Junioři zavítají na led soupeře, starší a mladší dorostenci se představí doma

08.10.2015 / Tomáš Lysý

V pořadí šestý zápasový týden čeká na mládežnické extraligové týmy Dukly Jihlava. Druhá polovina čtyř venkovních zápasů je před jihlavskou juniorkou, která v pátek jede do Kladna a v sobotu se představí na stadionu Slavie Praha. V pátek od 18:00 sehrají domácí zápas starší dorostenci proti Mladé Boleslavi, o den později cestují k zápasu do dalekého Liberce. Neděle bude patřit mladšímu dorostu, jenž změří síly s krajským soupeřem ze Žďáru nad Sázavou.

Juniorka sehraje další dva zápasy na kluzištích soupeřů

Poslední domácí zápas sehrála jihlavská juniorka v sobotu 26.9. proti Kometě Brno a další mač doma jí čeká až v pátek 16.10. Mezitím se svěřenci Patrika Augusty představí hned čtyřikrát na venkovních stadionech. První polovinu „tripu“ mají junioři za sebou. V Třinci sice vedli v první polovině 2:0 a 3:2, nakonec však odešli z ledu poraženi. Poslední zápas čekal na juniory ve Zlíně. Dukla se třikrát dostala do vedení a nakonec se radovala z výhry po nájezdech. Podíváme-li se na extrémně vyrovnanou tabulku, najdeme Jihlavu sice na jedenáctém místě z osmnácti, ale se ztrátou pouhých čtyř bodů na vedoucí duo Hradec Králové – Liberec a s deficitem jen dvou bodů na třetí místo. Nyní čeká Duklu v pátek 9.10.2015 v 18:00 zápas na ledě dvanáctého Kladna a o den později od 12:00 utkání se čtvrtým celkem tabulky Slavií Praha. Kanadské bodování Jihlavy nedoznalo změn. V čele je stále duo Pavel Kousal (6+4) a Ondřej Najman (4+6). Zajímavostí určitě je, že červenožlutí pravidelně střídají výhry s porážkami, ani jednou nevyhráli dvakrát za sebou, ale ani dvakrát za sebou nepadli.

Jak již bylo zmíněno, v extrémně vyrovnané tabulce jsou minimální rozdíly. Mezi prvním a dvanáctým týmem činí rozdíl jen pět bodů. A právě na dvanáctém místě jsou kladenští Rytíři. Ti zažívají zatím poměrně rozporuplnou sezonu. Dokáží vyhrát rozdílem pěti gólů na ledě soupeře, stejným rozdílem pak prohrát na domácím ledě. Z prvních sedmi zápasů sice vyšli Kladenští hned pětkrát vítězně, ale kvůli dvěma prohrám z minulého týdne si pohoršili právě až na pozici pod svým pátečním soupeřem. K hlavním oporám Rytířů patří japonský samuraj Yuki Miura, který si v devíti zápasech připsal hned devět gólů, ke kterým přidal pět přesných asistencí. Kladno je i díky jeho gólům spolu s Chomutovem nejlépe střílejícím gólem, docílilo již 39 přesných zásahů.
Loňské vzájemné zápasy: Jihlava - Kladno 3:5, Kladno - Jihlava 3:1, Kladno - Jihlava 7:3, Jihlava - Kladno 5:2.

HC Slavia Praha se na čtvrtou pozici v tabulce se ziskem sedmnácti bodů vyšplhala zejména díky pětizápasové šňůře výher mezi pátým až devátým kolem. Sešívaní získali čtrnáct bodů z patnácti možných při skóre 20:8. Prodloužit tuto parádní sérii mohli v posledním kole doma proti Karlovým Varům, ovšem Energetici uťali myšlenky Slávistů na šestou výhru v řadě a odvezli si z Edenu všechny tři body. Před utkáním s Jihlavou absolvují Pražené ještě páteční zápas na ledě Komety Brno. Nejlepším mužem týmových statistik je dvanáctibodový útočník Viktor Nestrašil (4+8), který je spolu s Filipem Ječným a Denisem Heldákem nejlepším střelcem týmu.
Loňské vzájemné zápasy: Jihlava - Slavia 1:4, Slavia - Jihlava 2:1, Slavia - Jihlava 2:4, Jihlava - Slavia 4:6.

Starší dorost změří síly s Mladou Boleslaví a Libercem

Cíl nesplněn. Trenér staršího dorostu Dukly Štěpán Moravec dal svým svěřencům před minulými dvěma zápasy jasný cíl – proti předposlednímu Havlíčkovu Brodu a posledními Letňany získat plný počet šesti bodů. Derby jihlavští hokejisté zvládli, s Havlíčkovým Brodem si poradili 4:2. Jenže tři body z ledu Letců nepřivezli. Ač Jihlava vedla v Letňanech v druhé třetině 2:1, nakonec k nelibosti trenéra prohrála 2:5. „Můžeme hrát hokej jaký chceme, ale pokud tam od hráčů nebude bojovnost a stoprocentní nasazení po celé utkání, těžko budeme soupeře porážet. Jsou věci, které hráče nenaučíte, a to tvrdě pracovat v každé fázi utkání, ať se vyvíjí jakkoliv,“ nechal se slyšet kouč staršího dorostu. Vinou čtyř prohraných zápasů z posledních pěti okupuje Jihlava v tabulce páté místo se čtrnácti body a před sebou má osmnáctibodové trio Mladá Boleslav, Hradec Králové a Pardubic. Snahu o rozšíření bodového konta započne starší dorost v pátek 9.10.2015 od 18:00 doma proti Mladé Boleslavi a v sobotu od 16 hodin na ledě Liberce. Vedoucím mužem kanadského bodování Dukly je nyní Milan Strnad (3+7), nejvíce gólů nasbíral Vladimír Oščádal – sedm.

BK Mladá Boleslav se v současnosti drží na druhém místě tabulky s osmnácti body za suverénní Kometou Brno, která v jedenácti zápasech ztratila pouhý bod. Boleslavští nasbírali stejný bodový zisk jako Pardubice a Hradec Králové, ale mají oproti východočeským týmům lepší rozdíl vstřelených a inkasovaných branek. Ve dvou zápasech z minulého týdne přerušila Mladá Boleslav sérii čtyř vítězných zápasů, když podlehla dvakrát výsledkem 2:4. Nejprve prohrála na ledě Brna, poté nedokázala doma bodovat proti Pardubícím, čímž jí Dynamo v tabulce bodově dohnalo. Týmovým statistikám suverénně vládne Musliu Kroni, jenž je s 19 body (7+12) v deseti zápasech nejproduktivnějším hráčem NOEN extraligy staršího dorostu skupiny střed. Mladá Boleslav bude chtít Jihlavě oplatit výsledek z prvního vzájemného zápasu, kdy si Dukla odvezla z jejího ledu výhru 3:0
Letošní vzájemný zápas: Mladá Boleslav – Jihlava 0:3.

Bílí Tygři Liberec jsou v tabulce až za jihlavskou Duklou. Z prvních pěti zápasů si připsali čtyři porážky a vybojovali jen pět bodů. Situace Tygrů se příliš nezlepšila ani v dalších pěti zápasech, kdy si Liberečtí díky dvěma výhrám připsali o bod více. Dohromady tak má severočeský tým na kontě 11 bodů se ztrátou sedmi bodů na čtvrté místo, které po základní části zajišťuje postup do skupiny lepších týmů s jistotou play-off. Řečí statistik je na prvním místě v týmu Jan Jeník, který má po deseti odehraných zápasech průměr více jak bodu na zápas (4+7), nejlepším střelcem je pětibodový Tomáš Nezbeda. Také Liberec má Jihlavě co vracet, v prvním vzájemném zápase sezony si totiž připsal na Horáckém zimním stadionu prohru po nájezdech.
Letošní vzájemný zápas: Jihlava – Liberec 4:3 sn.

Mladší dorost čeká krajské derby se Žďárem nad Sázavou

Šest proher v osmi zápasech, toť bilance mladšího dorostu Jihlavy. Nejmladší extraligová mládežnická kategorie Dukly se trápí hlavně střelecky, červenožlutí vstřelili pouze deset gólů. Typickým příkladem byl poslední zápas Jihlavy na ledě Komety Brno. Dukla odehrála dobrý zápas, herně nepropadla, vytvořila si spoustu šancí a svého soupeře přestřílela poměrem 37:31, jenže si připsala pouze jeden gól, kdežto Brňané zacílili přesně čtyřikrát. Šanci na zvednutí si střeleckého i bodového sebevědomí bude mít mladší dorost v neděli 11.10.2015 od 12:00, kdy doma vyzve Ždár nad Sázavou, jenž v dosavadním průběhu soutěže obdržel nejvíce branek. Týmovým statistikám Dukly vládne trio Jan Úlovec (0+4), nejlepší střelec Adam Najman (3+1) a Tomáš Vala (2+2).

SKLH Žďár nad Sázavou se trápí ještě více než jihlavská Dukla. Stačí se podívat do tabulky. Deváté místo z deseti týmů (horší už je pouze Havlíčkův Brod), šest bodů, nejméně vstřelených gólů (devět) a naopak nejvíce inkasovaných branek (42). Celek zpod Zelené hory vyhrál první zápas v sezoně, poté si připsal hned šest porážek v řadě, při kterých dostal dva desetigólové výprasky a čtyřikrát nevstřelil ani branku. Naději na zlepšení vykřesal poslední zápas proti Českým Budějovicím, který Žďár vyhrál na domácím ledě 3:1 a vstřelil tak stejný počet gólů jako za předchozí čtyři zápasy dohromady. Nejlepším hráčem z hlediska bodů je Jaromír Pytlík (1+3), jednu třetinu všech vstřelených gólů týmu zařídil Ondřej Tobiáš, jenž má na svém kontě tři góly.
Loňské vzájemné zápasy: Jihlava – Žďár 4:5 sn., Žďár - Jihlava 2:3,

Další zápasy jihlavské mládeže:

Liga mladšího dorostu: Jihlava – Benátky nad Jizerou, 11.10.2015 ve 14:45.
Liga starších žáků A: Olomouc – Jihlava, 10.10.2015 ve 14:00.
Liga starších žáků B: Jihlava má volno.
Liga mladších žáků C: Olomouc – Jihlava, 10.10.2015 ve 12:00
Liga mladších žáků D: Jihlava – Velké Meziříčí, 10.10.2015 v 11:15.