Každý si uvědomuje, že by chtěl na domácím šampionátu startovat, ví moc dobře obránce Jakub Nakládal

10.04.2015 / Tomáš Lysý

Mistrovství světa se kvapem blíží. Česká reprezentace ukrojila první tři krajíce z přípravných zápasů, které jí mají co nejlépe připravit na domácí šampionát. Ten odstartuje na prvního máje duelem Kanady s Lotyšskem. O motivaci se není třeba zmiňovat, najít hokejisty, kteří by nechtěli reprezentovat národní tým na šampionátu ve své zemi, je jako hledat špendlík v kupce sena. „Doma chtějí startovat všichni. Ať už z Evropy nebo z NHL a je těžší dostat se do týmu než v předchozích letech,“ říká obránce národního týmu a asistent kapitána ve finském TPS Turku Jakub Nakládal, který má ve své sbírce mj. bronz z MS v Bratislavě 2011.

Jakube, můžete zhodnotit dnešní utkání se Slovenskem?
Byl to určitě těžší zápas než s Nory. Slovensko má určitě lepší tým, což bylo vidět, protože šlo o vyrovnané utkání. My jsme v první třetině byli takoví občas ležérní, ne moc aktivní, což se odrazilo na naší hře. Ve druhé třetině toho oni tolik neměli, naopak my jsme zápas otočili na 2:1. Je škoda, že jsme dostali gól a neudrželi to. Bylo to, jak se říká, vyrovnané utkání, ve kterém jsme byli možná trošku lepší.

Mistrovství světa se pomalu blíží. Odhalí přípravné zápasy na hře týmu před šampionátem nějaké nedostatky?
Pořád je na čem pracovat. Spíše je dobré vidět, jak se snažíme plnit pokyny trenérů. Když se to snažíme dělat do posledního hráče, tak je to pro všechny jednodušší. Víme, co máme dělat a jak se pohybovat. Chyby tam samozřejmě byly, to bude vždy. Samozřejmě mistrovství světa se blíží, ale asi každý ví, že tým bude možná z poloviny jiný. Je předčasné se bavit o tom, co je třeba zlepšovat.

Jaká je nálada v týmu? Je cítit nějaká větší konkurence? Přece jen mistrovství světa před domácími diváky je velké lákadlo…
Nálada je super. Každý si uvědomuje, že by chtěl na šampionátu startovat, obzvlášť když je to v Praze. Ale každý z nás to bere sportovně, snaží se hrát co nejlepší hokej a co nejvíce se ukázat. Když to nedopadne, tak si každý uvědomuje, že v Praze chtějí startovat všichni. Ať už z Evropy nebo z NHL, a je těžší dostat se do týmu než v ostatních letech. Jak jsem říkal, nálada je super a nemyslím si, že by v týmu byla nějaká konkurenční nálada nebo závist.

Co říkáte neuznanému gólu Jiřího Novotného, který puk dopravil do branky hlavou?
Neviděl jsem to, ale slyšel jsem, že to byla výstavní hlavička (směje se)

Dal jste i vy někdy podobný gól?
Zažil jsem to, dal jsem si vlastní gól hlavou, takže to byla také velká paráda (znovu se směje).

Jak se Vám líbí tady v Jihlavě, stadion a prostředí?
Pěkné, stadion je hezký. S kluky jsme se před zápasem bavili, že zázemí je zde výborné, je zde úplně všechno. V kabině je posilovna, regenerace, takže tohle je určitě super. I přes to, že je stadion starší, tak je vidět, že je modernizovaný. Je útulný, pěkný.

Nemrzí Vás, že na první zápas se Slovenskem nepřišlo více lidí?
I tak bylo hodně lidí. Přiznám se, že na to až tak nekoukám, jestli je vyprodáno nebo ne. Lidi, kteří přišli, se snažili zápas užít a fandili. My, i když na nájezdy, jsme vyhráli, takže v tomhle je spokojenost.

Domácí zápasy bude hrát český tým v Praze. Je hodně znát, že se šampionát blíží čím dál více?
Je to hodně cítit. Každý to vnímá. Ať už jsou billboardy v Praze nebo reklama v televizích, pomalu každá druhá reklama se zmiňuje o mistrovství. Z tohoto hlediska je mistrovství dobře připravené. Každý je nažhavený a těší se na to.