Nikdo ani nepřemýšlel o tom, že hrajeme o sestup, prozrazuje po zápase s Ruskem Jan Mandát

01.01.2015 / Tomáš Lysý

Vyřazovací boje na MS hráčů do 20 let sice začínají až druhý den v novém roce, ale česká hokejová reprezentace již duel s příchutí play-off absolvovala. Pokud chtěli Češi bojovat o medaile, museli ve svém posledním zápase porazit Rusko po šedesáti minutách. Jakýkoliv jiný výsledek je odkazoval na boje o záchranu. Hráči s lvem na prsou však duel zvládli na jedničku a porazili tradičního rivala 4:1. „Vyhráli sjme jen díky týmovému výkonu počínaje dobrou prací brankáře," pochvaluje si první výhru na turnaji za tři body Jan Mandát. Česko tak nakonec skončilo v tabulce skupiny B na výborném druhém místě a ve čtvrtfinále změří síly se Slovenskem.

Švýcaři českému týmu nepomohli, proto si teď zahrají o sestup, dalo by se říct s velkou porcí nadsázky. V noci z úterka na středu totiž českému týmu k postupu do semifinále stačilo, aby Dánsko v duelu se Švýcarskem nebodovalo. Jenže nováček elitní skupiny juniorského mistrovství světa překvapil a vybojoval dva body za výhru na nájezdy. Když Švýcaři ve svém posledním zápase ve skupině podlehli Švédům 1:5, byla situace naprosto jasná. Česko muselo porazit Rusko v základní hrací době, aby se vyhnulo boji o záchranu. V případě české výhry za dva body by totiž měli Češi spolu se Švýcary a Dány čtyři body, ale také nejhorší vzájemné zápasy v minitabulce (při bodové shodě tří a více týmů určuje pořadí tabulka vzájemných duelů). Situace tak byla naprosto jasná a český tým se s ní popasoval skvěle!

Rusko vůbec nepřipomínalo ambiciózní tým, Češi byli od začátku všude první a po zásluze se v jedenácté minutě ujali vedení. Pastrňák našel před branou výbornou přihrávkou Patrika Zdráhala, jenž zamířil naprosto přesně do horního rohu branky. Gólman Miroslav Svoboda, který poprvé na turnaji hájil českou svatyni, příliš práce v první třetině neměl. Tým táhl za jeden provaz a vůbec nepouštěl soupeře do střeleckých pozic. Poměr střel v první třetině hovořil jasnou řečí: 12-3 pro ČR. Psala se pětadvacátá minuta a v České republice tikaly poslední vteřiny právě končícího roku. V kanadském Torontu tu dobu našel Pastrňák po svém útoku do pásma valícího se Pavla Zachu, adresoval mu puk do jízdy a třetí nejmladší hráč výběru poslal puk do pravého horního rohu branky. Skvěle chytající Miroslav Svoboda v polovině zápasu korunoval svůj výkon chyceným trestným střílením Barbašjova. Jenže poté se opět ukázala slabina českého výběru - hra v oslabení. Ač první půlminuty trestu Pastrňáka odehrali mladíci skvěle, poté chybovali po buly na obranné modré, dva Rusové se řítili sami na gólmana a Ivan Barbašjov si po neúspěšném trestném střílení napravil chuť. Ve třetí třetině nejprve trefil Zdráhal a poté Tolčinskij tyčku, aby v čase 42:54 zamířil tentokrát naprosto přesně Patrik Zdráhal. Syn známého hokejisty Pavla Zdráhala se po výborném pasu Pastrňáka řítil sám na gólmana a trefil se naprosto přesně mezi beton a vyrážečku. Čeští hokejisté, povzbuzeni průběžným vývojem zápasu, poté ubránili dvě oslabení a nedovolili Rusům snížit. Sami naopak pečetili svou výhru trefou do prázdné klece, Ondřej Kaše vystihl rozehrávku soupeře, vyhnul se pod nohy skákajícímu bekovi a završil skóre na konečných 4:1 pro ČR!

Zápas proti Rusku očima Jana Mandáta:

„Byli jsme na ně perfektně připravení a nikdo ani nepřemýšlel o tom, že hrajeme o sestup. Všichni jsme hráli o druhé místo v tabulce. Vyhráli jsme a to jen díky týmovému výkonu počínaje dobrou prací brankáře. Nyní se přesouváme do Montrealu, kde sehrajeme zápas proti Slovensku,“ říká o první tříbodové výhře českého týmu na turnaji Jan Mandát, jenž tentokrát hrál na centru třetí formace se spoluhráči Pavlem Zachou a Dominikem Kubalíkem na křídlech.

Oficiální statistiky zápasu

Čtvrtfinále:

Jak řekl Jan Mandát, ke čtvrtfinálovému zápasu se Česko stěhuje do Montrealu, kde v Bell Centre, domovském stadionu Canadiens, odehraje svůj zápas o postup do semifinále. A bude to zápas hodně pikantní, soupeřem Čechů budou Slováci, kteří obsadili druhé místo ve skupině A. Utkání je na programu 2. ledna 2015 od 23 hodin českého času a sledovat jej můžete nejen na sportovním pořadu České televize, ale také prostřednictvím tradičního textového onlajnu.

Čtvrtfinálové dvojice:

USA - Rusko (2.1.2015, 19:00)
Švédsko - Finsko (2.1.2015, 21:00)
ČR - Slovensko (2.1.2015, 23:00)
Kanada - Dánsko (3.1.2015, 02:00).
O udržení v elitní skupině MS si to rozdají výběry Švýcarska a Německa. Právo účasti na příštím MS, které se koná ve Finsku, si vybojuje tým, který vyhraje dva zápasy.