Prostějov nám zápas hodně usnadnil svými vyloučeními, nechal se slyšet Tomáš Kaláb

26.11.2014 / Tomáš Lysý

Zatímco v Budějovicích vyšel jihlavský tým naprázdno jak bodově tak gólově, doma proti Prostějovu si Dukla připsala druhou nejvyšší výhru sezony a nejvyšší vítězství na domácím ledě. Při výhře 9:3 se hattrickem zaskvěl Adam Zeman, u jehož dvou přesných tref asistoval Tomáš Kaláb, který sám dal třetí gól svého týmu. „Skóre vyplynulo ze hry. Hlavně jsme chtěli hrát zodpovědně dozadu, nedostat žádné zbytečné góly a neudělat ze zápasu nějakou holomajznu. Za stavu 6:1 už jsme to chtěli spíše dohrát,“ hodnotí průběh zápasu sedmadvacetiletý pilíř jihlavské defenzívy.

Téměř do roka a do dne, dalo by se říci o drtivé jihlavské výhře 9:3 nad Prostějovem. Poslední listopadovou středu roku 2014 si předmikulášskou nadílku z Horáckého zimního stadionu odvezli právě Jestřábi a 7.12.2013 rozstřílela Dukla tehdejší Lvy z Ústí nad Labem stejným výsledkem. Ještě jednu spojitost lze s těmito dvěma zápasy najít. Po zápase se Severočechy musel zaplatit do týmové pokladničky za hattrick Marek Prokš, tentokrát bude putovat poplatek za tři góly z rukou Adama Zemana.

Jihlavská devatenáctka vměstnala své tři přesné zásahy rovnoměrně do tří třetin. V první části nejprve mladý útočník vstřelil úvodní gól svého celku, ve druhé dvacetiminutovce přidal pátý gól Dukly a odstartoval i střelecký koncert domácích ve třetí třetině, když v padesáté minutě zvyšoval již na 7:2. „Dnes to asi nebylo nejtěžší utkání, ale chtěli jsme za každou cenu vyhrát a nic nepodcenit. To se nám povedlo,“ je spokojen forvard, který si v třiadvaceti zápasech připsal dvanáct přesných tref. „Do utkání jsme vstoupili parádně, vyhráli jsme první třetinu 3:0 a od toho se odvíjel celý zápas. Ve druhé části jsme postupně zvýšili na 6:0 a soupeři jsme skoro nic nedovolili. Pohlídali jsme si utkání až do konce a jen jsme přidávali góly,“ rekapituluje průběh mače Adam Zeman. V podobném duchu hovoří i Tomáš Kaláb, který vinou zranění absolvoval vůbec první pozápasový rozhovor v tomto ročníku první ligy. „Dlouho jsem se tady neobjevil,“ říká s úsměvem. „Skóre vyplynulo ze hry. Hlavně jsme chtěli hrát zodpovědně dozadu, nedostat žádné zbytečné góly a neudělat ze zápasu nějakou holomajznu. Za stavu 6:1 už jsme to chtěli spíše dohrát,“ navazuje jihlavský bek na slova Adama Zemana.

Na začátku třetí třetiny snížili Jestřábi na 6:2, což byl z jejich pohledu a při jejich aktuální formě ještě docela přijatelný výsledek. Jenže paradoxně trest do konce zápasu pro jihlavského Martina Kuřítka byl „spouštěčem“ série vyloučení. Z dlouhé početní výhody „vytěžili“ hosté oslabení třech proti čtyřem a inkasovaný gól. Hned poté využila Dukla další přesilovou hru ve stejném počtu hráčů na ledě. „Prostějov nám zápas hodně usnadnil svými vyloučeními. Musím ale na druhou stranu říct, že jsme přesilové hry dobře sehráli a z toho pramenily góly,“ myslí si Tomáš Kaláb. A čísla mu dávají za pravdu, vždyť červenožlutí využili hned čtyři početní výhody. Jihlavští si tak ověřili, že po porážce 0:4 s Motorem přesně střílet nezapomněli. „Góly nám určitě po psychické stránce pomohou. Sice nám to v ‚Budějkách‘ nepadalo, ale to se prostě stává, Motoru zachytal parádně gólman. Dneska jsme rádi, že nám to tam napadalo. Chceme, aby to tak pokračovalo i v dalších zápasech,“ přeje si Adam Zeman. Před sérií tří zápasů s výše tabulkově postavenými soupeři si nelze říct nic jiného, než aby se jeho přání vyplnilo. Duklu totiž postupně čekají venkovní duely v Litoměřicích, Chomutově a doma s Třebíčí. „Jsou před námi, chceme se na ně dotáhnout a hezké by bylo přeskočit je. Musíme jít zápas od zápasu. Věřím, že to urveme v Litoměřicích, odrazíme se a půjdeme nahoru,“ věří „Zemič“.

Jeho poplatek za hattrick nemusel být jediným příjmem do jihlavské kasy. Za stavu 9:3 byl na spadnutí desátý gól domácích. Pokud by jej některý z hráčů Dukly vstřelil, musel by zaplatit tisícikorunový obnos, tedy stejnou částku jako za tři přesné trefy. „Máme sazebník za desátý gól a podle toho to také na ledě vypadalo,“ směje se Adam Zeman.

Proti Prostějovu si tak Jihlava s chutí zastřílela, stejně tak jako předchozí soupeři Hanáků. Vždyť v pondělí Jestřáby rozebralo Kladno poměrem 7:1, předtím utrpěl nováček první ligy dva debakly na domácím ledě – 3:8 s Litoměřicemi a 3:7 s Motorem. Nadšení z vysoké výhry tak trenér Petr Vlk krotí. „Už pan Neveselý říkal, že radost z vítězného zápasu končí o půlnoci. Od rána následujícího dne začínáme pracovat znova a budeme se chystat na další utkání. Teď nás čeká pár těžkých utkání a tam se ukáže, jak jsme silní nebo ne,“ říká výstižně jihlavský lodivod.