Hráli jsme s Boleslaví vyrovnaný hokej, myslí si Ondřej Pěška

24.01.2013 / Diana Váňová

V rámci 44. kola první hokejové ligy zavítal na jihlavský led jeden z největších favoritů soutěže. V předchozím vzájemném zápase, který se odehrál na Horáckém zimním stadionu, udolali Jihlavští Středočechy až po samostatných nájezdech, ve dvou zápasech hraných v Boleslavi, však Dukla vstřelila jediný gól a domácí tým ji výsledkově přehrál. Hráči z Vysočiny tak měli soupeři co vracet. Již od úvodních minut se hrál velice pohledný hokej, který diváky musel těšit. Po šedesáti minutách ale odcházeli spokojenější hosté. „Hráli jsme s Boleslaví vyrovnaný hokej,“ myslí si Ondřej Pěška.

Pohled na domácí střídačku mohl ledaskoho zaskočit, jelikož Dukla sáhla do svých „zásob“ a proti černému koni první ligy nastoupila hned s jedenácti hráči ročníku 1991 nebo mladší. To celému duelu jistě dodalo ještě větší náboj, jelikož jihlavští mladíci se extraligou ostřílenými soupeři nenechali zaskočit. „Zápas jsme začali dobře, hráli jsme s Boleslaví vyrovnaný hokej,“ podotýká Ondřej Pěška, který většinu sezóny září v extralize juniorů.

Vyrovnaný hokej potvrzoval i vyrovnaný stav utkání. Největší zásluhu na tom nesli oba gólmani, kteří se doslova trumfovali v předvedených zákrocích. Nutno dodat, že někdy při nich stálo i štěstí. Domácí David Rittich si to své vybral ke konci druhé třetiny, kdy hosté v rychlém sledu třikrát za sebou trefili tyčku. „Při první střele přede mnou stáli dva hráči, pak zazvonila tyč, tak jsem se podíval doprava, najednou kouknu doleva a borec střílí zase,“ líčí chaotickou situaci mladý strážce jihlavské svatyně.

Skóre se poprvé měnilo až v poslední minutě druhé třetiny, kdy svou první převahu v poli zúročili hosté. „Přišlo jedno naše oslabení, hostující Toman nahodil lehkou střelu od modré, ale náš gólman nic neviděl, protože mu clonili hráči v poli. Bohužel to tam spadlo,“ neskrýval smutek Pěška. Tehdy se zápas asi lámal. Myslím si, že kdybychom vydrželi hrát déle bez branek, mohli jsme dovést zápas do vítězného konce. Šance jsme na to měli,“ nabízí svůj pohled na věc útočník, který sbírá zkušenosti také v druholigových Moravských Budějovicích.

Ve třetí třetině ještě Dukla přidala na obrátkách a mladoboleslavského Willa permanentně zaměstnávala mnohdy nepříjemnými střelami. Hostující gólman ale názorně předvedl, proč jeho jméno figuruje na zlaté příčce mezi prvoligovými brankáři. „Já si ho pamatuju, nastupovali jsme proti sobě v mládeži, dorostu i juniorce. Chytá velice dobře, také proto byl v mládežnických reprezentacích,“ vysekl svému vrstevníkovi poklonu Ondřej Pěška.

Ačkoliv se domácí snažili, seč mohli, recept na boleslavskou hráz nenašli. „Škoda…šance na vyrovnání ve třetí třetině jsme měli, byly tam i nějaké závary,“ mrzí Ritticha, který dvě a půl minuty před koncem opustil jihlavskou branku a počínání svých soupeřů sledoval pouze ze střídačky. Čtrnáct sekund před koncem se však na své místo musel vrátit, jelikož Boleslav vstřelila branku a rozhodla o konečném stavu utkání 0:2.