Mladší dorost se představí dvakrát doma, starší dorost jednou, junioři jedou opět ven

13.10.2015 / Tomáš Lysý

Sedmý zápasový týden čeká na jihlavskou extraligovou mládež. Junioři kvůli prohození pořadatelství zajíždějí v pátek na led Chomutova, v sobotu změří síly s Litvínovem a jejich další zápas na Spartě byl přesunut již na pondělí 19.10. Starší dorost se utká s tabulkově výše postavenými soupeři – v pátek doma s Hradcem Králové a v sobotu na ledě vedoucího Brna. Mladší dorostence čekají hned dva domácí zápasy, nejprve čtvrteční utkání s Motorem a nedělní derby s posledním Havlíčkovým Brodem.

Junioři pokračují v sérii venkovních zápasů

Poprvé od 26. září měla jihlavská juniorka nastoupit na domácím ledě, a to po čtyřech venkovních zápasech. Nakonec odehrají junioři Dukly na ledě soupeřů další čtyři utkání. Po dohodě klubů bylo vyměněno pořadatelství následujících dvou zápasů. Jihlava se tak představí 16.10.2015 v 15:00 na stadionu Chomutova a o den později v pravé poledne na stadionu Litvínova. Další zápas Dukly na ledě Sparty Praha byl přesunut z pátku 23.10. na pondělí 19.10.2015 od 17:30 a celou sérii završí červenožlutí na ledě Motoru. Doma se tak červenožlutí představí až 30.10. proti Hradci Králové. V předchozích čtyřech venkovních duelech získala Dukla dva body za výhru ve Zlíně na nájezdy a momentálně se nachází v tabulce na dvanácté pozici s patnácti získanými body. Minulý týden prohráli Jihlavští na ledě Kladna 3:6 a na Slavii těsně 1:2, když rozhodující gól inkasovali ve dvaapadesáté minutě. Týmovým statistikám vévodí desetibodoví útočníci Pavel Kousal (6+4) a Ondřej Najman (4+6).

Těžšího soupeře než chomutovské Piráty v tabulce momentálně najít nelze. V sezóně 2012/13 sice Chomutov vypadl ve čtvrtfinále play-off, ale o rok později už dominoval, když ve finále porazil Litvínov 2:1 na zápasy. V ročníku 2014/15 Piráti svůj triumf v extralize juniorů zopakovali a začalo se hlasitě mluvit, že by se přesunuli do ruské juniorské ligy MHL. Jenže z celého projektu nakonec sešlo a Piráti dál brázdí extraligové vody. Nová sezóna je stále poměrně na začátku, ovšem Chomutov zatím nenechává nikoho na pochybách, že by chtěl zkompletovat zlatý hattrick. Severočeši momentálně drží sérii čtyř zápasů s plným bodovým ziskem, která je vyšvihla na první příčku tabulky s 23 body. Nejproduktivnějším hráčem týmu a zároveň nejlepším střelcem je Petr Macháček (12+8).
Loňské vzájemné zápasy: Jihlava - Chomutov 0:1, Chomutov - Jihlava 0:2, Chomutov - Jihlava 5:1, Jihlava - Chomutov 2:3.

HC Verva Litvínov se oproti Chomutovu tabulkově hodně trápí. V prvních osmi zápasech totiž další tým ze severu Čech získal pouhé tři body za domácí prohru v prodloužení s Kladnem a výhru na nájezdy nad Karlovými Vary. Jinak si Litvínovští připisovali porážky, mj. 1:10 v Chomutově nebo 2:8 na Slavii. Poslední tři zápasy ovšem nastalo u litvínovské juniorky zlepšení téměř o sto procent. Litvínov totiž postupně rozdrtil Plzeň 6:0, poté přehrál Zlín 6:1 a v posledním kole porazil Olomouc 5:1. Všechny tři zápasy sehráli Litvínovští na domácím ledě. Jestliže se Dukla nachází v sérii osmi zápasů v řadě venku, Chemici jsou nyní v polovině osmi domácích zápasů za sebou. Na čele kanadského bodování je desetibodový Jaroslav Šimeček (5+5), stejný počet gólů má i Josef Stříbrný.
Loňské vzájemné zápasy: Litvínov - Jihlava 4:1, Jihlava - Litvínov 2:4, Jihlava - Litvínov 2:5, Litvínov - Jihlava 5:4, Litvínov - Jihlava 6:7, Jihlava - Litvínov 6:2.

HC Sparta Praha je před následujícími zápasy na čtvrtém místě tabulky, když na vedoucí Piráty ztrácí dva body. Šanci posunout se do čela tabulky promarnili Pražané úterní dohrávkou na ledě Mladé Boleslavi, odkud si odvezli výprask 1:7 a přerušili sérii čtyř zápasů s plným počtem bodů. Jinak se Spartě poměrně daří, v posledních osmi zápasech vyhrála hned šestkrát a celkově má na svém kontě 21 bodů za 7 výher a čtyři porážky. Týmovým statistikám vládne Jan Havel s dvanácti body (5+7), jenž je spolu s Lukášem Sladkovským a Ondřejem Procházkou nejlepším střelcem týmu.
Loňské vzájemné zápasy: Jihlava - Sparta 2:3, Sparta - Jihlava 4:2.

Starší dorost přivítá Hradec Králové a zajíždí na led suverénní Komety

Starší dorost od začátku sezóny střídá pravidelně vítězství a porážky, na svém kontě má 6 výher a 6 porážek. V posledních dvou zápasech na domácím ledě starší dorost zvítězil, naopak ze stadionu soupeře si body nedovezl. Minulý týden zvítězili svěřenci kouče Štěpána Moravce gólem v předposlední minutě nad Mladou Boleslaví, ale v Liberci prohráli 0:3, když své šance, na rozdíl od soupeře, neproměnili. V tabulce patří staršímu dorostu 5. místo se ztrátou čtyř bodů na druhou Mladou Boleslav. Nyní čekají jihlavské hokejisty dva zápasy s celky výše postavenými, v pátek od 18:00 proti Hradci Králové a v sobotu od 12:30 na ledě první Komety Brno, které bude chtít Dukla oplatit smolnou prohru z domácího utkání. Těmito dvěma duely završí starší dorost první polovinu základní části. Nejproduktivnějšími hráči Jihlavy jsou Vladimír Oščádal (8+2), který je zároveň nejlepším střelcem, a Milan Strnad (3+7).

Hradec Králové, loňský extraligový vicemistr, zaujímá v tabulce, která je od druhého místa poměrně vyrovnaná, zatím třetí pozici. Oproti druhé Mladé Boleslavi má pouze horší skóre, na šestý Liberec mají Hradečtí náskok pěti bodů. V posledních čtyřech duelech zvítězili starší dorostenci Hradce Králové hned třikrát. Porážku si připsali pouze v předposledním kole na ledě jasného lídra tabulky z Brna, naopak v posledním kole potěšili všechny své fanoušky, když v derby nedali šanci Pardubicím a sestřelili je výsledkem 5:1. Jasně vedoucím mužem týmového bodování je Štěpán Matějček s osmi góly a stejným počtem asistencí.
Letošní vzájemný zápas: Hradec Králové – Jihlava 4:2.

HC Kometa Brno je jasným lídrem tabulky extraligy staršího dorostu skupiny střed, když má na druhou Mladou Boleslav náskok 11 bodů. Brňané vstřelili nejvíce gólů (48), naopak nejméně jich inkasovali (24). Do minulého kola neměla Kometa na svém kontě žádnou porážku. Nastřádala sérii 11 vítězných zápasů, ve kterých ztratila pouze bod za výhru v Hradci Králové na nájezdy. Jenže každá série musí jednou skončit. Tu Brněnskou uťal v předchozím kole do té doby poslední tým tabulky Havlíčkův Brod, který doma zvítězil nad Kometou 5:4. Nejproduktivnějším hráčem Komety Brno je žďárský odchovanec Martin Nečas (6+15), nejlepším střelcem je naopak třebíčský odchovanec a účastník dvou Mezinárodních česko-finských hokejových škol Matěj Novák – 11 gólů.
Letošní vzájemný zápas: Jihlava – Brno 1:2.

Mladší dorostenci začíná minisérii tří domácích zápasů za sebou

Do druhé poloviny základní části vstupuje ELIOD extraliga mladšího dorostu. Tabulkově sedmá Jihlava v posledním zápase snad konečně prolomila střelecké trápení, když doma porazila předposlední Žďár nad Sázavou poměrem 8:1. V předchozích osmi zápasech si totiž jihlavští hráči připsali pouze deset vstřelených gólů. Dukla má momentálně na svém kontě 10 bodů a na čtvrté místo (momentálně jej drží Pardubice), které zajišťuje play-off o postup na závěrečný turnaj o mistra ČR, ztrácí sedm bodů. Připsat si dvě domácí výhry a přiblížit se čtvrtému místu budou chtít svěřenci kouče Petra Svobody ve čtvrtek 15.10.2015 od 15:45 proti Českým Budějovicím a v neděli 18.10.2015 od 12:00 v derby proti Havlíčkovu Brodu. Nejproduktivnějším hráčem Dukly a zároveň nejlepším střelcem je Adam Najman (5+2).

HC Motor České Budějovice je tabulkový soused Dukly. Momentálně se Motor nachází na šestém místě tabulky se čtyřmi vítězstvími a pěti porážkami. Do sezóny sice vstoupili Českobudějovičtí dobře, když ve čtyřech zápasech třikrát vyhráli, ale poté přišla série čtyř zápasů bez výhry, kterou Motor přerušil až v posledním kole výhrou 8:1 nad posledním Havlíčkovým Brodem. Sluší se podotknout, že souboj Dukly a Motoru bude bojem o šesté místo, Jihlava ztrácí na svého následného soupeře 2 body. Nejlepším střelcem týmu a zároveň nejproduktivnějším hráčem je Matěj Toman (5+8).
Letošní vzájemný zápas: České Budějovice – Jihlava 3:0.

BK Havlíčkův Brod se nachází v tabulce na posledním místě. Potvrzuje se tak, že na celek, který loni postoupil do extraligy, čeká těžká nováčkovská sezona. Doposud nasbírali mladí bruslaři tři body, když v sedmém kole zvítězili na ledě Žďáru nad Sázavou 5:3, čímž přerušili sérii sedmí porážek za sebou. Právě se Žďárem a by se Brodští hokejisté měli prát o udržení se v soutěži. První místo v týmovém bodování zaujímá Michal Teplý se šesti góly a třemi asistencemi.
Letošní vzájemný zápas: Havlíčkův Brod – Jihlava 1:2.

Další zápasy jihlavské mládeže:

Liga mladšího dorostu: SK Kolín – Jihlava, 18.10.2015 v 10:00.
Liga starších žáků A: Jihlava – Warrior Brno, 17.10.2015 ve 16:30.
Liga starších žáků B: Jihlava – Žďár nad Sázavou, 18.10.2015 ve 13:15
Liga mladších žáků C: Jihlava – Warrior Brno, 17.10.2015 ve 14:30.
Liga mladších žáků D: Jihlava – Žďár nad Sázavou, 18.10.2015 v 11:15.