Starší dorostenci v semifinále proti Karlovým Varům věří ve výhodu domácího prostředí

24.03.2013 / Tomáš Lysý

Výhra staršího dorostu Písku ve třetím zápase ve Vítkovicích rozhodla, že se Dukla utká v semifinále extraligy s Karlovými Vary. Oproti vítězné čtvrtfinálové sérii s Libercem však budou mít žlutočervení jednu velkou výhodu - druhý a případný třetí zápas budou hrát na svém ledě. „Domácí prostředí je velká výhoda, hlavně teď v play-off," říká kapitán týmu, Jan Mandát. První zápas je na programu již tuto neděli od 15 hodin. Odveta na Horáckém zimním stadionu v Jihlavě bude na programu v úterý od 17 hodin, stejně tak jako o den později případný třetí zápas.

Extraligové play-off upaluje ve velmi rychlém tempu. Do vyřazovacích bojů totiž Dukla i Energie vstupovali prvními osmifinálovými zápasy 13.března. Již o jedenáct dní později se utkají v prvním semifinále. Sil je ještě dost, ale pomalu ubývají a budou ubývat dále. Obě série jsme hráli na tři zápasy, takže ubývají," vrací se k předchozím dvěma sériím Jan Mandát. Západočeši mají oproti Dukle nepatrnou výhodu, že jak osmifinále proti Havířovu, tak čtvrtfinále proti Plzni ukončili po dvou zápasech.

Větší výhodu ale mohou mít na své straně domácí hokejisté. První zápas se hraje na ledě týmu, který nadstavbovou část skončil na horším místě. Druhý a případný třetí zápas se odehraje na ledě lépe umístěného týmu. Po čtyřiačtyřiceti kolech skončila Dukla pátá se ziskem 83 bodů. Karlovy Vary se umístily dvě místa pod Jihlavou, když získali o třináct bodů méně. Je tedy jasné, že se začne na ledě Energetiků. „Domácí prostředí je velká výhoda, hlavně teď v play-off. V posledních zápasech nám fanoušci dělají skvělou kulisu, ženou nás dopředu a chci je pozvat na další zápas v play-off proti Varům," děkuje fanouškům a zároveň je zve na stadion velký talent jihlavského hokeje, který si v této sezoně připsal hned v prvním zápase za A tým premiérovou branku v seniorském hokeji. Za starší dorost pak hráč s číslem 10 vstřelil ve 49 zápasech 39 gólů.

Dvojice pro semifinále:

Písek - Třinec
Karlovy Vary - Jihlava

- První zápasy semifinále se hrají v neděli, 24.3. Odvety jsou na programu v úterý, 26.3. Případný třetí zápas se bude hrát o den později, ve středu, 27.3.

- Úvodní zápas se hraje na ledě hůře postaveného celku po základní části. Na druhý a případný třetí zápas se pořadatelství otočí.

V základní části se oba týmy neutkávali, protože Karlovy Vary hráli skupinu západ a Dukla bojovala ve skupině střed. Zatímco Dukla měla postup do nastavbové části jistý dlouho dopředu, hokejisté z lázeňského města rozhodovali o svém postupu až do posledních kol. Nakonec měli ve své skupině na páté, nepostupové místo Litvínova, náskok dvou bodů. V nadstavbové části pak měla lepší bilanci vzájemných zápasů Energie, když na svém ledě porazila jihlavské hokejisty vysoko 5:0. „U nich to bylo strašné, co jsme předvedli. Přijeli jsme tam nepřipraveni a nevěděli jsme, co od nich máme čekat. vlítli na nás a dostali jsme pětku," ohlíží se za prvním vzájemným zápasem Jan Mandát.

Na Horáckém zimním stadionu pak Dukla dlouho vedla, jenže v poslední minutě Vary z trestného střílení srovnaly a domácí vyhráli až na samostatné nájezdy. „Doma už to bylo lepší a mohli jsme získat tři body, ale nakonec jsme brali jen dva za výhru na nájezdy," vzpomíná si kapitán týmu.

Oba týmy také mají na své soupisce hráče, kteří v dosavadním průběhu sezony nastupovali převážně o kategorii výše - za juniory. Za Jihlavu hraje obránce Filip Dundáček. Žádný jiný obránce neodehrál za červenožluté juniory v této sezoně více zápasů. Ke staršímu dorostu se připojil v posledním zápase nadstavbové části. Karlovy Vary zase využijí služeb obránce Tomáše Kouhouta a útočníka Daniela Dvořáka, kteří nastupovali tuto sezonu za juniory Energetiků v "Malaďožce" - mládežnické hokejové lize neboli juniorské lize KHL. První jmenovaný odehrál za Vary v play-off první utkání ve čtvrtfinále proti Plzni, druhý naskočí do rozjetého vlaku poprvé. Kdo bude v sérii úspěšnější, bude jasné buď v úterý večer nebo o den později.

Statistické okénko

Nejproduktivnější hráči
Základní část:

Dukla: Jan Mandát, 43 zápasů, 67 bodů (36+31).
K. Vary: Martin Beránek, 36 zápasů, 31 bodů (18+13).
Play-off:
Dukla: Jan Mandát, 6 zápasů, 7 bodů (3+4).
K. Vary: Sebastián Gorčík, 4 zápasy, 5 bodů (3+2).

Nejlepší střelci:
Základní část:

Dukla: Jan Mandát, 43 zápasů, 36 gólů
K. Vary: Martin Beránek, 36 zápasů, 18 gólů.
Play-off:
Dukla: Jan Mandát, 6 zápasů, 3 góly.
K. Vary: Sebastián Gorčík, 4 zápasy, 3 góly.

Nejproduktivnější obránci:
Základní část:

Dukla: Roman Čermák, 41 zápasů, 40 bodů (3+37).
K. Vary: Radomír Vaněk, 43 zápasů, 19 bodů (4+15).
Play-off:
Dukla: Roman Čermák a Filip Dundáček, 6 zápasů, 3 body (0+3).
K. Vary: Jakub Veverka, 4 zápasy, 4 body (1+3).

Statistiky gólmanů:
Základní část:

Dukla:
Dominik Svoboda, 26 zápasů, průměr gólů: 2,38 a 91,16% úspěšnost zásahů.
David Vacek, 22 zápasů, průměr gólů: 2,82 a 88,95% úspěšnost zásahů.
K. Vary:
Jakub Frček, 31 zápasů, průměr gólů: 2,81 a 90,10% úspěšnost zásahů.
Jan Harakal, 12 zápasů, průměr gólů: 2,35 a 91,18% úspěšnost zásahů.
Ondřej Kuchař, 12 zápasů, průměr gólů: 3,15 a 89.21% úspěšnost zásahů.
Jan Nguyen-Son, 2 zápasy, průměr gólů: 7,74 a 63,64 úspěšnost zásahů.
Play-off:
Dukla: Dominik Svoboda, 6 zápasů, průměr gólů: 1,97 a 93,44 úspěšnost zásahů.
K. Vary: Jakub Frček, 4 zápasy, průměr gólů: 1,25 a 95,90% úspěšnost zásahů.