Česko-finská škola se rozšiřuje. K hokejistům se připojují také florbalisté

10.06.2015 / Tomáš Lysý

Již tradičně se na přelomu prázdninových měsíců července a srpna uskuteční Mezinárodní česko-finská hokejová škola (IIHS), kterou v rámci pravidelného střídání pořadatelství letos hostí Jihlava. Velkou novinkou je zejména rozšíření kempu. „Projekt je za předchozí čtyři roky tak úspěšný, že se z Mezinárodní hokejové školy transformuje na Mezinárodní sportovní školu – International Sports School. Od letošního roku se připojuje k hokeji také florbal,“ prozradil na tiskové konferenci v sídle Kraje Vysočina jednatel Dukly Jihlava a manažer celé akce Bedřich Ščerban.

Úspěšný čtyřletý cyklus IIHS

Vůbec první nápad na uspořádání nadnárodního hokejového kempu pro talentované mladé hráče vznikl v roce 2010 ve spolupráci s Krajem Vysočina. Hned následující rok se v Jihlavě konal první ročník týdenního kempu, který dostal název Mezinárodní česko-finská hokejová škola (International Ice Hockey School). „Před pěti lety jsme rozjížděli tento projekt na základě konzultací mezi námi a finskou stranou. Narazili jsme na problém častého odchodu mladých hráčů do zámoří, kde jejich talent hokejově umíral. Zkusili jsme vytvořit projekt, který by ukázal, že o talentech víme, umíme s nimi metodicky pracovat jako v zámoří a dokážeme vychovávat špičkové hokejisty,“ řekl hlavní důvody vzniku IIHS jednatel Dukly Jihlava Bedřich Ščerban.

Mezinárodní hokejová škola byla nejprve dohodnuta na dva roky s tím, že na úvodní ročník v Jihlavě naváže v rámci střídání pořadatelství o rok později město Pirrkala v bezprostřední blízkosti známého finského hokejového města Tampere. Jelikož byly první dva ročníky vyhodnoceny jako velmi přínosné a užitečné, dohodla se česká a finská strana na pokračování hokejové školy. V roce 2013 byla „domovem“ IIHS opět Jihlava, o rok později pak znovu země tisíce jezer.

Rozšíření projektu – Mezinárodní sportovní škola

Do svého jubilejního pátého ročníku vstupuje Mezinárodní česko-finská hokejová škola po čtyřech ročnících, které sklidily úspěch a chválu ze všech stran. A také s výrazným rozšířením. „Projekt je tak úspěšný, že se z Mezinárodní hokejové školy transformuje na Mezinárodní sportovní školu – International Sports School. Od letošního roku se připojuje k hokeji také florbal. Florbalisté začínají stejně jako my před čtyřmi lety zde v Jihlavě, abychom znovu nastavili parametry a vzali na sebe odpovědnost prošlapat cestičku novému projektu,“ prozradil Bedřich Ščerban. Do budoucna se počítá s rozvojem školy pro další sporty, jako plavání, synchronizované bruslení či atletika, dle zájmu Kraje Vysočina a finského partnera.

LOGO ISS 2015. Autor: Zdeněk Drla.

Ačkoliv bude akce nově rozdělena na Mezinárodní česko-finskou hokejovou školu (International Ice Hockey School – IIHS) a Mezinárodní česko-finskou florbalovou školu (International Floorball School – IFS), společně pod hlavičkou Mezinárodní sportovní školy, její filozofie je stejná. Stále se jedná o výběrovou akci, jejíž nominace se dělá na základě hráčské výkonnosti, na základě přístupu k hokeji, resp. florbalu apod. Hráči opět vytvoří dva namíchané česko-finské týmy tak, aby mezi sebou nekomunikovali v rodném jazyce, ale v angličtině. Sportovci i realizační tým bude mimo led chodit v soupravách stejného vzhledu.

Letos o dva dny déle

Doposud byla Mezinárodní hokejová škola rozvržena na jeden týden. Letos bude kemp zatím nejdelší, začíná v sobotu 25. července a končí v neděli 2. srpna, přičemž finská hokejová výprava přiletí do České republiky 24.7. (florbalová část o dva dny déle) a společně odletí zpět na sever Evropy třetí srpnový den. „Program je absolutně plný, pro děti je to velmi náročný týden. Ale máme pro ně naplánované i dvě volná odpoledne, aby poznaly něco z Kraje Vysočina. Na trenéry pak čekají po dobu kempu i různé trenérské semináře. Jedná se o náročnou akci. Jak lidsky a pracovně, tak finančně,“ sdělil Bedřich Ščerban. Dopoledne budou hráči absolvovat tréninky na ledě a suchou přípravu, odpoledne na ně čekají zápasy, z toho již tradičně jeden oficiální zápas ISS 2015. V programu je také plánován čas na shlédnutí přípravných zápasů Dukly Jihlava.

“Invaze“ finských rodičů na Vysočinu

Při Mezinárodní česko-finské hokejové škole v roce 2013 přicestovalo do Jihlavy téměř dvacet finských rodičů. Letos jich přijede ještě o deset více, přičemž většina z nich je v Jihlavě, potažmo v České republice, poprvé. Je pro ně připravena nabídka různých výletů a programů, jako ZOO, exkurze pivovaru Ježek, katakomby, Telč, přijetí radou kraje apod. Většina rodičů navíc vyjádřila přání strávit poslední den před odletem zpět do Finska v Praze. Seveřané se do krajského města Vysočiny vůbec rádi vrací, manažer finské strany Mezinárodní školy, Hannu Tyry, si v roce 2014 přivezl do Jihlavy dokonce svůj old-boys tým Hi-Ki Hockey Seniors. Letos navíc s finskou výpravou přijedou i tři hokejisté, kteří se zúčastnili IIHS v roce 2013. Vzhledem k věku se již nemohou školy účastnit jako hráči, ale nabídli se během celého týdne s pomocnou rukou.

PŘEDSTAVENÍ ROZŠÍŘENÉHO PROJEKTU. Jednatel Dukly Jihlava a manažer celé akce Bedřich Ščerban prozradil na tiskové konferenci v sídle Kraje Vysočina rozšíření kempu, který bude probíhat pod souhrnným názvem Mezinárodní sportovní škola. Foto: Zdeněk Drla.


×
Dnes v 18:00 | Muži
HC Dynamo Pardubice B
HC Dukla Jihlava