Juniorku i starší dorost čekají dva domácí zápasy, mladší dorost jede do Boleslavi

28.01.2016 / Tomáš Lysý

Po zápasech na severu Moravy se jihlavští junioři i starší dorostenci vrací na Horácký zimní stadion. Junioři potřebují k postupu do play-off bodovat, v pátek změří síly s Libercem a v sobotu nastoupí proti Mladé Boleslavi. Starší dorostenci jdou do druhé poloviny nadstavbové části a budou chtít oplatit v pátek Karlovým Varům a o den později Litvínovu porážky z prvních zápasů. Mladší dorost čeká jediný zápas – v neděli na ledě Mladé Boleslavi. Zajímavý mač bude na Horáckém zimním stadionu k vidění v pátek 29. ledna od 11:30, kdy mladší žáci Dukly přivítají v bitvě o první místo Kometu Brno.

Junioři potřebují nutně bodovat, Litvínov jim dýchá na záda

Hodně těžké zápasy čekaly minulý týden na jihlavskou juniorku, která změřila síly s dvěma týmy první pětky tabulky – Vítkovicemi a Třincem. Obě dvě utkání prohrála Dukla poměrem 2:4. Zatímco ve Vítkovicích prohrávala již 0:3 a podařilo se jí snížit na 2:3, utkání proti Třinci se pro Jihlavu vyvíjelo nadějněji. Po dvou třetinách vedli červenožlutí 2:1, ovšem Oceláři povedenou třetí třetinou brali tři body. Dukla za oba dva zápasy vyslala na branku soupeřů 39 střel, naopak musela čelit 86 pokusům. V tabulce drží tým z Vysočiny s 36 body stále poslední postupové šestnácté místo pro předkolo píay-off, ovšem sedmnáctý Litvínov má pouze horší skóre. Dukla tak potřebuje nutně bodovat. V pátek 29. ledna od 18:15 sehraje zápas proti čtrnáctému Liberci, v sobotu od 12 hodin nastoupí červenožlutí proti jedenácté Mladé Boleslavi. Nejproduktivnějším hráčem Jihlavy a zároveň jejím nejlepším střelcem je stále Pavel Kousal (16+16).

Jestliže Dukla v posledních devíti zápasech vyhrála pouze jednou, liberečtí Bílí Tygři jsou na tom o něco lépe. Neúspěšná série z poloviny listopadu, kdy Liberec prohrál šest zápasů v řadě, je téměř zapomenuta. Během posledních osmi zápasů drží Tygři vyrovnanou bilanci čtyř výher a čtyř porážek. I tak potřebují hokejisté zpod Ještědu body jako sůl. Na sedmnácté místo Litvínova, které již play-off nezaručuje, mají náskok jen čtyř bodů, stejně tak jako na Duklu. Produktivitu vedou s 32 body Matěj Paločko (7+25) a nejlepší střelec týmu Samuel Solenský (19+13).
Letošní vzájemný zápas: Liberec – Jihlava 5:3.

O něco lépe než Liberec je na tom Mladá Boleslav, jenž doposud získala čtyřiačtyřicet bodů a patří jí jedenácté místo v tabulce. „Bolka“ se zřejmě nemusí strachovat o play-off, to by jí nemělo minout, ovšem v posledních zápasech se týmu se Lvem ve znaku vůbec nedaří. Na výhru čeká Boleslav od 21. prosince, všech šest zápasů roku 2016 prohrála. I když poslední duel ukázal naději na zlepšení, Boleslavští padli doma proti silné Plzni až na nájezdy. Na čele týmové produktivity je s bilancí 16+14 Ivan Ďurač, jenž letos již odehrál pět zápasů v extralize a zkušenosti sbírá i v dresu prvoligových Benátek.
Letošní vzájemný zápas: Mladá Boleslav – Jihlava 2:3 sn.

Starší dorostenci bojují o druhé místo B-nadstavby, play-off je blízko

Hodně divoké zápasy odehráli na severu Moravy proti dvěma nejhorším celkům letošního ročníku extraligy jihlavští starší dorostenci. V přestřelce na ledě zatím neúspěšně se zachraňující Poruby sice srovnali z 0:3 na 4:4, ovšem nakonec padli výsledkem 5:8. O den později čekal Duklu nejhorší tým celé soutěže, pouze sedmibodová Opava, a Jihlava jí vítězstvím 8:1 nedala žádnou šanci. Z B-nastavby postoupí do play-off první čtyři týmy, červenožlutí mají zatím 56 bodů a jsou třetí. Nyní budou mít možnost poskočit o stupínek výše. V pátek 29. ledna od 15:00 změří síly s druhými Karlovými Vary, na které ztrácí Dukla bod a bude se jim snažit oplatit prohru 0:8 z ledu Energie. V sobotu 30. ledna ve 13:15 hrají svěřenci kouče Štěpána Moravce proti pátému Litvínovu a pokud vyhrají, budou skutečně blízko play-off. Nejlepším střelcem týmu je s 22 góly Vladimír Oščádal, nejvíce bodů nasbíralo duo Aleš Heinrich (17+15) a Milan Strnad (14+18).

Karlovarská Energie je aktuálně druhým nejlepším týmem B-nadstavby. Během první poloviny této fáze sezony ztratila v osmi zápasech pouze tři body, a to za domácí prohru proti vedoucím Pardubicím v prodloužení (2:3) a o den později za dvoubodovou výhru proti Letňanům. Minulé kolo se Energii povedlo, na ledě Vsetína a Havířova získala plný počet bodů při skóre 8:1. Devízou Karlových Varů je obrana, jejich 103 obdržených gólů je nejméně v celé skupině. Útočník Jan Bečka (18+18) je nejlepším střelcem a lídrem kanadského bodování týmu.
Letošní vzájemný zápas: Karlovy Vary – Jihlava 8:0.

Mladí Chemici z Litvínova bojují také o postup. Situace kolem čtvrtého místa je hodně vyrovnaná. Drží jej Kladno se 43 body (s Rytíři se již Chemici neutkají, hráli spolu základní část – pozn. aut.), Litvínov je pátý o bod zpět, následuje čtyřicetibodový Havlíčkův Brod a sedmý Vsetín se 37 body. Ač zbývá do konce B-nadstavby ještě osm kol, může v konečném účtování rozhodovat každý gól. Litvínovu se však daří, tým během první poloviny nadstavby také ztratil jen čtyři body. V minulém týdnu navíc zatížil konto soupeřů pořádným přídělem. V Havířově zvítězil 9:5, na Lapači bral výhru 7:1 a v počtu vstřelených gólu (127) je na druhém místě skupiny. Střeleckou formou oplývá dvacetigólový David Drašar, produktivitu vede Jan Bečvář (16+19) a Josef Myšák (6+29).
Letošní vzájemný zápas: Litvínov – Jihlava 4:1.

Mladší dorost hodlá loupit v Mladé Boleslavi

Posledním zápasem si mladší dorostenci Dukly trošku zkomplikovali postup do play-off. V předchozích dvou utkáních nastříleli soupeřům devět gólů, ovšem proti Žďáru nad Sázavou se neprosadili – v základní hrací době ani v prodloužení a krajskému soupeři podlehli 0:1 na nájezdy. Do vyřazovacích bojů postupují vítězové a nejlepší druhý tým ze tří o udržení hraných nadstaveb. Jihlava (43 bodů) je v tabulce na druhém místě s osmibodovým mankem na první Motor, jenž má navíc zápas k dobru. Z celků na druhých místech je na tom zatím nejlépe jednapadesátibodový Vsetín, který má odehráno stejně zápasů jako Dukla. Ta bude nyní v neděli 31. ledna 2016 od 11:30 bojovat o další body na ledě Mladé Boleslavi, kterou letos ze čtyři zápasů již třikrát porazila. Čelo týmového bodování vede Tomáš Vala (13+24), nejlepšími střelci jsou patnáctigóloví Jan Úlovec a Adam Najman.

Mladá Boleslav v podstatě bez potíží dohrává letošní soutěž. K prvnímu místu Motoru má téměř stejně daleko, jaký je její náskok na poslední a zřejmě sestoupivší Havlíčkův Brod. Během osmnácti zápasů základní části nasbírala Bolka jen jedenáct bodů, ovšem v D-nadstavbě se výrazně zlepšila. V dalších jedenácti duelech vytěžila dohromady 23 bodů a výrazně se odpoutala právě od Brodu. Nejproduktivnějším hráčem je Jakub Šípek (7+16), nejlepším střelcem s patnácti góly Andrej Moravčík.
Letošní vzájemné zápasy: Jihlava – Ml. Boleslav 1:2 sn, Ml. Boleslav – Jihlava 0:4, Ml. Boleslav – Jihlava 2:3 pr. a Jihlava – Ml. Boleslav 4:2.

Další zápasy jihlavské mládeže:

Liga mladšího dorostu: Jihlava – Jindřichův Hradec, neděle 31. ledna od 12:00. Liga starších žáků A: Jihlava – Kometa Brno, pátek 29. ledna od 13:30
Liga starších žáků B: Havlíčkův Brod – Jihlava, pátek 29. ledna od 11:15 a Jihlava – Pardubice, neděle 31. ledna od 13:30.
Liga mladších žáků D: Havlíčkův Brod – Jihlava, pátek 29. ledna od 9:15 a Jihlava – Pardubice, neděle 31. ledna od 11:30.

Utkání o 1. místo tabulky:

Liga mladších žáků C: Jihlava - Kometa Brno, pátek 29. ledna od 11:30.