Máme pro fanoušky něco připravené. Chtěli bychom jim to ukázat a postoupit, burcuje před play-off Roman Čermák

12.03.2013 / Tomáš Lysý

Nejproduktivnější zadák celého současného ročníku extraligy staršího dorostu. Pilíř zadních řad svého týmu, který se už trefil i za juniory Dukly. Reprezentant národního týmu ČR do osmnácti let. Čerstvě i mladík s červenožlutým přelivem na hlavě. To je vizitka Romana Čermáka, obránce staršího dorostu Jihlavy. Se svými spoluhráči již ve středu 13. března vstoupí do vyřazovacích bojů. V cestě jim budou stát chomutovští Piráti. „Myslím, že jsme herně lepší mužstvo než Chomutov," říká zdravě sebevědomě před startem osmifinále play-off.

V sezoně jste si zatím vedli poměrně dobře. Panuje v týmu spokojenost?
Myslím, že panuje. Jsme spokojeni s umístěním, skončili jsme v nadstavbové části na pátém místě a budeme se chtít posunout ještě výše.

Bilance Romana Čermáka:
V této sezoně extraligy staršího dorostu odehrál talentovaný obránce Dukly celkem 41 zápasů, ve kterých má průměr téměř bod na zápas. Nasbíral totiž 40 bodů za 3 góly a 37 asitencí. Nikdo z obránců v celé soutěži neměl bodů více. Druhého Petra Heidera z Třince za sebou nechal o 12 bodů.
Čermák nastoupil už o kategorii výše, za juniory Dukly. V základní části juniorské extraligy odehrál 10 zápasů s bilancí 1+2. Další tři zápasy a asistenci si připsal v nadstavbové části NOEN extraligy.
V průběhu sezony 2012/2013 byl nominován k turnajům národního mužstva do osmnácti let.

V nadstavbové části hrálo dvanáct týmů, vždy čtyři nejlepší z každé ze tří skupin extraligy staršího dorostu. Byla to těžší skupina než ta v základní části?
No, těžší… V nadstavbové skupině byli těžší a kvalitnější soupeři, ale zase to nebyl tak velký rozdíl. Odehráli jsme nadstavbovou část celkem slušně.

Nechybělo moc bodů k tomu, abyste skončili na vyšším místě. Nemrzí Vás to trochu?
Vzhledem k tomu, že jsme na play-off chytili Chomutov, tak nás to ani tolik nemrzí (usmívá se).

Právě s Chomutovem máte v nadstavbové části skvělou bilanci - dvě vyoké výhry (5:3 a 6:2 - pozn. aut.). Znamená to něco do play-off?
Myslím si, že herně jsme lepší mužstvo. Chomutov ale jistě bude bojovný soupeř. Uvidíme, Věřím, že sérii vyhrajeme.

Piráty trénuje Luboš Sláma, který působil tady v Jihlavě, takže to asi bude i trochu vyhecované...
Tak už v posledním zápase v Chomutově to bylo vyhecované. Celkem tam bylo asi nějakých dvacet vyloučených.

Byla to vyloučení, která vyplynula ze hry, nebo to bylo i za šarvátky?
Ta vyloučení byla i za šarvátky, došlo asi na dvě nebo tři.

Série bude mít náboj i třeba díky několika hráčům, kteří působili zde v Jihlavě a odešli do Chomutova, jako třeba Šimon Szathmáry. Bude tam nějaké hecování?
Hraje tam i Michal Kašpar. Uvidíme. Sám nevím, ale asi tam nějaké hecování bude.

"Jihlavané" v týmu Pirátů Chomutov:
Na soupisce staršího dorostu Chomutova je obránce Šimon Szathmáry, vnuk legendárního obránce Jana Suchého. V mládežnických týmech Dukly působil do sezony 2010/2011.
Dalším hráčem, který oblékal dres s Ježkem na prsou, a to dokonce ještě loňskou sezonu, je útočník Michal Kašpar.
Současným trenérem staršího dorostu Chomutova je Luboš Sláma. Rodák z Vysočiny trénoval v sezoně 2009/2011 stejnou kategorii v Dukle a po posledním zápase Pirátů zde v Dukle říkal, že by se rád do Jihlavy jednou vrátil.

Tobě osobně se v sezoně poměrně dařilo, vyhrál jsi bodování extraligy staršího dorostu mezi obránci. Cítíš to tak?
V bodování se mi dařilo a i herně to v sezoně nebylo tak špatné. Budu to chtít přenést do play-off a něco tam ukázat.

Před play-off jste si celý tým obarvili vlasy. Žlutočervené barvy jsou jasné, ale byla zde i nějaká jiná varianta, než že si necháte jen obarvit vlasy?
Trošku není zatím co obarvit (směje se). Chtěli jsme si obarvit vousy, ale na to nám to nechytlo (smích). Takže jediná varianta byla hlava.

Někteří vypadají v nových přelivech velice zajímavě...
Nic k tomu raději nebudu říkat, protože určitě všichni vypadáme jako blbci (smích)."

Chtěl bys nějak na páteční a případný sobotní domácí zápas pozvat fanoušky? Jste jediný tým Dukly, který ještě hraje a hraje extraligové play-off...
Samozřejmě bychom chtěli, aby lidé přišli, ale to je na nich. Mezi sebou jsme se domluvili, že pro lidi uděláme nějakou akci, ale zatím jsme ji neudělali. Chtěl bych tedy lidi pozvat, aby přišli. My se budeme snažit hrát dobrý hokej.

NA PIRÁTY! Roman Čermák věří v úspěch svého týmu v osmifinálovém souboji s chomutovskými Piráty. Série hraná na dvě vítězství startuje ve středu na severu Čech, v Jihlavě se hraje druhý a případný třetí zápas v pátek a v sobotu. Vstup je zdarma. Foto: Zdeněk Drla