Před Vánocemi jsme měli nejlepší formu, říká v posezonním rozhovoru Martin Pykal

14.05.2015 / Jaroslav Wollmann

Již několik sezon vede žákovské týmy jako hlavní trenér, nejinak tomu byo i v právě skončeném soutěžním ročníku 2014/15. Kd měl na starosti starší žáky A a mladší žáky C. Se starším výběrem se dostal do finále akademií, kde jihlavští mladíci obsadili nepopulární čtvrté místo. Jak viděl uplynulou sezonu Martin Pykal si můžete přečíst v následujícím rozhovoru.

Jak byste za obě třídy zhodnotil sezonu?
Letošní sezonu si myslím můžu označit jako poměrně úspěšnou. Od jejího začátku do konce kluci udělali značný posun ve své výkonnosti, odehráli spoustu kvalitních a na pohled krásných utkání. Předváděná hra, konečná umístění v soutěži a u starších navíc účast ve finále turnaje akademií byly jen důkazem dobré práce v letošním roce.

Byl nějaký hráč či hráči kteří vás svým výkonem potěšili či naopak zklamali?
Během sezony každý hráč vystřídá lepší okamžiky s těmi horšími. Důležité je, aby při konečném účtování, bylo těch lepších více. A to se myslím povedlo všem, takže mě potěšili všichni mí svěřenci (úsměv). Nerad vyzdvihuji jedince, každý si na ledě odvádí svou práci, ale jestli byl v této sezóně někdo, kdo svými výkony vyčníval nad ostatními po celý rok, pak to byl u mladších Matouš Menšík a u starších David Homola.

Ze kterého zápasu či zápasů jste měl největší radost či naopak jste byl velice zklamán?
Vždy, když hráči podají v zápase dobrý výkon, poslouchají trenéra, nechají na ledě kus srdíčka, pracují jeden za druhého, přejí si a radují se společně z pěkných hokejových momentů, pak mám i já z takového utkání radost. Zápasů ze kterých jsem měl takovou radost, bylo letos strašně moc (úsměv). Vyloženě zklamán jsem asi nebyl z žádného utkání, možná jen zamrzelo, že nám chybělo pár bodíků k účasti na mistrovství republiky osmých tříd, což by byl obrovský úspěch a musím říct, že zasloužený.

U obou tříd byl lepší pouze Přerov, byl letos opravdu tak dobrý?
Přerov už pár let těží z velkého počtu dětí, především díky propracovanému náboru malých hokejistů, a dobré práci s mládeží. Není proto náhoda, že každoročně patří k těm nejlepším týmům v soutěži i v republice. U starších žáků byla jejich převaha letos výrazná a nás může těšit pouze to, že jsme jako jediní dokázali tento tým v sezóně porazit. U mladších žáků bych jejich vítězství označil tak trošku za šťastné, i když tím nechci nijak snižovat jejich kvalitu. Soutěž byla vyrovnanější než u starších, ne vždy byli lepším týmem, ale měli štěstíčko a vyhráli. Pro nás to ale znamená, že musíme ještě více pracovat a máme alespoň motivaci jim třeba v příští sezoně toto vítězství vzít.

Se staršími žáky jste byli ve finále akademií, co chybělo k tomu, aby byla medaile?
Aby se finále hrálo před vánocemi, kdy jsme měli výbornou formu a hráli opravdu dobře (smích). Ale vážně, předně musím kluky pochválit, že se z těžké skupiny dostali až do té finálové. Porážet týmy jako je Třinec, Hradec Králové, Vítkovice, které hrály mimo jiné právě na již zmiňovaném mistrovství republiky, to svědčí o nějaké kvalitě. Bohužel finále nás nezastihlo v dobrém rozpoložení a nejlepší formě, i když medaile si myslím nebyla nemožná. S většinou hráčů jsem jako trenér už několik let a musím říci, že mám upřímnou radost z toho, co za ty roky dokázali a kam se výkonnostně posunuli a toto beru jako takovou malou odměnu (úsměv).

Pro hráče je jistě důležité i studium, stalo se, že by někdo nehrál kvůli studijním výsledkům nebo se k výsledkům na základní škole nepřidává taková váha?
Spolupráce trenér - rodič - škola fungovala, funguje a fungovat snad bude. Pokud je potřeba, aby hráč dostal trest v podobě „stopky“ na hokeji, z naší strany není problém. Kluci si musí uvědomit, že není jen hokej a nic jiného. Letos jsme k tomuto kroku sahali jen výjimečně.

Jak probíhá letní příprava v žákovských kategoriích a podle jakého klíče se hráči řadí, za jakou třídu budou hrát ?
Letní přípravu se snažíme hráčům dělat hlavně pestrou, všestranně zaměřenou a takovou, aby kluky nejen bavila, ale aby byla také účelná a hráče na sezónu dobře připravila. Samozřejmě i nám trenérům poskytne spoustu důležitých informací, co se týče vlastností hráčů. O tom, kde budou kluci hrát, rozhodneme společně s trenéry, na základě jejich výkonnosti, celkovému postoji k hokeji a tréninku a dalších aspektů.

Kde budete působit v sezoně 2015/16?
V nadcházející sezoně nakonec zůstanu u stejné kategorie, tedy ml. žáků C a st. žáků A.