Junioři nastoupí dvakrát doma, starší dorost završí základní část, mladší dorost se utká s Brodem

10.12.2015 / Tomáš Lysý

Vzhledem k středečním prohozeným zápasům čekají extraligovou mládež Dukly od pátka do soboty pouze čtyři zápasy, ale všechny na domácím ledě. Junioři nastoupí v pátek od 15 hodin doma proti Plzni a o den později v pravé poledne přivítají Karlovy Vary. Starší dorost sehraje v pátek od 18 hodin poslední zápas základní části proti Hradci Králové a předposlední zápas před Vánoci čeká na mladší dorost, jenž doma vyzve Havlíčkův Brod.

Naváží junioři na domácí výhru proti Kometě?

V minulém týdnu sehráli svěřenci kouče Patrika Augusty pouze jeden zápas, ovšem proti rozjetému Brnu a hodně důležitý – potřebovali zastavit šňůru čtyř porážek v řadě. Povedlo se. Dukla díky parádní druhé třetině vyhrála 4:3.V tabulce sice Jihlavě patří patnácté místo z osmnácti celků, ale spolu s dalšími devíti týmy má odehráno nejméně zápasů. Celkem si Dukla připsala 29 bodů deset výher a čtrnáct porážek. Nyní čekají červenožluté dva těžké špíly, v pátek 10. prosince od 15:00 proti třetí Plzni a o den později v pravé poledne proti devátým Karlovým Varům – týmům z první poloviny tabulky. Po těchto zápasech bude mít Jihlava ještě jednu čtyřzápasovou šňůru venkovních zápasů, poté už bude hrát téměř výhradně doma (jedenáct zápasů ze čtrnácti). Nejlepším střelcem Dukly zůstává se čtrnácti góly Pavel Kousal, který je spolu s Ondřejem Najmanem (10+15) nejproduktivnějším hráčem týmu.

HC Plzeň je jedním z nejlepších týmů celé extraligy juniorů, patří jim třetí místo tabulky se 48 body. Vedla k němu ale trnitá cesta. Indiáni první čtyři zápasy vyhráli, poté pětkrát za sebou padli, aby pětkrát za sebou vyhráli. V dalších pěti zápasech pak střídavě třikrát prohráli a dvakrát zvítězili, pak však přišla parádní série pěti výher po sobě, kterou utnulo až tento čtvrtek Brno. Plzeň je druhým nejlépe střílejícím týmem soutěže, přesně mířila již 102x. Oproti tomu obdržela z první poloviny tabulky nejvíce gólů (84). I díky střelecké produktivitě vládne statistikám celé extraligy juniorů plzeňský forvard Filip Suchý (14+22), nejlepším střelcem Plzně a druhým nejlepším střelcem soutěže je Václav Krliš s dvaceti góly.
Letošní vzájemné zápasy: Jihlava – Plzeň 1:3 a Plzeň – Jihlava 4:2.

Karlovy Vary se na Horáckém zimním stadionu objeví po třech letech, protože juniorka Varů předchozí sezony nastupovala v MHL. Zkraje tohoto roku však vinou finančních problémů své působení v juniorské obdobě KHL ukončila. Vary dokáží střídat vysoké výhry s porážkami, bilanci mají shodně vyrovnanou, dvanáctkrát vyhrály a dvanáctkrát prohrály. Více se Energetikům daří doma, kde posbírali pětadvacet bodů z celkového počtu šestatřiceti získaných. Před zápasem s Duklou ještě zajíždějí k pátečnímu zápasu na led Brna. Lídrem střelby i kanadského bodování je Ondřej Beránek (14+11).
Letošní vzájemné zápasy: Letos se ještě oba týmy nestřetly.

Starší dorostenci se připravují na nadstavbovou část B

Starší dorost Dukly boj o první čtyřku tabulky nakonec nezvládl, stejně jako loni, kdy přišel o čtvrté místo až posledním zápasem základní části. Aktuálně mají ze šestého místa na čtvrté Pardubice ztrátu čtyř bodů, ale zápas navíc a před sebou už pouze páteční duel od 18:15 proti Hradci Králové. Duklu může těšit, že suverénní Kometu letos obrala o sedm bodů z dvanácti (Brno ztratilo jen 15 bodů), jenže červenožlutí naopak přicházeli o body proti posledním týmům tabulky – Brodu a Letňanům.
Týmy na 5.-8. místě z tabulky skupiny Střed, Západ a Východ se spojí v jednu dvanáctičlennou skupinu, kterou čeká šestnáct kol (dvoukolově proti týmům z ostatních skupin) a první čtyřka si zajistí postup do play-off. Jihlava má nyní 38 bodů a v provizorní tabulce je na druhém místě, což značí, že vyjma Brna byla extraligová skupina Střed nejvyrovnanější. Nejlepším střelcem týmu je šestnáctigólový Vladimír Oščádal, nejvíce bodů sebrala dvojice David Čermák (8+13) a Aleš Heinrich (11+10). Již ve středu sehrála Dukla vítěznou přestřelku na ledě Komety 7:6

Hradec Králové ještě musí o první čtyřku bojovat. Posbíral totiž 45 bodů, stejně jako druhý Liberec, ovšem čtvrté Pardubice mají pouze o tři body méně a Boleslav o čtyři. Všechny uvedené týmy mají odehráno šestadvacet zápasů. Dá se tedy očekávat boj do posledního kola. Hradecké může těšit, že v posledních šesti kolech pětkrát vyhráli, z toho třikrát nedostali ani gól! Navíc poslední kolo odehrají doma s posledními Letňany. Nejvíce bodů nasbíral a zároveň nejvíce gólů vstřelil Štěpán Matejček (14+14).
Letošní vzájemné zápasy: Hradec – Dukla 4:2, Dukla – Hradec 4:3 pr. a Hradec – Dukla 3:1.

Mladší dorost se potřetí v sezoně utká s Brodem

V nadstavbové části skupiny D (nebo skupiny o udržení) patří Dukle aktuálně druhé místo. Minulou neděli sehrála Jihlava zápas s Brnem, kdy soupeřovo vedení třikrát stáhla na rozdíl gólu, ale vyrovnat se jí nepodařilo. Již tuto středu odehráli svěřenci kouče Petra Svobody zápas proti Českým Budějovicím, kdy přišli o tři body až v závěru. V tabulce tak mají 32 bodů a na první Kometu, která ve čtvrtek padla ve Žďáře, ztrácí pět bodů. Nejlepším střelcem Dukly je desetigólový Adam Najman, nejvíce bodů posbíral Tomáš Vala (8+13).

Havlíčkův Brod má jako extraligový nováček jasný cíl, a to zachránit soutěž. Jednoduchá cesta však k záchraně nevede. Brodští jsou v tabulce poslední se ziskem 12 bodů a právě poslední týmy jdou o patro níž. Na předposlední Boleslav ztrácí tým, který nyní vede Aleš Totter s Richardem Cachnínem, již osm bodů a právě s „Bolkou“ v posledním kole doma prohrál. Hráče od Kotliny však stále ještě čeká 17 zápasů a stát se může cokoliv. V to věří i lídr kanadského bodování Michal Teplý (14+6).
Letošní vzájemné zápasy: H. Brod – Dukla 1:2 a Dukla – H. Brod 5:1.

Další zápasy jihlavské mládeže:

Liga mladšího dorostu: Dukla – Kolín, 13.12.2015 od 14:45.
Liga starších žáků A: Kometa – Dukla, 14.12.2015 od 18:00.
Liga starších žáků B: Žďár nad Sázavou – Dukla, 12.12.2015 od 11:30 a Třebíč – Dukla, 14.12.2015 od 17:00.
Liga mladších žáků C: Kometa – Dukla, 14.12.2015 od 16:00.
Liga mladších žáků D: Žďár nad Sázavou – Dukla, 12.12.2015 od 9:30 a Třebíč – Dukla, 14.12.2015 od 15:00.