myslí si Martin Koudelka a pochvaluje si zisk tří bodů. Celkem jich Středočeši nastřádali v aktuálním ročníku první ligy rovných sto.

Letošní domácí zápasy jihlavských hokejistů proti ještě loňskému účastníkovi extraligy, Mladé Boleslavi, nejsou žádnými gólovými hody. V prvním zápase nepadla branka v normální hrací době ani v prodloužení, takže o výhře domácích 1:0 rozhodly až samostatné nájezdy. I ve 44. kole diváci viděli boj do poslední minuty. „Věděli jsme, že to bude těžké utkání a jsme rádi, že jsme ho, i přes těžký závěr, zvládli,“ pouští se do hodnocení zápasu David Výborný. Velezkušený hokejista měl prsty právě v prvním gólu týmu z města automobilů. „Byla to první přesilovka. My jsme to sehráli z protiútoku, střela a gól,“ hodnotí jej laicky bývalá ikona národního týmu.

Jihlava, která nastoupila bez čtyř hráčů základní sestavy, byla svému sokovi rozhodně vyrovnaným soupeřem a Boleslavští si museli svoje vítězství tvrdě vybojovat. „Svým způsobem to bylo o první brance. Jihlava to pak umí zavřít a takhle se museli tlačit do útoku, což je pro ně těžší,“ říká Martin Koudelka, který si pro změnu připsal asistenci na druhém – po rozhodnutí rozhodčího – technickém gólu. „Snažili jsme se držet střední pásmo, aby nastřelovali puky a aby pak nejezdili na naší branku sami, protože jsou to rychlí kluci. Myslím si, že výsledek dva nula je úplně super,“ mne si ruce další zkušený útočník hostů.

Domácí hokejisté vykřesali malou naději na srovnání stavu dvě a půl minuty před koncem, kdy rozhodčí poslal Mladou Boleslav do čtyř za příliš mnoho hráčů na ledě. To se hostům pochopitelně nelíbilo a proti výroku sudích protestovali. „Já jsem se ptal prvního čárového, protože ten kluk, co měl být na ledě, tak zůstal u střídačky,“ vysvětluje Koudelka diskuzi s arbitry zápasu, která nastala po tom, co si hosté před vyloučením vzali oddechový čas. „Druhý čárový si to taky myslel, že to nebylo, ale pískal to ten z druhé strany, tak jsem mu říkal, že si tím musí být naprosto jistý. Ono dvě a půl minuty před koncem…,“ krčí rameny útočník s číslem 32 a dodává: „My s tím asi nic neuděláme, tohle máme furt.“

Gólman hostů Roman Will spolu se svými spoluhráči ale přesile Jihlavy odolal. A to přesile dokonce dvojnásobné, protože se žlutočervení rozhodli vyzkoušet hru v šesti hráčích a se začátkem přesilovky nechali na střídačce Davida Ritticha. Po jednom závaru před hostující klecí zůstal na ledě ležet David Výborný. „Já jsem dostal krosček do hlavy a rozhodčí mi řekl, že jsem spadl, protože jsem nemohl. Já jsem mu řekl, že jsem tohle v životě neslyšel,“ zlobí se útočník, který v úterý oslavil osmatřicáté narozeniny. „My jsme ke konci prý hráli v šesti hráčích, i když jsme nehráli a rozhodčí to odpískal. Prostě ten konec nezvládl,“ má jasno Výborný.

Čtrnáct vteřin před koncem si Boleslav po technickém gólu své vítězství pojistila. Rozhodnout však mohl už minutu před koncem Koudelka, který – ač nikým neatakovaný – z modré útočné čáry netrefil prázdnou branku. „Já nejsem střelec, no. Jiní by to flákli do vikýře, já jsem se na to soustředil, ale byla to blbost. O metr a půl to netrefit, to je blbost, to je prostě hrozný,“ zlobí se naoko na sebe hráč, který oblékal i dres Jihlavy. „Vždyť je mi teprve třicet šest let, mám se pořád hodně co učit,“ dodává s úsměvem.

Vedle Martina Koudelky má s červenožlutým dresem soupeře zkušenost například další útočník hostů, Tomáš Pitule. „Určitě jsme spokojeni, protože jsme věděli, že je Jihlava doma hodně silná. Ubojovali jsme to, je to hodně vydřené vítězství,“ myslí si mladý útočník. S dnes už bývalými spoluhráči však z jeho strany žádné hecování neproběhlo. „S klukama mám dobré vztahy, ale už jsem je viděl, už jsme proti sobě letos jednou hráli (5.11.2012 nastoupil Pitule v dresu Písku proti Dukle – pozn. aut.), už to nebylo takové, jako v tom prvním zápase,“ povídá sympatický útočník. „Jsem ale rád, že jsem je viděl. Vzpomínám na to tady moc rád,“ ohlíží se za zápasy v dresu Dukly v sezoně 2009/2010 a 2010/2011.

Foto: www.bkboleslav.cz