Podlipnik a Štebih se připravují se slovinskou reprezentací na mistrovství světa v Jižní Koreji

06.04.2014 / Zdeněk Drla

Obránci Dukly Jihlava Matic Podlipnik a Miha Štebih se připravují v Ljubljani se seniorskou reprezentací Slovinska na vrcholnou akci sezony - mistrovství světa. A Slovinsku, které se v sympatickém světle i s jihlavským Podlipnikem představilo na zimní olympiádě v Soči, půjde o hodně. Tým Matjaže Kopitara hodlá vybojovat právo účasti na Mistrovství světa elitní skupiny, které hostí v roce 2015 Česká republika.

Tým Slovinska na loňském mistrovství světa, které se konalo ve Švédsku a Finsku, neuhájil příslušnost v elitní skupině a společně s Rakouskem sestoupil do Divize I. A právě ve skupině A Divize I. teď bude výběr trenéra Matjaže Kopitara bojovat o návrat mezi šestnáctku nejlepších týmů světa. Divizní mistrovství hostí od 20. dubna 2014 Jižní Korea.

Slovinská reprezenatce se už nějaký čas připravuje na svůj vrchol sezony. Pozvánku do přípravného kempu před divizním mistrovstvím světa dostali i oba mladí slovinští obránci Dukly Jihlava Matic Podlipnik a Miha Štebih. Kouč Matjaž Kopitar, otec kanonýra Los Angeles, ale zatím nemá pohromadě všechny hráče. Tým postupně doplňuje podle toho, jak slovinským hokejistům rozptýleným v různých soutěžích v Evropě končí sezona.

První dny přípravy se dočasným domovem "Rysů", jak si Slovinci říkají, stal hokejový stánek v Jesenici (rodiště Anžeho Kopitara a Matice Podlipnika - pozn. aut.), nyní se přesunuli do Ljubljaně, která před pár dny zvítězila ve finále play-off právě nad Jesenicí. „Situace je zatím taková, že musíme počkat na hráče. Někteří přijdou ze zahraničí tento týden, další po skončení slovinského play-off. Příští týden už by to mohl být jiný obrázek," glosoval před pár dny pro oficiální slovinský hokejový web www.hokej.si Matjaž Kopitar, který týmu naordinoval dvoufázové tréninky. „Dopoledne věnujeme větší pozornost individuálním dovednostem, odpoledne pak taktice. Přesilovky a oslabení zatím moc trénovat nemůžeme," doplnil ještě. Zatímco v poslední březnový den měl k dispozici zhruba deset hráčů (včetně Podlipnika se Štebihem), po pár dnech se počet jeho svěřenců rozrostl. Třeba z Pardubic se vrátil obránce Blaž Gregorc, z německého Krefeldu obránce Mitja Robar, z CSKA Moskva útočník Jan Muršak. Toto trio tak doplnilo kádr, ve kterém už jsou nějaký čas třeba bratři Marcel a David Rodmanové či Jan Urbas.

Systém Mistrovství světa Divize I.

Z elitní skupiny mistrovství světa sestoupily v minulé sezoně právě Slovinsko a Rakousko. Reprezentace těchto dvou sousedních států budou o návrat mezi elitu bojovat ve skupině A Divize I., které se bude hrát od 20. do 26. dubna 2014 v Jižní Koreji. Dalšími "zájemci" o vstup mezi hokejovou smetánku a o vstupenku na MS 2015 (šestice týmů hraje systémem každý s každým o dvě místa na "velkém" MS, které hostí v příštím roce Česká republika, konkrétně Praha a Ostrava - pozn. aut.) jsou pořadatelská Jižní Korea, Japonsko, Maďarsko a Ukrajina. Skupina B Divize I. (ze které se nejprve postupuje do skupiny A a poté v další sezoně případně do elitní skupiny) se bude hrát v přibližně stejném termínu v Litvě (Litva, Velká Británie, Polsko, Nizozemsko, Rumunsko a Chorvatsko).

Program reprezentace Slovinska na MS Divize I.

Neděle 20. dubna 2014
Japonsko - Slovinsko (09:00)

Pondělí 21. dubna 2014
Slovinsko - Jižní Korea (12:30)

Středa 23. dubna 2014
Slovinsko - Maďarsko (05:30)

Čtvrtek 24. dubna 2014
Slovinsko - Ukrajina (05:30)

Sobota 26. dubna 2014
Rakousko - Slovinsko (09:00)

Pozn.: Uvedené začátky jsou v SELČ, v Jižní Koreji je o sedm hodin více.

POJEDOU DO KOREJE? Obránci Matic Podlipnik a Miha Štebih (vpravo) mají za sebou dvě sezony v Jihlavě. Podlipnik zažil premiéru v reprezentačním dresu Slovinska na olympiádě v Soči. Štebih reprezentoval svoji rodnou vlast zatím jen v mládežnických kategoriích. Bude mít nyní Dukla na divizním mistrovství světa dva zástupce? Foto: Zdeněk Drla