Hrozně moc se těším, říká Matic Podlipnik, který bude na olympiádě bránit světové hvězdy

09.01.2014 / Zdeněk Drla, Tomáš Lysý

Když se za měsíc rozhoří v ruském Soči olympijský oheň, bude pod ním stát i Matic Podlipnik. Jedenadvacetiletý slovinský obránce si poprvé zahraje za seniorskou reprezentaci své rodné země na velkém turnaji. „Jsem hrozně rád, že jsem se tam dostal. Moc jsem to nečekal, ale když to přišlo, tak mám ještě větší radost. Bude to vlastně poprvé, co Slovinsko bude hrát na olympiádě. Moc se těším,“ přiznává obránce Dukly Jihlava. I když Slovinsko rozhodně nepatří mezi favority, jedou hráči s rysem na dresu do Ruska se vtyčenou hlavou. „Cíl je jasný, chceme se tam ukázat nejlépe, jak můžeme,“ říká Podlipnik.

Trenér Matjaž Kopitar, otec největší slovinské hvězdy Anžeho, zveřejnil v pondělí seznam pětadvaceti hráčů, se kterými bude bojovat na turnaji pod pěti kruhy. Na něm nechybí ani jméno obránce Dukly Jihlava Matice Podlipnika. Mladý bek tak bude při premiéře Slovinska na hokejovém olympijském turnaji. Na několik týdnů tedy opustí Duklu a bude hrát v Soči. „Jsem hrozně rád, že jsem se tam dostal. Moc jsem to nečekal, ale když to přišlo, tak mám ještě větší radost. Bude to vlastně poprvé, co Slovinsko bude hrát na olympiádě. Hrozně moc se těším. Je to sen každého hokejisty zahrát si na olympiádě,“ vypráví Podlipnik který se na jednom ledě potká s největšími hokejovými star posledních let. Vždyť v základní skupině mají Slovinci Rusko, Spojené státy americké a Slovensko. Bude tak bránit Ovečkina, Kovalčuka nebo Malkina.

⇒ ZOH 2014 - Soči

Hokejový turnaj na ZOH 2014 v Soči startuje 12. února a účastní se ho dvanáct týmů, které jsou rozděleny do tří základních skupin.
Skupina A:
Rusko
Slovensko
Slovinsko
USA

Skupna B:
Finsko
Kanada
Norsko
Rakousko

Skupina C:
Česko
Lotyšsko
Švédsko
Švýcarsko

Po odehrání základních skupin se všechny týmy seřadí do společné tabulky. Ty na prvním až čtvrtém místě postupují automaticky do čtvrtfinále, týmy na pátém až dvanáctém místě si to rozdají o zbývající čtyři volná míst v předkole play-off.
Čtvrtfinále se hraje 19. února, semifinále 21. února. Turnaj vyvrcholí bojem o zlato 23. února.

Na olympijském hokejovém turnaji se představí 300 hráčů. Rovná polovina jich hraje prestižní zámořskou NHL. Podle MF DNES reprezentují hokejisté celkem 103 klubů a 19 různých soutěží včetně první ligy ČR.

O své nominaci se dozvěděl v pondělí v poledne, po ranním rozbruslení před zápasem v Kadani. „Věděl jsem, že nominace bude oznámena v pondělí mezi jedenáctou a dvanáctou hodinou. Měli jsme trénink, pak jsem šel do šatny sbalit si věci, protože jsme jeli na zápas do Kadaně. Připojil jsem se tady na zimáku na wi-fi a viděl jsem to na mobilu. Byl jsem strašně šťastný. Když jsem přišel do restaurace na oběd, všichni spoluhráči to už věděli, protože to sledovali také. Hned mi gratulovali,“ popisuje první okamžiky poté, co zjistil, že volba reprezentačního trenéra padla i na něj.

Bude jedním z nejmladších členů Kopitarova výběru, mladším je gólman Luka Gračnar. „Jsme spolu dobří kamarádi. Hráli jsme spolu tři roky v Salzburku,“ připomíná své dřívější působiště Podlipnik, který je jediným hráčem na olympiádě z české první ligy.

Všechny slovinské reprezentanty zná. „Jsou to skoro stejní kluci, kteří byli na posledním srazu v Innsbrucku. Skoro všechny znám. Minulý rok jsem se také poprvé potkal s Anže Kopitarem (největší hvězda Slovinců, jediný hráč z NHL – Los Angeles Kings). Hráli jsme spolu na turnaji, tak ho už také znám. V nominaci nebude nikdo, koho neznám,“ vypráví jedenadvacetiletý obránce, který působí v jihlavské Dukle již druhým rokem a naučil se tak docela obstojně česky. „Jsem hrozně rád, že mi dala Dukla šanci tady hrát. I díky tomu jsem se dostal na olympiádu. Trenéři Slovinska o Dukle vědí, sledovali mě. Děkuji všem tady na Dukle, že tu můžu hrát,“ říká Podlipnik.

Druhým reprezentantem Slovinska, který působí v Česku je Blaž Gregorc, obránce extraligových Pardubic. „S Blažem se znám velice dobře, byl za mnou dokonce v Jihlavě v letní přípravě,“ prozrazuje Podlipnik a už přemítá o soupeřích. Základní skupina, ve které jsou Slovinci, je opravdu těžká. „Jsme tam s Rusy, Slováky a Američany. To jsou samé hokejové velmoci. Budeme se snažit odehrát dobré zápasy a uvidíme, jak to dopadne.“ Jejich největší hvězdou bude útočník Los Angeles Kings Anže Kopitar, vítěz Stanley Cupu z roku 2012. „Když máš v týmu hráče NHL, tak je to určitě něco speciálního pro nás pro všechny. Jsem rád, že tam s ním můžu být. Anže je velká hvězda, ukázal světu, že se i ve Slovinsku hraje hokej,“ říká Podlipnik směrem k šestadvacetiletému centru, který je, stejně jako on, rodákem z Jesenice.

Pro Matice Podlipnika bude zimní olympiáda první velkou akcí v seniorské kategorii. Za muže Slovinska už ale několikrát nastoupil. „Hrál jsem na přípravných turnajích ve Francii a v Rakousku. Na mistrovství světa jsem se loni nedostal. Teď jsem se konečně dočkal a fakt se moc těším,“ povídá mladík, který se pomalu blíží hranici stovky odehraných zápasů v dresu Dukly.

Slovinsko sice loni spadlo z elitní skupiny mistrovství světa, ale i tak zle zatápělo Kanadě, kterou obralo o bod, stejně jako Dány. Patří mezi outsidery, může ale překvapit. „Tým hraje dobře, což už ukázal na olympijské kvalifikaci. Porazili jsme Dánsko a Bělorusko. Na mistrovství světa loni hráli kluci dobře, ale nedávali jsme moc gólů a bohužel jsme spadli,“ vysvětluje Podlipnik, jenž v mládežnických kategoriích absolvoval se slovinskou reprezentací několik mistrovství světa. „Teď to ale bude něco úplně jiného,“ ví dobře.

DUKLÁK NA OLYMPIÁDĚ. Obránce Matic Podlipnik bude na ZImních olympijských hrách v ruském Soči reprezentovat své rodné Slovinsko. Foto: Zbyněk Zápotočný

Nominace Slovinska na olympijské hry 2014 v Soči:

Brankáři: Robert Kristan (Nitra, Slovensko), Andrej Hočevar (Epinal, Francie), Luka Gračnar (Red Bull Salzburg, Rakousko /EBEL/).
Obránci: Klemen Pretnar (EC VSV Villach, Rakousko /EBEL/), Sabahudin Kovačevič (Sary-Arka Karaganda, Kazachstán /VHL/), Matic Podlipnik (Dukla Jihlava, Česká republika), Andrej Tavželj (Rouen, Francie), Žiga Pavlin (Troja-Ljunbgy, Švédsko), Blaž Gregorc (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice, Česká republika), Mitja Robar (Krefeld, Německo), Aleš Kranjc (Köln, Německo).
Útočníci: Jan Muršak (CSKA Moskva, Rusko /KHL/), Anže Kopitar (Los Angeles Kings, USA /NHL/), Žiga Pance (Bolzano, Itálie /EBEL/), Aleš Mušič, Miha Verlič (oba HDD Olimpija Lublaň /EBEL/), Robert Sabolič, Žiga Jeglič (oba Ingolstadt, Německo), Rok Tičar (Köln, Německo), Jan Urbas (Red Bull Mnichov, Německo), Marcel Rodman (Schwenninger Wild Wings, Německo), Tomaž Razingar (Troja-Ljunbgy, Švédsko), David Rodman (Oskarshamn, Švédsko), Boštjan Goličič (Briançon, Francie), Anže Kuralt (Epinal, Francie).
Havní trenér: Matjaž Kopitar, asistent trenéra: Nik Zupančič